«Επιδημία» υποκλοπών από την αυστραλιανή αστυνομία

Σάλο έχει προκαλέσει στη Βικτόρια της Αυστραλίας η αποκάλυψη ότι οι αστυνομικές αρχές παγίδευσαν εκατοντάδες τηλεφωνικές συσκευές και ζήτησαν τα τηλεφωνικά αρχεία χιλιάδων πολιτών.

Όπως έγινε γνωστό, τον περασμένο χρόνο η αστυνομία της πολιτείας παγίδευσε 424 τηλεφωνικές συσκευές «υπόπτων» για εγκληματικές ενέργειες και πήρε από τις εταιρείες τηλεπικοινωνιών τα αρχεία των τηλεφωνικών συνδιαλέξεων 52.000 πολιτών για να διαπιστώσει, με ποιους μιλούσαν.

Η αστυνομία χρειάζεται εισαγγελική άδεια για  να παγιδεύσει το τηλέφωνο κάπου. Τα τηλεφωνικά αρχεία μπορεί, όμως, να τα ζητήσει και να τα πάρει ακόμα και ένας αξιωματικός της αστυνομίας χωρίς ο νόμος να τον υποχρεώνει να δώσει οποιαδήποτε εξήγηση.

Η αντίδραση της κοινής γνώμης είναι οργίλη εξαιτίας της φήμης ότι η επιχείρηση είχε ως αφετηρία τη "βεντέτα" του αρχηγού της αστυνομίας της Βικτόριας, Σάιμον Όβερλαντ, με τον υπαρχηγό, σερ Κεν Τζόουνς. Ο Τζόουνς είχε ανακοινώσει ότι θα εγκατέλειπε τον Αύγουστο το σώμα, ωστόσο ο Όβερλαντ έσπευσε να τον στείλει σε υποχρεωτική άδεια.

Οι σχέσεις των δύο ανδρών βρίσκονταν σε τεντωμένο σχοινί εδώ και μήνες και όπως έγινε γνωστό ο Όβερλαντ ζήτησε και έλαβε την άδεια για να παγιδεύσει τις τηλεφωνικές συσκευές της οικογένειας του πρΤζόουνς, καθώς και ενός συμβούλου του υπουργού Αστυνομίας της Βικτώριας.

2011-06-06

enet.gr