Θανατηφόρα ασθένεια που βρέθηκε σε νυχτερίδες πυροδοτεί ανησυχίες

Οι αξιωματούχοι Υγείας προειδοποίησαν του πολίτες της Βικτώριας να μην έχονται σε επαφή με το είδος φρουτοφάγων νυχτερίδων (ή ιπτάμενες αλεπούδες, όπως συχνά αναφέρονται λόγω του παρουσιαστικού τους) καθώς εμφανίστηκε σε ένα από αυτά μια θανατηφόρος ασθένεια, η οποία μπορεί να μεταδοθεί και στους ανθρώπους.

Ο ανώτερος υπάλληλος υγείας Dr John Carnie ανέφερε ότι μία νεκρή νυχτερίδα που εντοπίστηκε στο Bairnsdale στις αρχές του μηνός, βρέθηκε θετική στον ιό Lyssavirus, μίας σπάνιας αλλά θανατηφόρας ασθένειας, η οποία είναι μεταδιδόμενη και στον άνθρωπο.

Τα κατοικίδια ζώα βρίσκονται επίσης σε κίνδυνο να μολυνθούν από την ασθένεια καθώς οι νυχτερίδες συχνά φωλιάζουν σε οπωροφόρα δέντρα.

Ο Dr Carnie είπε ότι εννιά Βικτωριανές νυχτερίδες βρέθηκαν θετικές στον ιό από το 1996. Ο ιός μεταδίδεται με το γδάρσιμο ή το τυχόν δάγκωμα της εν λόγω νυχτερίδας.

"Παρόλο που είναι γνωστό ότι πολλές νυχτερίδες είναι θετικές στον ιό, είναι πολύ σπάνιο να βρεθούν περιπτώσεις στις οποίες ο ιός μεταδόθηκε στον άνθρωπο. Μόνο δύο περιστατικά έχουν αναφερθεί και τα δύο στο Κουίνσλαντ", ανέφερε ο Dr Carnie.Πρόσθεσε, επίσης, ότι μόνο εκπαιδευμένοι εθελοντές ή έμπειροι εργαζόμενοι της άγριας φύσης μπορούν να έρχονται σε επαφή με τις νυχτερίδες και συστήθηκε ο εμβολιασμός τους.

Σε περίπτωση δαγκώματος ή γδαρσίματος από το συγκεκριμένο είδος νυχτερίδας συνιστάται να πλένεται η περιοχή με σαπούνι και νερό και να ζητείται εγκαίρως ιατρική βοήθεια.

2011-06-07

agelioforos.gr