Με λαμπρότητα η γιορτή της 25ης Μαρτίου στον Λευκό Οίκο

Με αισθήματα εθνικής υπερηφάνειας οι ηγέτες του Ελληνισμού στην Αμερική προσήλθαν την 25η Μαρτίου στον Λευκό Οίκο, όπου ο Πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών Μπαράκ Ομπάμα παρέθεσε δεξίωση για τον εορτασμό της 190ης επετείου της Ελληνικής παλιγγενεσίας.
Εκ μέρους της ομογένειας μίλησε ο πνευματικός ηγέτης της, Αρχιεπίσκοπος κ. Δημήτριος ο οποίος ευχαρίστησε τον Αμερικανό πρόεδρο τόσο για δεξίωση της 25ης Μαρτίου στην επίσημη προεδρική κατοικία όσο και για την υποστήριξη του σε θέματα του Ελληνισμού και της Ορθοδοξίας. Ο Προκαθήμενος της Ελληνορθοδόξου Εκκλησίας Αμερικής είπε μεταξύ άλλων:
«Ο Θεός να σας χαρίζει σοφία και σθένος στην προσπάθεια σας για την αντιμετώπιση τόσων μεγάλων καθημερινών προκλήσεων στο εσωτερικό και το εξωτερικό. Είθε η φωνή σας να είναι δυνατή και σαφής για να προωθηθεί η δημοκρατία και η ελευθερία σε όλο τον κόσμο, με βάση τις αρχές της αυτοδιάθεσης, της θρησκευτικής ελευθερίας και της τήρησης του Νόμου. Δράττομαι της ευκαιρίας να σας ευχαριστήσω προσωπικά για συγκεκριμένες ενέργειες στις οποίες έχετε προβεί σε σχέση με τα δικαιώματα του Οικουμενικού Πατριαρχείου
 Κωνσταντινουπόλεως, για την προάσπιση της ελευθερίας θρησκευτικών μειονοτήτων σε μέρη όπου υπάρχει καταπίεση, για την εξεύρεση μιας δίκαιης λύσης του Κυπριακού, για την διευθέτηση του θέματος των Σκοπίων στα Βαλκάνια, και για την επιτυχία των δημοκρατικών κινημάτων σε όλο τον κόσμο».
Στην αντιφώνηση του ο Πρόεδρος Ομπάμα έκανε μια σύντομη αναδρομή στο χρονικό της σφυρηλάτησης των Ελληνοαμερικανικών σχέσεων. Κατά την έκφρασή του : «Απόψε επαναβεβαιώνουμε τους παραδοσιακούς δεσμούς ανάμεσα στις δύο χώρες μας. Οι πατέρες του Αμερικανικού έθνους ήταν μελετητές της Ελληνικής ιστορίας και φιλοσοφίας. Οι Ελληνικές αρχές τους ενέπνευσαν στην καθοδήγηση του Αμερικανικού έθνους κατά τα πρώτα του βήματα. Κι όταν ήρθε αργότερα η σειρά των Ελλήνων επαναστατών να αγωνιστούν για την δική τους ελευθερία στράφηκαν
 προς τις Ηνωμένες Πολιτείες για ενίσχυση και υποστήριξη. Έκτοτε η Ελλάδα και η Αμερική προχωρούν ενωμένες με δεσμούς που στηρίζονται σε κοινές αξίες και κοινά ιδεώδη».
Στην συνέχεια ο Αμερικανός ηγέτης τόνισε την σπουδαιότητα που έχουν οι Ελληναμερικανικές σχέσεις. Όπως είπε: «Ως σύμμαχοι, αγωνιστήκαμε μαζί, όχι μόνον για την προάσπιση της δικής μας ασφάλειας αλλά επίσης και για την ελευθερία άλλων λαών σε όλο τον κόσμο. Αυτή την ώρα, Έλληνες και Αμερικανοί στρατιώτες υπηρετούν μαζί στο Αφγανιστάν. Και καθώς εμείς γιορτάζουμε την επέτειο της Ελληνικής ανεξαρτησίας, οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Ελλάδα, μαζί με τους συμμάχους τους στο ΝΑΤΟ, συμπαραστέκονται στον λαό της Λιβύης, που μάχεται
 για την ελευθερία του».
Ο Πρόεδρος Ομπάμα ευχαρίστησε κατόπιν τον Ελληνικό λαό και την ομογένεια στις Ηνωμένες Πολιτείες για την φιλία τους και για την συμβολή τους στην ζωή της Αμερικής και τόσων άλλων χωρών.
Σε άλλο σημείο της ομιλίας του ο Πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών ανέφερε ότι επικοινώνησε τηλεφωνικά με τον Πρωθυπουργό Γιώργο Παπανδρέου, τον οποίο χαρακτήρισε ως «καλό φίλο», και του ζήτησε να διαβιβάσει στον Ελληνικό λαό τα συγχαρητήρια των ΗΠΑ για την επέτειο της 25ης Μαρτίου.
Στην εκδήλωση του Λευκού Οίκου, η Ελλάδα εκπροσωπήθηκε από τον Υφυπουργό Εξωτερικών Δημήτρη Δόλλη και τον Πρέσβη στις Ηνωμένες Πολιτείες, Βασίλη Κασκαρέλη.
Ο εορτασμοί για την 25η Μαρτίου στις Ηνωμένες Πολιτείες θα συνεχιστούν μέχρι και τα τέλη του Απριλίου. Ανάμεσά τους περιλαμβάνονται μια μεγάλη εκδήλωση που θα γίνει στο Αμερικανικό Κογκρέσο και παρελάσεις σε διάφορες μεγαλουπόλεις, με πρώτες την Νέα Υόρκη και την Βαλτιμόρη. Αργότερα θα γίνουν παρελάσεις στο Σικάγο, τον Άγιο Φραγκίσκο και την Βοστώνη.


Δημοσιεύτηκε στις 26 March 2011 από τον Απόστολος Παπαποστόλου