Οι «Πέρσες» του Αισχύλου στη Νέα Υόρκη

Μια νέα θεατρική παράσταση ετοιμάζει πυρετωδώς να ανεβάσει το Κέντρο Ελληνικού Πολιτισμού της Νέας Υόρκης σε συνεργασία με την Ελληνική Θεατρική Ομάδα «Εκλείψεις».

Πρόκειται για μια συναρπαστική εμπειρία, ένα πείραμα εμπνευσμένο και βασισμένο στους Πέρσες του Αισχύλου. Ονομάζεται “The π-Roject”.   Χρησιμοποιεί σχεδόν ατόφιο το Αισχυλικό ποιητικό κείμενο με ελάχιστες περικοπές. Το σύμβολο π ιχνογραφεί την λέξη ΠΕΡΣΕΣ. Είναι project γιατί η σκηνοθετική του ανάπτυξη ξεφεύγει από την περιοχή του κλασικού και μπαίνει στο χώρο του πειραματικού σχεδιασμού.  Αξίζει να σημειωθεί πως όλα τα πρόσωπα της τραγωδίας θα ερμηνευθούν από δύο ηθοποιούς.

Το έργο «ΠΕΡΣΕΣ» είναι ανεκτίμητο ιστορικά γιατί είναι το μοναδικό αρχαίο κείμενο που ο συγγραφέας του ήταν αυτόπτης μάρτυρας της εισβολής και της ήττας των Περσών. Η Ναυμαχία της Σαλαμίνας περιγράφεται με αγωνιώδη λεπτομέρεια και θεωρείται καλύτερη και από αυτή του ιστορικού Ηροδότου. Ο Αισχύλος τολμά στην ιστορία του θεάτρου, να δείξει την συμπάθεια και την συμπόνια του για τα δεινά της ήττας του εχθρού της πατρίδας του. Καταγίνεται με τον καταστρεπτικό κυκεώνα του πολέμου και με το μέγεθος της συμφοράς των ηττημένων. Το
 πένθος, το θρήνο, τον σπαραγμό και την απελπισία τους, καθώς αντιλαμβάνονται την αρχή της πτώσης της αυτοκρατορίας τους.

Δυο σκηνοθέτες και οι δυο ηθοποιοί, Ιωάννα Κατσαρού και Δημήτρης Μποζίνης, είναι η ερμηνευτική πάλλουσα καρδιά της τραγωδίας του Αισχύλου. Σαν σκηνοθέτες δίνουν ένα διεθνή χαρακτήρα στο ποιητικό κείμενο και σαν ερμηνευτές θα το αποδώσουν στα Αρχαία Ελληνικά, Νεοελληνικά και Αγγλικά και για την πλήρη κατανόηση, όχι μόνο της γλώσσας άλλα και της δράσης, θα εφαρμοστεί η οπτική των υπέρτιτλων.

“The π-Roject” θα πρωτοπαιχτεί στο Κέντρο Ελληνικού Πολιτισμού για εννέα μόνο παραστάσεις ξεκινώντας στις 6 Μαΐου και μετά θα συνεχίσει την πτήση του για το Διεθνές Θεατρικό Φεστιβάλ στο Μοντρεάλ του Καναδά.

Αθηνά Κρικέλη | Νέα Υόρκη  Πέμπτη, 14 Απριλίου 2011