Απολογίες από τον Λευκό Οίκο για την επιχείρηση στη Λιβύη

Ο Λευκός Οίκος αιτιολόγησε σήμερα το ρόλο της χώρας στη Λιβύη και υποστήριξε ότι πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα δεν υπερέβη τις εξουσίες του, με 30σέλιδη έκθεση την οποία υπέβαλε στο Κογκρέσο, σύμφωνα με ανώτατους αξιωματούχους.

Οι ίδιοι, που ωστόσο μίλησαν διατηρώντας την ανωνυμία τους, είπαν ότι στην έκθεση περιλαμβάνονται νομικά επιχειρήματα που αναφέρουν ότι ο αμερικανικός νόμος επιτρέπει μια αποστολή προστασίας πολιτών και τη μάχη κατά των δυνάμεων του Λίβυου ηγέτη Μουαμάρ Καντάφι χωρίς να χρειαστεί να δώσει το πράσινο φως το Κογκρέσο.

Η δημοσιοποίηση της έκθεσης αυτής αποφασίστηκε έπειτα από αίτημα του ρεπουμπλικανού προέδρου της Βουλής των Αντιπροσώπων, Τζον Μπένερ ο οποίος, την Τρίτη, προειδοποίησε τον πρόεδρο Ομπάμα ότι θα χρειαστεί εξουσιοδότηση του Κογκρέσου σε μια πιθανή συνέχιση των αμερικανικών στρατιωτικών επιχειρήσεων στην Λιβύη.

Η απάντηση του Λευκού Οίκου ήρθε από τα χείλη του εκπροσώπου Τζέι Κάρνεϊ ο οποίος είπε: "Ο πρόεδρος ενήργησε σύμφωνα με το "Νόμο για τις εξουσίες πολέμου" που εκπονήθηκε για τον περιορισμό των προεδρικών εξουσιών για την κήρυξη πολέμου".

2011-06-16

enet.gr