ΗΠΑ: Με τα μάτια στραμμένα σε Ευρώπη και Ελλάδα

H ευρωπαϊκή κρίση, ειδικότερα η ελληνική, συνδυασμένη με τις αλληλεπιδράσεις και αλληλεξαρτήσεις του παγκόσμιου οικονομικού συστήματος, είναι κεντρικό θέμα των πολιτικών, δημοσιογραφικών και ακαδημαϊκών συζητήσεων στις ΗΠΑ.

Από τον Λευκό Οίκο μέχρι τα ΜΜΕ, από δεξαμενές σκέψης μέχρι πανεπιστήμια, εκφράζονται ανησυχίες για την τύχη του ευρώ και τις επιπτώσεις στην Αμερική και στον υπόλοιπο κόσμο.

Ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Τζέι Κάρνεϊ επανέλαβε χθες ότι η αμερικανική κυβέρνηση είναι «ενθαρρυμένη» από τα μέτρα που έχει λάβει η κυβέρνηση της Ελλάδας, σημειώνοντας επίσης ότι «τους ενθαρρύνουμε» να συνεχίσουν με τις «μεταρρυθμίσεις που απαιτούνται», για να οδηγήσουν την κατάσταση προς τη σωστή κατεύθυνση.

Ο κ. Κάρνεϊ εξέφρασε σιγουριά ότι με τη συνεργασία της ΕΕ και του ΔΝΤ «υπάρχει η δυνατότητα» για λύση, υπογραμμίζοντας παράλληλα ότι η κρίση με το ελληνικό χρέος δημιουργεί «αντίθετους ανέμους» για τη διεθνή οικονομία και πως η Ουάσιγκτον πιστεύει ότι η Ευρώπη μπορεί να εργαστεί με την Ελλάδα για να το λύσει (το πρόβλημα).

Αμερικανικά ΜΜΕ, με εκτεταμένες αναλύσεις και ανταποκρίσεις, καταγράφουν συνεχώς τις εξελίξεις σε σχέση με την ελληνική οικονομία και τις εσωτερικές διεργασίες στη χώρα μας, δίνοντας επίσης την εικόνα των αντιδράσεων σε ευρωπαϊκό, αμερικανικό και παγκόσμιο επίπεδο.

Αρκετά δημοσιεύματα και αναφορές επισημαίνουν τη «δύσκολη θέση» στην οποία έχει περιέλθει η Ελλάδα. Μεταξύ άλλων, καταγράφονται οι επαφές του νέου υπουργού Οικονομικών Ευάγγελου Βενιζέλου με Ευρωπαίους ομολόγους του, προβάλλοντας τη δήλωση κυβερνητικού αξιωματούχου ότι «ο κ. Βενιζέλος θα είναι πραγματιστής, όσον αφορά περαιτέρω μέτρα, ζητώντας από τους ομολόγους του να μην προβούν σε δημόσια κριτική της Ελλάδας και σε άσκηση πίεσης για την επίτευξη μη ρεαλιστικών στόχων, διότι η κυβέρνηση στην Αθήνα αντιμετωπίζει έντονη λαϊκή οργή», όπως χαρακτηριστικά επισημάνθηκε στη «Γουόλ Στριτ Τζέρναλ».

Σε ανάλυση στο πρακτορείο Bloomberg αναφέρθηκε ότι «το ελληνικό χρέος που κατέχουν οι ευρωπαϊκές τράπεζες δεν είναι τόσο μεγάλο για να προκαλέσει πρόβλημα ρευστότητας «, επισημαίνοντας ωστόσο ότι «εάν μια άτακτη αναδιάρθρωση ή επιμήκυνση του ελληνικού χρέους ακολουθούνταν από μια άτακτη αντίδραση των αγορών, αυτό θα ήταν πολύ χειρότερο». Στο ίδιο κείμενο διατυπώθηκε η άποψη ότι «οι ευρωπαϊκές τράπεζες απειλούνται περισσότερο από μια άτακτη αντίδραση των αγορών, παρά από τις απώλειες λόγω της έκθεσής τους στο ελληνικό χρέος».

Με ανταποκρίσεις από την Αθήνα και άλλες ευρωπαϊκές πρωτεύουσες προβάλλεται ο ισχυρισμός ότι δεν είναι ακόμα βέβαιο αν η Ελλάδα θα κατορθώσει να πάρει την επόμενη δόση του πακέτου διάσωσης των 110 δισ. ευρώ, υπογραμμίζοντας ότι οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις ζητούν από την ελληνική κυβέρνηση να προχωρήσει στις «απαραίτητες περικοπές», παρά τις αντιδράσεις στο εσωτερικό και ότι αν η Ελλάδα δεν ανταποκριθεί στις δεσμεύσεις της, τότε «είναι αμφίβολο», όπως σημειώθηκε, να λάβει την επόμενη δόση και επιπλέον το νέο πακέτο διάσωσης.

Μερικοί αναλυτές εκτιμούν ότι ενδεχόμενη πτώχευση της Ελλάδας, όπως και άλλων περιφερειακών χωρών της Ευρώπης και απομάκρυνσή τους από το ευρώ, θα μπορούσε να αποδειχθεί «σωτήρια για τις οικονομίες» τους, παραθέτοντας το παράδειγμα της Ρωσίας, η οποία αποφάσισε το 1998, την υποτίμηση του νομίσματός της έναντι του δολαρίου και την αδυναμία αποπληρωμής δισεκατομμυρίων δολαρίων από το χρέος της. Η οικονομία της Ρωσίας επλήγη τότε μόνο για ένα εξάμηνο, ενώ ξεκίνησε αργότερα μια ανοδική πορεία ενίσχυσης της ανταγωνιστικότητας, μέσω των υποτιμήσεων.

Με άρθρα και δηλώσεις Αμερικανών οικονομολόγων προβάλλεται η εκτίμηση ότι υπάρχει «μεγάλος κίνδυνος» για τις Ηνωμένες Πολιτείες από μια «ενδεχόμενη χρεοκοπία» της Ελλάδας. Ενδεικτική ήταν η ανάλυση στη New York Times όπου αναφέρθηκε ότι, αν και κατά το διάστημα του ενός περίπου έτους που σιγοβράζει η οικονομική κρίση στην Ελλάδα, πολλές αμερικανικές εταιρείες είχαν το χρόνο να εξισορροπήσουν την έμμεση έκθεσή τους στην ελληνική οικονομία, εντούτοις υπάρχει ακόμη «μεγάλο μερίδιο» της αμερικανικής αγοράς στα περίπου 360 δισ. δολάρια βραχυπρόθεσμου χρέους των ευρωπαϊκών τραπεζών. Το γεγονός αυτό αφήνει ανοικτή μια διατλαντική δίοδο για το ελληνικό χάος να προκαλέσει αναταραχή και στις αγορές των ΗΠΑ, «ως νέος Δούρειος ίππος», επισημάνθηκε χαρακτηριστικά.

Εν τω μεταξύ, τον τελευταίο καιρό, σε κολέγια, πανεπιστήμια και δεξαμενές σκέψεις σε Ουάσιγκτον, Νέα Υόρκη και άλλες πόλεις των ΗΠΑ πραγματοποιούνται διαλέξεις και σεμινάρια για την οικονομική κρίση στην Ελλάδα και γενικά στην Ευρωπαϊκή Ένωση, καθώς και για τις επιπτώσεις τους σε διεθνές επίπεδο.

2011-06-21

skai.gr