Αγώνας δρόμου στις ΗΠΑ για την αποφυγή της χρεοκοπίας

Σε αγώνα δρόμου για να πείσουν τόσο τους Δημοκρατικούς όσο και τους Ρεπουμπλικάνους βουλευτές να καταλήξουν σε συμφωνία για το όριο δανεισμού των ΗΠΑ έχουν επιδοθεί τα τελευταία 24ωρα ο Αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα και ο πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων Τζον Μπόνερ. Και οι δύο έχουν να αντιμετωπίσουν έντονες αντιδράσεις στους κόλπους των παρατάξεών τους, τη στιγμή που ο χρόνος πιέζει ασφυκτικά για έναν συμβιβασμό-σωτηρία της αμερικανικής οικονομίας.

Τόσο ο πρόεδρος των ΗΠΑ όσο και ο Ρεπουμπλικάνος Τζον Μπόνερ φαίνεται να έχουν συμφωνήσει πως η αύξηση του ορίου δανεισμού, για να αποφευχθεί η χρεοκοπία, συνεπάγεται όχι μόνο την αναθεώρηση του φορολογικού συστήματος, αλλά και περικοπές δαπανών ύψους πολλών τρισεκατομμυρίων δολαρίων.

Το βράδυ της Πέμπτης, ο Μπαράκ Ομπάμα κάλεσε εσπευσμένα στον Λευκό Οίκο τους Δημοκρατικούς βουλευτές που μετέχουν στις διαπραγματεύσεις, σε μία προσπάθεια να κάμψει τις αντιδράσεις τους απέναντι στην ενδιάμεση συμφωνία, που φαίνεται να κερδίζει έδαφος τα τελευταία 24ωρα, και η οποία προβλέπει μείωση του ελλείμματος κατά 3 τρισ. δολάρια σε ορίζοντα δεκαετίας, μέσω της περικοπής δαπανών, αλλά χωρίς την ταυτόχρονη αύξηση της φορολογίας.

Όπως γράφει το Bloomberg, οι Δημοκρατικοί φοβούνται ότι οι αποφάσεις του Μπαράκ Ομπάμα είναι σε αντίθετη κατεύθυνση με τις θέσεις και τις προτεραιότητες που έχει θέσει το κόμμα τους.

Οι Ρεπουμπλικάνοι, από την πλευρά τους, εξακολουθούν να διαφωνούν με τη συμφωνία που προωθεί ο Τζον Μπόνερ, διαμηνύοντας με κάθε ευκαιρία ότι δεν αποδέχονται την αύξηση της φορολογίας ως μέσο μείωσης του ελλείμματος.

Την Παρασκευή ο Μπόνερ θα συναντηθεί με τους Ρεπουμπλικάνους της Βουλής των Αντιπροσώπων για να τους ενημερώσει για την πρόοδο των διαβουλεύσεων. «Έχουμε υποχρέωση να δράσουμε» ώστε να αποφευχθεί η χρεοκοπία, διεμήνυσε πριν τη συνάντηση.

2011-07-22

tanea.gr