ΗΠΑ: Παρατείνεται το αδιέξοδο για την αύξηση του ορίου δανεισμού

Διχασμένο παραμένει το αμερικανικό Κογκρέσο σχετικά με την αύξηση του ορίου δανεισμού των ΗΠΑ, τη στιγμή που πλησιάζει η προθεσμία της 2ας Αυγούστου και η χώρα έρχεται πιο κοντά σε μια καταστροφική στάση πληρωμών.

Η ελεγχόμενη από τους Δημοκρατικούς Γερουσία καταψήφισε -με 59 ψήφους κατά και 41 ψήφους υπέρ- νομοσχέδιο το οποίο είχε καταρτίσει το Ρεπουμπλικανικό κόμμα και προέβλεπε τη βραχυπρόθεσμη αύξηση του ορίου του ομοσπονδιακού χρέους.

Νωρίτερα το νομοσχέδιο είχε υπερψηφιστεί από τη Βουλή των Αντιπροσώπων, όπου πλειοψηφούν οι Ρεπουμπλικάνοι, με 218 ψήφους υπέρ έναντι 210 κατά. Το νομοσχέδιο, που είχε καταθέσει ο Ρεπουμπλικάνος Τζον Μπένερ, προέβλεπε μια βραχυπρόθεσμη αύξηση κατά 900 δισ. δολάρια του ορίου δανεισμού του ομοσπονδιακού κράτους.

H αμερικανική προεδρία χαρακτήρισε «νεκρό» το σχέδιο Μπένερ. «Τώρα που ξεπεράσαμε ακόμα μια άσκηση πολιτικαντισμού, με το χρόνο να φθίνει, οι ηγέτες (των δύο κομμάτων) πρέπει να αρχίσουν να εργάζονται μαζί αμέσως για να επιτευχθεί ένας συμβιβασμός ο οποίος θα αποτρέψει τη στάση πληρωμών και θα θέσει τα θεμέλια για μια ισορροπημένη μείωση του ελλείμματος», δήλωσε ο εκπρόσωπος Τύπου του Λευκού Οίκου Τζέι Κάρνεϊ.

Ο επικεφαλής της ομάδας των Δημοκρατικών στη Γερουσία Χάρι Ριντ αναμένεται να προωθήσει μια διαφορετική προσέγγιση, που φιλοδοξεί ότι θα αποσπάσει ικανό αριθμό ψήφων ώστε να εγκριθεί και από τα δύο σώματα του Κογκρέσου πριν από την λήξη της προθεσμίας της 2ας Αυγούστου.

Το νομοσχέδιο Ριντ ενδέχεται να εγκριθεί από τη Γερουσία στις 08:00 ώρα ανατολικής ακτής των ΗΠΑ (15:00 ώρα Ελλάδας) τη Δευτέρα.

Ο Αμερικανός πρόεδρος εμφανίστηκε σήμερα αισιόδοξος για την έκβαση των διαπραγματεύσεων μεταξύ Ρεπουμπλικανών και Δημοκρατικών με στόχο την αποφυγή της στάσης πληρωμών, εκτιμώντας ότι οι δύο πλευρές «δεν βρίσκονται πολύ μακριά».

Στο εβδομαδιαίο διάγγελμά του ο Μπαράκ Ομπάμα υπογράμμισε την ανάγκη να υπάρξει διακομματική λύση στο πρόβλημα. Μια συμφωνία θα πρέπει να έχει «την υποστήριξη των δύο κομμάτων που στάλθηκαν (στο Κογκρέσο) για να εκπροσωπήσουν τον αμερικανικό λαό και όχι μόνο ένα τμήμα ενός κόμματος», τόνισε.

Πάντως, ηγετικά στελέχη των Δημοκρατικών στη Γερουσία δήλωσαν ότι ο επικεφαλής των Ρεπουμπλικάνων στο σώμα εξακολουθεί να αρνείται να διαπραγματευθεί για την εξεύρεση συμβιβαστικής λύσης, μετά την καταψήφιση νομοσχεδίου που είχε καταρτίσει το κόμμα του.

Ο επικεφαλής της ομάδας των Ρεπουμπλικάνων στη Γερουσία Μιτς Μακόνελ είπε στα ηγετικά στελέχη των Δημοκρατικών με τα οποία συναντήθηκε ότι δεν επιθυμεί να συνεργαστεί για την επίτευξη συμβιβαστικής λύσης, ανέφερε ο Δημοκρατικός γερουσιαστής Τσαρλς Σούμερ σε συνέντευξη Τύπου.

2011-07-30

naftemporiki.gr