Ο Ομπάμα μοιράζει... 447 δισ. δολάρια

Ο Αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα κάλεσε χθες Πέμπτη το Κογκρέσο να θέσει σε εφαρμογή ένα πακέτο μέτρων ύψους 447 δισεκατομμυρίων δολαρίων με φορολογικές περικοπές και νέες δαπάνες, με στόχο την αναζωογόνηση της αγοράς εργασίας, αλλά και για να αντιμετωπίζει μια δύσκολη μάχη για να πάρει με το μέρος του τους Ρεπουμπλικάνους και να αποκαταστήσει την εμπιστοσύνη της κοινής γνώμης στην οικονομική πολιτική του.

Με τα ποσοστά του στις δημοσκοπήσεις χαμηλά εν μέσω της απογοήτευσης για την ανεργία που φτάνει το 9,1%, ο Ομπάμα ζήτησε να αναληφθεί επειγόντως δράση παρουσιάζοντας μια ευρεία σειρά προτάσεων, 14 μηνες πριν οι ψηφοφόροι αποφασίσουν αν θα του δώσουν μια δεύτερη θητεία.

«Θα πρέπει να περάσετε αμέσως αυτό το σχέδιο για την απασχόληση», δήλωσε με ένταση ο Ομπάμα κατά την ομιλία του σε κοινή σύνοδο του Κογκρέσου που μεταδόθηκε από την τηλεόραση.

Ο Ομπάμα, δήλωσε πως το νέο σχέδιό του θα μειώσει τους φόρους για τους εργάτες και τις επιχειρήσεις και θα εξασφαλίσει απασχόληση για περισσότερους εργαζόμενους στις κατασκευές και στην εκπαίδευση μέσω προγραμμάτων υποδομών.

Εκτιμήσεις από αρκετούς οικονομολόγους δείχνουν πως το πακέτο θέσεων εργασίας του Ομπάμα, εφόσον περάσει, μπορεί να επιταχύνει την οικονομική ανάπτυξη των ΗΠΑ κατά 1 ως 3 ποσοστιαίες μονάδες το 2012, προσθέτοντας περίπου 1 εκατομμύριο θέσεις εργασίας και μειώνοντας το ποσοστό της ανεργίας κατά περίπου μισή ποσοστιαία μονάδα.

Στη διάρκεια της ομιλίας, οι Ρεπουμπλικάνοι αντέδρασαν με απόλυτη σιωπή σε πολλές από τις προτάσεις του Ομπάμα. Ηγέτες του κόμματος είπαν αργότερα ότι θα εργαστούν μαζί με τον πρόεδρο για να βρουν κοινό έδαφος, μολονότι είναι απίθανο να υποστηρίξουν ολόκληρο το πακέτο.

Ο Ομπάμα ζητάει από το Κογκρέσο να περάσει το Νόμο «για τις Αμερικανικές Θέσεις Εργασίας» έως το τέλος του χρόνου και να αντισταθμιστεί το κόστος με μειώσεις του ελλείμματος.

Εντούτοις ενδέχεται να είναι δύσκολο να επιτευχθεί μια συμφωνία, καθώς οι πολιτικοί ήδη επικεντρώνουν στην εκστρατεία για τις εκλογές του Νοεμβρίου 2012.

Πάντως το Εμπορικό Επιμελητήριο των ΗΠΑ, το ισχυρότερο επιχειρηματικό λόμπι των ΗΠΑ που επικρίνει συχνά τον Ομπάμα, ανακοίνωσε πως το σχέδιο φαίνεται να υπολείπεται των αναγκών και κάλεσε τον πρόεδρο να μειώσει την αβεβαιότητα όσον αφορά τις κανονιστικές ρυθμίσεις.

epikaira.gr

2011-09-09