Οι ΗΠΑ απέσυραν τον πρεσβευτή τους από τη Δαμασκό

Δεν σχεδιάζουν, προς το παρόν, οι ΗΠΑ να απελάσουν τον πρεσβευτή της Συρίας στην Ουάσιγκτον, σύμφωνα με αμερικανό αξιωματούχο.

Νωρίτερα το αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών είχε ανακοινώσει πως αποσύρει τον πρεσβευτή του στη Συρία, Ρόμπερτ Φορντ, εξαιτίας απειλών εναντίον του.

Ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Μαρκ Τόνερ δήλωσε ότι ο Ρ. Φορντ επέστρεψε στην Ουάσιγκτον ως αποτέλεσμα αξιόπιστων απειλών κατά της προσωπικής ασφάλειάς του στη Συρία.

Τον Σεπτέμβριο, φιλοκυβερνητικοί διαδηλωτές έριξαν πέτρες, κομμάτια μπετόν και ντομάτες εναντίον του Φορντ και συνεργατών. Παράλληλα επιτέθηκαν στην αυτοκινητοπομπή τους κατά την επίσκεψη που πραγματοποίησε ο πρεσβευτής σε αξιωματούχο της αντιπολίτευσης στη Δαμασκό.

Τονίζεται ότι στη διάρκεια των επτά μηνών που διαρκούν οι αντικαθεστωτικές διαμαρτυρίες στη Συρία, ο Ρ. Φορντ είχε επαφές με μέλη της αντιπολίτευσης και κατήγγειλε τον σύρο πρόεδρο Μπασάρ αλ Άσαντ στο Facebook.

Ο Φορντ είχε φτάσει στη Δαμασκό τον περασμένο Ιανουάριο και ήταν ο πρώτος Αμερικανός πρεσβευτής στη Συρία εδώ και πέντε χρόνια.
Από την πλευρά της η Γαλλία, δια του υπουργού Εξωτερικών, Αλέν Ζιπέ, δήλωσε ότι δεν μελετά το ενδεχόμενο να αποσύρει τους διπλωμάτες της από τη Συρία. Σύμφωνα με τον κ. Ζιπέ έχουν ληφθεί τα απαραίτητα προληπτικά μέτρα για την ασφάλεια των διπλωματών.

Στο μεταξύ, το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων ανακοίνωσε πως τέσσερις άνθρωποι σκοτώθηκαν τη Δευτέρα στην πόλη Χομς.

2011-10-24

skai.gr