Χωρίς μεγάλες προσδοκίες ξεκίνησαν οι συνομιλίες για το Κυπριακό στη Ν. Υόρκη

Ξεκίνησαν σήμερα οι διήμερες συνομιλίες για το Κυπριακό, στο Λόνγκ Άιλαντ της Νέας Υόρκης, έπειτα από πρωτοβουλία του γ.γ. του ΟΗΕ Μπαν Κι Μουν, δίχως ωστόσο μεγάλες προσδοκίες ως προς το αποτέλεσμα, όπως εκτιμούν διπλωματικοί κύκλοι στον ΟΗΕ.

(φωτογραφία αρχείου) (φωτογραφία αρχείου) Το πρόγραμμα του διημέρου των διαπραγματεύσεων άρχισε με πρόγευμα εργασίας και την καθιερωμένη φωτογράφηση του γενικού γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, Μπαν Κι Μουν, με τον πρόεδρο της Κύπρου, Δημήτρη Χριστόφια, και τον Τουρκοκύπριο ηγέτη, Ντερβίς Έρογλου. Οι συνομιλίες εκτυλίσσονται στην έπαυλη "Greentree Estate" της περιοχής Μανχάσετ, στο Λονγκ Άιλαντ της Νέας Υόρκης.

Στη συνέχεια, οι τρεις ομάδες (Ελληνοκύπριοι, Τουρκοκύπριοι και Ηνωμένα Έθνη) άρχισαν ένα "νέο γύρο" διαλόγου, με στόχο να υπάρξουν συγκλίσεις σε ζητήματα της εσωτερικής πτυχής του Κυπριακού: περιουσιακό, διακυβέρνηση και ιθαγένεια. Η τουρκοκυπριακή πλευρά φαίνεται ότι δεν θα αποδεχτεί συζήτηση και στο εδαφικό. Πάντως, καμία πλευρά δεν αναμένει μεγάλη πρόοδο στα φλέγοντα ζητήματα, όπως άλλωστε εκτιμούν και οι αναλυτές.

Ο Μπαν Κι Μουν αναμένεται να αποχωρήσει γύρω στο μεσημέρι (τοπική ώρα) και στη συνέχεια θα επανέλθει αύριο στις 3 το απόγευμα μέχρι τις 10 το βράδυ, παραθέτοντας δείπνο προς τιμή των δυο ηγετών και των συνεργατών τους.

Το μεγαλύτερο μέρος των διαπραγματεύσεων θα γίνει παρουσία του ειδικού συμβούλου του Μπαν Κι Μουν στο Κυπριακό, Αλεξάντερ Ντάουνερ και του βοηθού γενικού γραμματέα, αρμοδίου για Πολιτικές Υποθέσεις, Λιν Πάσκο.

Σύμφωνα με τη Γραμματεία του ΟΗΕ, έγινε αλλαγή στο αρχικό πρόγραμμα και ο Μπαν Κι Μουν θα διαβάσει την Τρίτη το πρωί στην έδρα των Ηνωμένων Εθνών τη δήλωση που θα έχουν συμφωνήσει οι δυο πλευρές και όχι αύριο το βράδυ, όπως αρχικά είχε προγραμματιστεί και χωρίς μάλλον την παρουσία Χριστόφια και Έρογλου.

2011-10-30

enet.gr