Διέλυσαν τους Αγανακτισμένους

Πριν η κίνηση διαμαρτυρίας «Καταλάβετε τη Γουόλ Στριτ» συμπληρώσει δύο μήνες δράσης, η αστυνομία της Νέας Υόρκης με μια βίαιη επιχείρηση-«σκούπα» εκκένωσε ξημερώματα Τετάρτης το Ζουκότι Παρκ, γενέθλιο τόπο του κινήματος των Αμερικανών Αγανακτισμένων.

Ηταν μια «προσωπική απόφαση» του δημάρχου της Νέας Υόρκης, Μάικλ Μπλούμπεργκ, ο οποίος σε δηλώσεις του υποστήριξε ότι αποφάσισε την εκκένωση, επειδή «οι συνθήκες ασφάλειας και υγιεινής είχαν γίνει αφόρητες». Χθες, λίγες ώρες μετά την εισβολή των αστυνομικών δυνάμεων, δικαστήριο της πόλης επέτρεψε στους διαδηλωτές, οι οποίοι καταγγέλλουν την υπερβολικά μεγάλη εξουσία των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων και τις ανισότητες, να επιστρέψουν στο Ζουκότι Παρκ δημιουργώντας ένα κομφούζιο γύρω από τη νομιμότητα ή όχι της απόφασής του. Εκατοντάδες διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν από το πρωί πέριξ του αποκλεισμένου από τις αστυνομικές δυνάμεις Ζουκότι Παρκ, διεκδικώντας να επιστρέψουν στο χώρο. Εξαγριωμένοι από την επιχείρηση της αστυνομίας και την απόφαση του δημάρχου, φώναζαν συνθήματα όπως: «Είμαστε το 99%», «Αστυνομία προστάτεψε το 99%» και «Ο κόσμος σάς κοιτάζει».

Περικυκλώνοντας το πάρκο

Η επιχείρηση των ειδικών δυνάμεων της αστυνομίας ξεκίνησε γύρω στη 1 μετά τα μεσάνυχτα, όταν περικύκλωσαν αρχικά το Ζουκότι Παρκ. Χρησιμοποιώντας μεγάλους προβολείς κάλεσαν τα μέλη του κινήματος να μαζέψουν τις σκηνές και να απομακρυνθούν. «Αν αρνηθείτε να απομακρύνετε τις σκηνές σας και να φύγετε, θα συλληφθείτε. Μόλις απομακρυνθούν όλα, θα μπορέσετε να επιστρέψετε». Κάποιοι διαδηλωτές φρόντισαν, χρησιμοποιώντας σφυρίχτρες, να ηρεμήσουν τους συγκεντρωμένους. Αρκετοί μάζεψαν τα πράγματά τους και απομακρύνθηκαν. Αλλοι αποφάσισαν να αντισταθούν και αλυσοδέθηκαν στα δέντρα του πάρκου. Οι Αρχές κάνοντας χρήση σπρέι πιπεριού συνέλαβαν συνολικά 200 διαδηλωτές κάτω από τις αποδοκιμασίες δεκάδων πολιτών -που είχαν ειδοποιηθεί μέσω του twitter για την επιχείρηση της αστυνομίας- και συνθημάτων εναντίον του δημάρχου Μάικλ Μπλούμπεργκ.

Υστερα από τρεις ώρες, οι περισσότεροι διαδηλωτές είχαν εγκαταλείψει την πλατεία. Περίπου 1.000 αστυνομικοί με τη βοήθεια εργατών του δήμου διέλυσαν τον καταυλισμό και τις εγκαταστάσεις των διαδηλωτών. Μέχρι χθες στο Ζουκότι Παρκ τα μέλη του κινήματος είχαν στήσει μαγειρείο, βιβλιοθήκη, ιατρείο, γραφείο Τύπου και κέντρο διανομής ζεστών ρούχων. Η πρόσβαση στο πάρκο απαγορεύτηκε και «σφραγίστηκε» με μεταλλικά φράγματα.

Εκλειναν δύο μήνες, αύριο

«Οι καταληψίες του πάρκου Ζουκότι πρέπει να φύγουν προσωρινά και να απομακρύνουν τις σκηνές και τα στρώματα. Θα μπορέσουν να επιστρέψουν μόλις καθαριστεί το πάρκο, αλλά δεν θα επιτραπεί να στήσουν σκηνές και πάλι», έσπευσε να διευκρινίσει αργότερα ο δήμαρχος της Νέας Υόρκης. Ο Μάικλ Μπλούμπεργκ έχει δεχθεί πιέσεις από τοπικές επιχειρήσεις να κλείσει την κατασκήνωση των διαδηλωτών. Η εκκένωση του Ζουκότι Παρκ από την αστυνομία πραγματοποιήθηκε σε μια χρονική συγκυρία που οι διοργανωτές του κινήματος «Καταλάβετε τη Γουόλ Στριτ» έκαναν γνωστή μέσω της ιστοσελίδα τους την πρόθεσή τους, αύριο, Πέμπτη, με την ευκαιρία της συμπλήρωσης δύο μηνών κινητοποιήσεων- να καλέσουν σε μια επετειακή διαδήλωση με σκοπό «να κλείσουν τη Γουόλ Στριτ». *

Tου ΘΑΝΑΣΗ ΤΣΙΤΣΑ

2011-11-16

enet.gr