Spiegel κατά Bild για Ελλάδα

Το τελευταίο διάστημα έχει καταστεί σαφές ότι η Ελλάδα λόγω της οικονομικής κατάστασης στην οποία έχει περιέλθει αποτελεί το αγαπημένο θέμα των γερμανικών εντύπων. Η Ελλάδα πλέον εξυπηρετεί και δημοσιογραφικές σκοπιμότητες, δεδομένου ότι έχει ξεσπάσει πόλεμος ανάμεσε σε Spiegel και Bild.
Με τον τίτλο «Bild - Οι εμπρηστές» να κοσμεί το εξώφυλλο, το Spiegel εξαπολύει επίθεση στη λαϊκή εφημερίδα με τη μεγαλύτερη κυκλοφορία στη Γερμανία, καταλογίζοντας της, με αφορμή τη στάση της έναντι της Ελλάδας, ότι «κατρακυλά στο ρόλο ενός δεξιού-λαϊκιστικού κόμματος, το οποίο λείπει από τη γερμανική πολιτική κουλτούρα».

«Όταν πέρυσι τέτοιο καιρό έγινε σαφές ότι η Ελλάδα κινδύνευε να χρεοκοπήσει χωρίς οικονομική βοήθεια, η Bild έθεσε το ερώτημα αυτό: "Θα συμπαρασύρει η Ελλάδα και τις γερμανικές τράπεζες στη χρεοκοπία;», σημειώνει ο συντάκτης, αναφερόμενος στο ρόλο που έπαιξε η Bild στην ελληνική κρίση.

Υπενθυμίζει μάλιστα ορισμένους τίτλους πρωτοσέλιδων, όπως "Οι Έλληνες τσακώνονται και απεργούν, αντί να κάνουν οικονομία" ή "Έτσι καίνε οι Έλληνες τα ευρώ;", ενώ παραθέτει και τις παραινέσεις, όπως "όχι λεφτά στην Ελλάδα", και τα ερωτήματα που έθετε η Bild, όπως "γιατί να πληρώσουμε στους Έλληνες τις συντάξεις πολυτελείας;".

«Έτσι με την ολοκλήρωση της καμπάνιας δημιουργήθηκε η εντύπωση πως ο ελληνικός λαός απεργεί επί 24ώρου βάσεως, πως του αρέσει να κοιμάται πολύ, ζει σε βάρος των άλλων και είναι αθεράπευτα διεφθαρμένος. Είναι άραγε αυτό δημοσιογραφία;», διερωτάται ο συντάκτης.

Σημειώνει μάλιστα ότι στο αποκορύφωμα της καμπάνιας της Bild, όλη αυτή η δημιουργία κλίματος συνδυάστηκε και με εκκλήσεις προς τους Γερμανούς πολιτικούς, που είχαν το χαρακτήρα διαταγής: "Κυρία Μέρκελ, μείνετε σταθερή στο όχι σας" ή "Κύριε αντικαγκελάριε, έχουμε εμπιστοσύνη στο λόγο σας".

«Η Bild συνιστά για την Καγκελάριο ευχή και κατάρα. Διότι η Kαγκελάριος από τη μια είναι πολιτικός που φοβάται τη δημιουργία κλίματος, επειδή δεν είναι ο τύπος του λαϊκού ηγέτη, ο οποίος μπορεί να κατευθύνει τις διαθέσεις του κόσμου εκεί που θέλει. Γι’ αυτό δεν της αρέσουν οπωσδήποτε οι καμπάνιες σαν αυτή της Bild κατά της Ελλάδας. Από την άλλη όμως η κ. Μέρκελ πιστεύει ότι χρειάζεται τη λαϊκή εφημερίδα για την εκλαΐκευση και τελικά για την αποδοχή της πολιτικής της», καταλήγει το δημοσίευμα του Spiegel. 

cosmo.gr                                                                                                    Τρίτη 01.03.11