Πιέσεις Γερμανών επιχειρηματιών στη Μέρκελ

Οι υπερχρεωμένες χώρες της ευρωζώνης θα πρέπει να παραπέμπονται σε μια διαδικασία ελεγχόμενης πτώχευσης.

Μια έγκαιρη αναδιάρθρωση του χρέους τους θα πρέπει να είναι ένα από τα εργαλεία της ευρωπαϊκής πολιτικής, υποστηρίζουν σε κοινή τους ανακοίνωση εργοδοτικοί και επιχειρηματικοί σύνδεσμοι της Γερμανίας.

Μερικές μόνον ημέρες πριν από την έκτακτη σύνοδο των ηγετών της ευρωζώνης στις 11 Μαρτίου, εντείνονται οι πιέσεις που δέχεται η Άγκελα Μέρκελ προκειμένου να μην ενδώσει στις πιέσεις των Ευρωπαίων για έναν ευέλικτο μηχανισμό διάσωσης των προβληματικών χωρών της ευρωζώνης.

Ο Σύνδεσμος Γερμανικών Βιομηχανιών (BDI), ο Σύνδεσμος Γερμανών Εργοδοτών (BDA), η Ένωση Βιομηχανικών και Εμπορικών Επιμελητηρίων (DIHK) και η Ένωση Γερμανικών Βιοτεχνιών (ZDH) τάσσονται κατά της έκδοσης «ευρωομολόγου», υποστηρίζοντας ότι ένα τέτοιο μέτρο θα καθιστούσε την ΕΕ «ένωση μεταφοράς κεφαλαίων» και θα οδηγούσε στην «κοινοτικοποίηση» των χρεών των προβληματικών χωρών.

Τονίζουν επίσης ότι ο μηχανισμός σταθερότητας θα πρέπει να είναι «διακρατικά οργανωμένος» και ότι η βοήθεια προς τις υπερχρεωμένες χώρες θα πρέπει να χορηγείται με αυστηρούς όρους.

skai.gr