"Βατερλώ" για Μέρκελ οι εκλογές στη Βάδη- Βυρτεμβέργη

«Δυνατό χαστούκι» αποδείχθηκαν για την Άνγκελα Μέρκελ οι περιφερειακές εκλογές της Γερμανίας. Οι Χριστιανοδημοκράτες της καγκελαρίου χάνουν τον έλεγχο του κρατιδίου Βάδης-Βυρτεμβέργης μετά από 58 χρόνια.

Σύμφωνα με τα exit poll, Πράσινοι και Σοσιαλδημοκράτες συγκεντρώνουν από κοινού το 48,5% των ψήφων και αποκτούν πλειοψηφία στη νέα βουλή, ενώ Χριστιανοδημοκράτες και Ελεύθεροι Δημοκράτες εξασφαλίζουν ποσοστό 43%. Το κόμμα Αριστερά μένει εκτός βουλής με ποσοστό 3%.

Νέος πρωθυπουργός του κρατιδίου θα είναι ο επικεφαλής των Πρασίνων Βίνφριντ Κρέτσμαν, ο πρώτος Πράσινος πρωθυπουργός κρατιδίου.

Στο κρατίδιο Ρηνανίας-Παλατινάτου οι Σοσιαλδημοκράτες μείωσαν τα ποσοστά τους κατά 10 μονάδες, αλλά διατηρούν την εξουσία και πιθανώς θα κάνουν συνασπισμό με τους Πράσινους.

Η πυρηνική κρίση στην Ιαπωνία διαδραμάτισε σημαντικό ρόλο στις κάλπες του κρατιδίου των 11 εκατομμυρίων με πρωτεύουσα τη Στουτγάρδη.

Η καταστροφή αναζωπύρωσε τη συζήτηση για τις γερμανικές πυρηνικές ενεργειακές μονάδες -υπέρ των οποίων δήλωνε ανοιχτά ο Χριστιανοδημοκράτης πρωθυπουργός του κρατιδίου Στέφαν Μάπους-, ενώ το πάγωμα στην παράταση ζωής των γερμανικών αντιδραστήρων μετά τη Φουσκουσίμα επικρίθηκε ως «κίνηση τακτικής».

epikaira.gr