Την Κριστίν Λαγκάρντ «δείχνει» η Άνγκελα Μέρκελ για την ηγεσία του ΔΝΤ

Η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ είπε την Παρασκευή ότι ο επόμενος επικεφαλής του ΔΝΤ θα πρέπει να είναι Ευρωπαίος και πρόσθεσε ότι μεταξύ των υποψηφίων είναι η Γαλλίδα υπουργός Οικονομικών Κριστίν Λαγκάρντ, την οποία, όπως είπε, εκτιμά ιδιαιτέρως.

«Μεταξύ των ονομάτων που αναφέρθηκαν για να διαδεχθούν τον Ντομινίκ Στρος Καν είναι αυτό της Γαλλίδας υπουργού Οικονομικών Κριστίν Λαγκάρντ, την οποία εκτιμώ ιδιαίτερα», είπε κ. Μέρκελ σε συνέντευξη τύπου.

Νωρίτερα, ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγ Σόιμπλε είπε ότι η Ευρώπη θα καταλήξει σύντομα στον υποψήφιο για τη θέση του επικεφαλής του ΔΝΤ που θα είναι αποδεκτός από όλα τα ευρωπαϊκά κράτη.

«Χρειαζόμαστε έναν Ευρωπαίο υποψήφιο που θα αποφασιστεί από κοινού και αναζητούμε αυτόν που έχει τα καλύτερα προσόντα και τις μεγαλύτερες πιθανότητες. Η απόφαση θα ληφθεί σύντομα», δήλωσε.

Ο κ. Σόιμπλε πρόσθεσε ότι η Γερμανία δεν έχει παραιτηθεί της πρόθεσής της να προτείνει τον δικό της υποψήφιο, αλλά είναι υπέρ μιας πρότασης που θα είναι αποδεκτή από όλα τα ευρωπαϊκά κράτη.

Σύμφωνα με δηλώσεις αξιωματούχου την Πέμπτη, ο κ. Σόιμπλε τρέφει ιδιαίτερη εκτίμηση για την Γαλλίδα υπουργό Οικονομικών, αλλά η επίσημη θέση της Γερμανίας είναι ότι η κυβέρνηση της χώρας δεν έχει ακόμη καταλήξει τον υποψήφιο.

Σε δημοσκόπηση του Reuters την Πέμπτη, 32 από τους 56 συνολικά οικονομολόγους θεωρούν την Κριστίν Λαγκάρντ φαβορί για την θέση του γενικού διευθυντή του ΔΝΤ.

tanea.gr