Η ηφαιστειακή τέφρα «έκλεισε» τα αεροδρόμια στη βόρεια Γερμανία

Το κλείσιμο των αεροδρομίων στη βόρεια Γερμανία από τις 5 το πρωί (τοπική ώρα) της Τετάρτης ανακοίνωσε η Υπηρεσία Ασφαλείας των Αεροδρομίων της χώρας, εξαιτίας του σύννεφου της τέφρας που προέρχεται από τις εκρήξεις του ισλανδικού ηφαιστείου Γκρίμσβετν.

Η Υπηρεσία Ασφαλείας των Αεροδρομίων ανακοίνωσε ότι στο αεροδρόμιο της Βρέμης που βρίσκεται στο βορειοδυτικό τμήμα της χώρας δεν πραγματοποιούνται προσγειώσεις ή απογειώσεις από τις 5 το πρωί, ενώ στου Αμβούργου, που είναι η δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Γερμανίας, διακόπηκε η εναέρια κυκλοφορία από τις 6 το πρωί της Τετάρτης.

Πιθανό είναι το κλείσιμο του αεροδρομίου του Βερολίνου στις 11:00 τοπική ώρα (12:00 ώρα Ελλάδας), ενώ ενδέχεται να επηρεαστεί το αεροδρόμιο του Ανόβερο.

Πάντως από την Ισλανδία οι ηφαιστειολόγοι έχουν καλά νέα για τις αεροπορικές εταιρείες καθώς λένε ότι η ηφαιστειακή δραστηριότητα μειώνεται.

Ο πρόεδρος της χώρας Ολαφουρ Γκρίμσον δήλωσε στο BBC: «Το ηφαίστειο μοιάζει να ηρεμεί. Μειώνεται η ένταση των εκρήξεων και το νέφος από την ηφαιστειακή τέφρα είναι σίγουρα μικρότερο από πριν».

Η τέφρα από το Γκρίμσβετν έχει δημιουργήσει λιγότερα προβλήματα απ` ότι η έκρηξη στο επίσης ισλανδικό ηφαίστειο Εϊαφιαλαϊόκουλ πέρυσι, όταν περισσότεροι από 10 εκατομμύρια άνθρωποι επηρεάστηκαν από το εξαήμερο κλείσιμο του ευρωπαϊκού εναέριου χώρου.

Την Τρίτη, η Eurocontrol ανακοίνωσε ότι υπάρχει μεγάλη πιθανότητα το νέφος να μετακινηθεί σε τμήματα της Δανίας, της νότιας Νορβηγίας και της νοτιοδυτικής Σουηδίας, ωστόσο, τόνισε ότι οι επιπτώσεις στις πτήσεις αναμένεται να είναι περιορισμένες.

Στη Φινλανδία, η αρχή εναέριας κυκλοφορίας ανακοίνωσε πως το πιο πιθανό είναι το νέφος της ηφαιστειακής τέφρας να είναι αρκετά αραιό ώστε να μην προκαλέσει προβλήματα στην εναέρια κυκλοφορία στις σκανδιναβικές χώρες.

Όπως ανακοίνωσε η Eurocontrol, συνολικά 500 πτήσεις ματαιώθηκαν την Τρίτη στον βρετανικό εναέριο χώρο, κυρίως αυτές από και προς την Σκωτία.

Ο υπουργός Μεταφορών της Βρετανίας δήλωσε ότι η Γλασκώβη και το Εδιμβούργο θα αντιμετωπίσουν προβλήματα το απόγευμα της Τρίτης, αλλά η κατάσταση αναμένεται να ομαλοποιηθεί το πρωί της Τετάρτης.

Τόσο η Βρετανία, όσο και η Ιρλανδία αρνήθηκαν να κλείσουν τους εναέριους χώρους τους.

Τρεις ζώνες (μπλε, γκρι και κόκκινη) έχουν θεσπισθεί για να μη δημιουργηθεί χάος στις ευρωπαϊκές αερομεταφορές.

Η ιρλανδική αεροπορική εταιρία χαμηλού κόστους Ryanair ανακοίνωσε ότι ένα αεροπλάνο πέρασε από τον εναέριο χώρο περιοχής στη Σκωτία όπου έχει καταγραφεί «υψηλή συγκέντρωση (ηφαιστειακής) τέφρας», σε μια προσπάθεια να δείξει ότι δεν υφίσταται κίνδυνος.

Η εταιρεία ανακοίνωσε ότι η πτήση της, διάρκειας μιας ώρας έδειξε ότι δεν υπάρχει «φανερό νέφος ηφαιστειακής τέφρας ή αποδείξεις τέφρας στην άτρακτο, τα φτερά ή τις μηχανές του αεροσκάφους».

Υποστήριξε, μάλιστα, ότι η «κόκκινη ζώνη» πάνω από τον εναέριο χώρο της Σκωτίας αποτελεί «επινόηση» της Μετεωρολογικής Υπηρεσίας της Βρετανίας και της Αρχής Πολιτικής Αεροπορίας (CAA).

tanea.gr