Τα χειρότερα πέρασαν, λέει ο Γερμανός υπουργός Υγείας για την επιδημία E.coli

Τα κρούσματα μόλυνσης από το νέο E.coli μειώνονται σημαντικά και τα χειρότερα φαίνεται ότι πέρασαν, δήλωσε την Τετάρτη ο υπουργός Υγείας της Γερμανίας. Ο ίδιος, ωστόσο, προειδοποίησε ότι θα υπάρξουν κι άλλοι θάνατοι, καθώς νέα κρούσματα καταγράφονται ακόμη κάθε ημέρα.
Η επιδημία γαστρεντερίτιδας έχει αφήσει πίσω της μέχρι στιγμής 25 νεκρούς σε σύνολο 2.400 κρουσμάτων. Εκατοντάδες ασθενείς εμφάνισαν πρόβλημα στα νεφρά, ως επιπλοκή της ασθένειας.

Ο Ευρωπαίος Επίτροπος Υγείας, Τζον Ντάλι, υπερασπίστηκε τη Γερμανία απέναντι στην κριτική που δέχεται ότι αντέδρασε βιαστικά, προκαλώντας πανικό στους καταναλωτές χωρίς να υπάρχουν τεκμηριωμένα στοιχεία.

Η Γερμανία έσπευσε να χαρακτηρίσει τα λαχανικά ύποπτα ως πηγή μετάδοσης του επικίνδυνου στελέχους του βακτηρίου E. Coli, γεγονός που έπληξε πολλούς παραγωγούς.

«Δεν είναι η κατάλληλη στιγμή για αντεγκλήσεις» δήλωσε ο Τζ.Ντάλι στο Βερολίνο μετά από συνάντηση που είχε με ανώτατους Γερμανούς αξιωματούχους του τομέα υγείας και καταναλωτικών οργανώσεων.

Ο Ντάλι είπε ότι πρόκληση είναι η παροχή επαρκώς τεκμηριωμένων πληροφοριών προς το κοινό, καθώς και η καταπολέμηση των δυσανάλογων εμπορικών περιορισμών, μία αναφορά στην επιβολή περιορισμών στις εισαγωγές λαχανικών από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Την Τρίτη οι Ευρωπαίοι παραγωγοί ζήτησαν πλήρη αποζημίωση για τη ζημιά που υπέστησαν κρίνοντας ανεπαρκή την αποζημίωση των 150 εκατομμυρίων ευρώ που προτείνει η Κομισιόν.

Οι ζημιές τους υπολογίζονται στα 417 εκατ. ευρώ την εβδομάδα.

Πάντως, το πλέον ανησυχητικό είναι το γεγονός ότι ακόμα δεν έχει εξακριβωθεί η προέλευση της επιδημίας.

Αρχικά στοχοποιήθηκαν αγγουράκια που παράγονται στην Ισπανία. Η θεωρία αυτή καταρρίφθηκε, αφού προηγουμένως προκάλεσε τεράστια ζημιά στην αγροτική παραγωγή της χώρας, που έμεινε στα αζήτητα. Για τον λόγο αυτό, η Ισπανία ζητά να αποζημιωθεί από τη Γερμανία.

Εν συνεχεία αναφέρθηκε ότι πιθανότατα ευθύνονται τα φύτρα βιολογικής καλλιέργειας. Στο στόχαστρο μπήκε μία φάρμα στην Κάτω Σαξονία, όμως τα αποτελέσματα των ελέγχων σε 23 από τα 40 δείγματα που ελήφθησαν είναι αρνητικά.

Τα αποτελέσματα των ελέγχων στα υπόλοιπα δείγματα αναμένονται τις επόμενες ημέρες. Σύμφωνα, όμως, με το Γαλλικό Πρακτορείο, το υπουργείο Υγείας της Κάτω Σαξονίας υποστήριξε με ανακοίνωσή του ότι τα αρνητικά αποτελέσματα των ελέγχων σημαίνουν ότι αποκλείεται να ευθύνονται τα φύτρα.

2011-06-08\

tanea.gr