«Ταύτιση απόψεων» για το ελληνικό χρέος

Οι θέσεις της Γερμανίας και της Γαλλίας όσον αφορά στην Ελλάδα και το ευρώ [EUR=X] Σχετικά άρθρα ταυτίζονται, υπογράμμισε ο Νικολά Σαρκοζί μετά τη συνάντησή του με την Αγκελα Μέρκελ στο Βερολίνο.

Ο Γάλλος πρόεδρος υποστήριξε ότι η εμπλοκή των ιδιωτών επενδυτών στη συμφωνία για την Ελλάδα θα πρέπει να είναι εθελοντική και να αποφευχθεί ένα πιστωτικό γεγονός, ενώ θα πρέπει να διασφαλιστεί επίσης η στήριξη της ΕΚΤ.

Παράλληλα, απηύθυνε έκκληση στην ελληνική κυβέρνηση να εφαρμόσει το πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων και τις αποκρατικοποιήσεις για τις οποίες έχει δεσμευτεί.

Η γερμανίδα καγκελάριος τόνισε από την πλευρά της ότι το Βερολίνο επιθυμεί να εξευρεθεί γρήγορα μια λύση για το νέο πακέτο βοήθειας της Ελλάδας, ενώ ξεκαθάρισε και αυτή ότι οποιαδήποτε συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα θα αποφασιστεί σε συνεργασία με την ΕΚΤ.

«Όσο πιο γρήγορα φτάσουμε σε μια λύση τόσο το καλύτερο», ανέφερε χαρακτηριστικά, στην κοινή συνέντευξη Τύπου που έδωσε με τον Νικολά Σαρκοζί.

Η κ. Μέρκελ υποστήριξε πάντως ότι δεν έχει νόημα να ορισθούν συγκεκριμένες προθεσμίες για τη βοήθεια στην Ελλάδα και τη συμμετοχή των ιδιωτών. Σημείωσε επίσης ότι δεν θέλει να προκληθεί πιστωτικό γεγονός.

Νωρίτερα, ο Γερμανός υφυπουργός Οικονομικών Βέρνερ Χόγερ είχε εκτιμήσει ότι Σαρκοζί και Μέρκελ θα κατέληγαν σε συμβιβασμό για τη συμμετοχή των ιδιωτών πιστωτών στη χρηματοδότηση του δεύτερου πακέτου βοήθειας προς την Ελλάδα.

«Πιστεύω ότι η σημερινή συνάντηση θα οδηγήσει σε κάποια λύση», είπε ο Χόγερ στον γερμανικό τηλεοπτικό σταθμό ZDF. «Είμαι σίγουρος ότι θα καταλήξουν σε κάποιο συμβιβασμό», πρόσθεσε. Ερωτηθείς για το τι θα περιλαμβάνει ο συμβιβασμός, ανέφερε ότι δεν γνωρίζει, αλλά είναι αισιόδοξος ότι θα έχει επιτυχή κατάληξη.

Γιούνκερ: «Όχι» σε αναβολή των αποφάσεων μέχρι το Σεπτέμβριο

Ο πρόεδρος του Eurogroup Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ δήλωσε σήμερα αντίθετος στην ιδέα να καθυστερήσει μέχρι το Σεπτέμβριο η λήψη της απόφασης για τη χορήγηση του δεύτερου πακέτου οικονομικής βοήθειας προς την Ελλάδα.

«Δεν συμφωνώ ότι πρέπει να δεχθούμε να καθυστερήσουμε τις αποφάσεις μέχρι το Σεπτέμβριο», δήλωσε ο πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Tagespiegel.

Πληροφορίες ευρωπαίων αξιωματούχων τοποθετούν την απόφαση το νωρίτερο στα μέσα Ιουλίου, αλλά αφήνουν ανοιχτό το ενδεχόμενο αναβολής της μέχρι το Σεπτέμβριο.

Επικαλούμενη πηγές προσκείμενες στις διαπραγματεύσεις, η εφημερίδα αναφέρει ότι η γερμανική κυβέρνηση επιδιώκει να καθυστερήσει μέχρι το Σεπτέμβριο την απόφαση, εξαιτίας των ερωτηματικών που παραμένουν ως προς τη συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα.

«Θα υπάρξει συμμετοχή των ιδιωτών πιστωτών», διαβεβαίωσε ο Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, ο οποίος επέμεινε στον εθελοντικό χαρακτήρα αυτής της συμμετοχής.

ΚΚΕ: Η κρίση στην Ευρωζώνη βαθαίνει

«Πρόκειται για μια πρόσκαιρη και εύθραυστη συμφωνία. Η κρίση στην ευρωζώνη βαθαίνει, η κοινή στρατηγική τους "τσακίστε τους λαούς" δεν αρκεί και ούτε μπορεί να κρύψει το αδιέξοδο και την αδυναμία τους να διαχειριστούν την κρίση και την όξυνση των ενδοϊμπεριαλιστικών συγκρούσεων και ανταγωνισμών» σχολίασε το ΚΚΕ την ταύτιση απόψεων Μέρκελ και Σαρκοζί.
.

2011-06-17

enet.gr