Σόιμπλε: «Η Ελλάδα θέτει σε κίνδυνο το ευρώ ως εγχείρημα»

Η δημοσιονομική κρίση στην Ελλάδα απειλεί πλέον ολόκληρη της ζώνη του ευρώ, σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε. «Πρέπει να βεβαιωθούμε ότι η Ελλάδα μπορεί να διαχειριστεί και να χρηματοδοτήσει το χρέος της», τόνισε σε συνέντευξη που παραχώρησε στη σημερινή έκδοση της Westdeutsche Allgemeine Zeitung. «Όμως, συνέχισε, «για την ώρα οι αγορές εγείρουν αμφιβολίες για το αν η ελληνική κυβέρνηση θα το καταφέρει. Αυτή η κρίση εμπιστοσύνης που προκάλεσε η Ελλάδα θέτει σε κίνδυνο πλέον ολόκληρο το οικοδόμημα του ευρώ. Γι αυτό θα πρέπει να προσεγγίσουμε το πρόβλημα με πειστικό τρόπο», πρόσθεσε.

«Λύσεις γρήγορα»

Ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε τονίζει ότι θα πρέπει να επισπευτεί η διαδικασία αναζήτησης λύσεων. Στην ερώτηση του δημοσιογράφου, αν υπό τη πίεση της κρίσης, θα ήταν λύση η επαναγορά μέρος του ελληνικού χρέους, ο γερμανός υπουργός Οικονομικών δεν θέλησε να ανοίξει τα χαρτιά του. «Δεν θέλω να μπω τώρα σε εικοτολογίες για το πώς θα λύσουμε το πρόβλημα», είπε. «Συμφωνήσαμε στο Eurogroup, ότι θα πρέπει να αναζητήσουμε γρήγορα λύσεις, που τώρα επεξεργάζονται οι ομάδες εργασίας για το ευρώ. Μετά θα δούμε, ποιες εναλλακτικές υπάρχουν».

Ο Σόιμπλε επανέλαβε την άπωσή του στην πρόταση για έκδοση ευρωομολόγων. «Θα ήταν λάθος», επιμένει ο γερμανός υπουργός Οικονομικών, «οι χώρες χρειάζονται ένα κίνητρο για να κάνουν καλή διαχείριση των δημοσιονομικών τους, κι αυτό το κίνητρο είναι τα υψηλά επιτόκια, που πρέπει να πληρώνει μια καταχρεωμένη χώρα. Αν δεν υπήρχαν, θα οδηγούσε στην απώλεια εμπιστοσύνης απέναντι στο ευρώ, το κοινό νόμισμα δεν έχανε τη σταθερότητά του. ‘Αρα (τα ευρωομόλογα) δεν μπορεί να είναι η λύση»

Κριτική στους οίκους αξιολόγησης

Ο Σόιμπλε εμφανίστηκε αισιόδοξος ότι η Ευρώπη θα βγει από αυτή τη κρίσιμη κατάσταση, κάτι που δεν γίνεται από μια μέρα στην άλλη, όπως διευκρίνισε. «Είναι σημαντικό για την Ευρώπη να βγάλει τα σωστά διδάγματα» τόνισε. «Ενισχύσαμε τον συντονισμό στον πολιτικό και χρηματοοικονομικό τομέα, δώσαμε βάρος στην ευρωστία των προϋπολογισμών και θέσαμε τις χρηματοπιστωτικές αγορές υπό νέο έλεγχο και όρους διαφάνειας. Δεν θα μείνουμε εκεί. Σκεπτόμαστε ποια επιπλέον εργαλεία χρειαζόμαστε για να περιορίσουμε τις αγορές στις κερδοσκοπικές κινήσεις. Όμως περνάει κάποιο χρονικό διάστημα μέχρις ότου οι αγορές καταγράψουν αυτά τα μέτρα και κυρίως να τα πιστέψουν».

skai.gr

2011-07-15