Σαφές μήνυμα προς τις αγορές περιμένει το Βερολίνο

Αισιόδοξη εμφανίζεται η γερμανική κυβέρνηση σχετικά με τη σύνοδο κορυφής της ΕΕ την Πέμπτη, εκτιμώντας ότι θα στείλει ένα καθησυχαστικό μήνυμα στις αγορές διαβεβαιώνοντας τους επενδυτές ότι η ευρωζώνη έχει σημειώσει «σαφή πρόοδο» όσον αφορά στο δεύτερο πακέτο διάσωσης της Ελλάδας.

Σύμφωνα με τη δήλωση του εκπροσώπου Τύπου της Αγκελα Μέρκελ, Στέφεν Ζάιμπερτ, η Γερμανίδα καγκελάριος «συμμετέχει πάντοτε στις συνόδους των ηγετών της ΕΕ, αναιρώντας ουσιαστικά τη δήλωσή του την περασμένη εβδομάδα ότι «σύνοδος θα πραγματοποιηθεί μόνο εάν πρόκειται να ληφθεί μια ξεκάθαρη απόφαση».

Ο Ζάιμπερτ τόνισε επίσης ότι δεν υπάρχει διάσταση απόψεων μεταξύ της Μέρκελ και του Γερμανού υπουργού Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, όσον αφορά στα διάφορα σενάρια που εξετάζονται σχετικά με τη διάσωση της Ελλάδας.

Το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών εξέφρασε επίσης, την πεποίθησή του ότι το δεύτερο πακέτο διάσωσης της Ελλάδας θα χαιρετίσουν η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο παρά τα δημοσιεύματα για το αντίθετο.

«Αναμφίβολα, το δεύτερο πακέτο για την Ελλάδα θα συμφωνηθεί από κοινού με την ΕΚΤ και το ΔΝΤ», διαβεβαίωσε ο εκπρόσωπος Τύπου του γερμανικού ΥΠΟΙΚ, Μάρτιν Κότχαους, όταν του ζητήθηκε να σχολιάσει δημοσιεύματα σχετικά με ενδεχόμενες επιφυλάξεις των δύο θεσμικών οργάνων όσον αφορά στις λύσεις που συζητά η ευρωζώνη.

FT: Τηλεφωνική διάσκεψη για το ελληνικό πακέτο στήριξης

Τηλεφωνική διάσκεψη μεταξύ των Βρυξελλών και των χωρών της Ευρωζώνης αναμένεται να πραγματοποιηθεί την Τετάρτη προκειμένου να οριστικοποιηθεί η απόφαση σχετικά με το πακέτο στήριξης της Ελλάδας, σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας Financial Times, που επικαλείται πληροφορίες από ανώτερο αξιωματούχο της ΕΕ.

Της τηλεφωνικής διάσκεψης, θα προηγηθεί ο υπολογισμός του κόστους για τους ιδιώτες πιστωτές, ιδιαίτερα τις τράπεζες, με βάση τα διαφορετικά σενάρια συμμετοχής τους στο πακέτο στήριξης της Ελλάδας. Σύμφωνα με το δημοσίευμα, ο υπολογισμός αυτός εκτιμάται ότι θα ολοκληρωθεί τις επόμενες 24 έως 48 ώρες.

Όπως αναφέρει η εφημερίδα, υψηλόβαθμοι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι συμμετέχουν σε δύο παράλληλες διαπραγματεύσεις, η μία γίνεται με τους ιδιώτες πιστωτές και η άλλη μεταξύ τους, σε μία προσπάθεια να έχει ολοκληρωθεί η συμφωνία για το ελληνικό πρόγραμμα πριν από τη σύνοδο της Ευρωζώνης.

Allianz: Υπέρ του «κουρέματος» του χρέους κατά 25% - 30%

Την ίδια ώρα, υπέρ της απομείωσης του ελληνικού χρέους που διακρατούν ιδιώτες επενδυτές κατά 25-30% τάσσεται ο γερμανικός ασφαλιστικός κολοσσός Allianz σύμφωνα με δηλώσεις κορυφαίων στελεχών.

Ωστόσο, ο οικονομικός διευθυντής της Allianz, Πολ Ατσλέιτνερ, επισήμανε στους Financial Times Deutschland ότι οποιαδήποτε συμφωνία πρέπει να τεθεί σε εθελοντική βάση με στόχο την αποτροπή της πτώχευσης.

«Για παράδειγμα, η χώρα (Ελλάδα) μπορεί να προσφερθεί να ανταλλάξει τα παλιά ομόλογα ονομαστικής αξίας 100 με καινούργια ομόλογα αξίας 70. Με αυτόν τον τρόπο θα επιτευχθεί μια de facto εθελοντική απομείωση του χρέους κατά 30 και ταυτόχρονη επιμήκυνση της διάρκειας του χρέους», εξήγησε το κορυφαίο στέλεχος της Allianz.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της γερμανικής Handelsblatt, η Allianz στηρίζει το σενάριο του κουρέματος του ελληνικού χρέους κατά 25%.

Οι διαπραγματεύσεις μεταξύ των Ευρωπαίων αξιωματούχων και φορέων του ιδιωτικού τομέα που έχουν ελληνικά ομόλογα στα χαρτοφυλάκιά τους τις τρεις τελευταίες εβδομάδες δεν έχουν καταλήξει σε κάποια συμφωνία σχετικά με τη συμμετοχή τους στη δεύτερη διάσωση της Ελλάδας.

Σύμφωνα με δηλώσεις στελεχών του τραπεζικού κλάδου του Reuters, στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων «έπεσε» την περασμένη εβδομάδα η πρόταση του «κουρέματος» των θέσεων σε ελληνικό χρέος κατά 30-50%.

Νέα άλμα των CDS 5ετών ελληνικών ομολόγων

Εν μέσω ανησυχιών για καθυστερήσεις στην επίλυση της κρίσης χρέους στην ευρωζώνη, τo κόστος ασφάλισης για τα ελληνικά κρατικά ομόλογα έναντι αθέτησης πληρωμών (CDS) εκτινάχθηκε σήμερα σε νέα επίπεδα ρεκόρ.

Aλμα κατέγραφαν και τα CDS της Ιταλίας, της Ισπανίας, της Ιρλανδίας και της Πορτογαλίας.

Το κόστος ασφάλισης των ελληνικών τίτλων αυξήθηκε κατά 130 μονάδες βάσης στις 2.525 μονάδες βάσης, σύμφωνα με το Markit. Αυτό σημαίνει ότι το κόστος ασφάλισης 10 εκατ. ευρώ έναντι αθέτησης πληρωμών κοστίζει πλέον 2.525 εκατ. ευρώ.

2011-07-18

naftempoiriki.gr