Κολ: Γερμανία, quo vadis;

Στην αποδόμηση της εξωτερικής πολιτικής της καγκελαρίου Μέρκελ προχώρησε ο πρώην καγκελάριος, Χέλμουτ Κολ, δίνοντας συνέντευξη στη διμηνιαία επιθεώρηση Internationale Politik. Εκτίμησε ότι η επιρροή της Γερμανίας στον κόσμο έχει μειωθεί.
 
"Οι τεράστιες αλλαγές σε διεθνές επίπεδο δεν μπορούν να αποτελέσουν δικαιολογία για να μην έχεις άποψη ή ιδέα που ανήκεις και πού πας", υπογράμμισε ο 81χρονος ιστορικός ηγέτης της Γερμανίας. "Η Γερμανία δεν είναι πλέον αξιόπιστος παράγοντας εδώ και πολλά χρόνια -στο εσωτερικό και στο εξωτερικό", πρόσθεσε.

Επέκρινε τη γερμανική κυβέρνηση επειδή απείχε από την ψηφοφορία στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ με την οποία εγκρίθηκε η ανάληψη στρατιωτικής δράσης για την επιβολή της απαγόρευσης των πτήσεων πάνω από τη Λιβύη και εκτίμησε ότι η επιρροή του Βερολίνου πέραν του Ατλαντικού έχει περιοριστεί. Όπως τόνισε, δεν θα μπορούσε ποτέ να φανταστεί πως ένας πρόεδρος των ΗΠΑ θα ερχόταν στην Ευρώπη και δεν θα επισκεπτόταν τη Γερμανία.

"Πρέπει να φροντίσουμε να μην τα χάσουμε όλα. Πρέπει να ανακτήσουμε κατεπειγόντως την αξιοπιστία που είχαμε στο παρελθόν", πρόσθεσε και επεσήμανε ότι η Γερμανία, αλλά και η Ευρωπαϊκή Ένωση, πρέπει να αρχίσουν ξανά να αναλαμβάνουν ευθύνες" σε διεθνές επίπεδο. "Πρέπει επειγόντως να πάψουμε να είμαστε στενόμυαλοι και να αρχίσουμε να μιλάμε ξανά με μια φωνή", δήλωσε.

Ελλάδα

Όσον αφορά στην κρίση χρέους, σημείωσε ότι η Γερμανία πρέπει να σταθεί στο πλευρό της Ελλάδας. Ωστόσο, διευκρίνισε ότι αν ήταν ο ίδιος καγκελάριος όταν αποφασίστηκε η είσοδος της Ελλάδας στο ευρώ, δεν θα την επέτρεπε αν δεν προηγούνταν βαθιές δομικές μεταρρυθμίσεις.

Εκτίμησε, πάντως, ότι τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η ευρωζωνη είναι διαχειρίσιμα.

enet.gr

2011-08-26