Μέρκελ: Θα τα βρούμε για τις ελληνικές εγγυήσεις προς τη Φινλανδία

Σίγουρη ότι θα βρεθεί η χρυσή τομή για το ζήτημα που ανέκυψε με το αίτημα των Φινλανδών για παροχή εγγυήσεων από την Ελλάδα, ως προϋπόθεση για τη συμμετοχή τους στο δεύτερο «πακέτο», εμφανίστηκε η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε μαζί με τον πρωθυπουργό της Φινλανδίας Γίρκι Κατάινεν.

Η Γερμανίδα καγκελάριος τόνισε ότι η Ευρώπη θέλει και θα βρει μια λύση για την απαίτηση της Φινλανδίας.

"Όλοι μας επιθυμούμε και θα βρούμε ένα μονοπάτι, έναν τρόπο για να προχωρήσουμε παραπέρα, που θα είναι ανοιχτός προς όλους τους εταίρους αλλά θα ευθυγραμμίζεται με τις επιθυμίες των Φινλανδών. Οι ειδικοί μας εργάζονται πάνω σε αυτό το ζήτημα και είμαι απολύτως βέβαιη ότι θα κατορθώσουν να το φέρουν εις πέρας", τόνισε η Άνγκελα Μέρκελ.

Η Φινλανδία έχει ξεκαθαρίσει πως σε περίπτωση που δεν λάβει εγγυήσεις από την ελληνική πλευρά δεν πρόκειται να συμμετάσχει στο νέο δάνειο.

Η απαίτηση αυτή έχει προκαλέσει έντονες αντιδράσεις, ενώ αρκετές χώρες έχουν εγείρει αντίστοιχες απαιτήσεις μετά τη συμφωνία μεταξύ Αθήνας και Ελσίνκι.

Απέκλεισε και πάλι το ευρωομόλογο

Η Γερμανίδα καγκελάριος αναφέρθηκε και στα περί πτώχευσης της Ελλάδας αλλά και στο ευρωμόλογο, τονίζοντας ότι "η κρίση χρέους δεν θα λυθεί με την επίκληση όρων όπως `ευρωομόλογο` ή `πτώχευση`. Είμαι απολύτως πεπεισμένη ότι αυτό δεν θα συμβεί".

Πρόσθεσε ότι η μάχη κατά της κρίσης χρέους είναι ένας "αργός και κοπιώδης δρόμος", τον οποίο "πρέπει να πορευτούμε βήμα προς βήμα", ενώ επισήμανε ότι αναμένει τα πορίσματα της έκθεσης που θα καταρτίσει η αντιπροσωπεία της τρόικας.

Επίσης τόνισε ότι η Ευρωζώνη είναι αποφασισμένη να διασφαλίσει τη σταθερότητα του κοινού νομίσματος και προειδοποίησε για τις επιπτώσεις ενδεχόμενης επέκτασης της κρίσης σε άλλες χώρες της Ευρωζώνης. ]

2011-09-13

enet.gr