Σενάρια εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ στο Spiegel

Προετοιμασμένη για μια πιθανή έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ στην περίπτωση που η νέα κυβέρνηση της χώρας αποφασίσει να μην εφαρμόσει τα προγράμματα λιτότητας είναι η γερμανική κυβέρνηση, σύμφωνα με το Spiegel.

Στο συγκεκριμένο δημοσίευμα "απάντησαν" μάλιστα χθες οι Financial Times, οι οποίοι σε άρθρο τους με τίτλο "Κούφιες απειλές για εξώσεις από το ευρώ" κατηγόρησαν την Ανγκελα Μέρκελ ότι απειλεί με "άδειο πιστόλι" και ότι το μόνο που έχει καταφέρει είναι να αλλάξει τις κυβερνήσεις της Ελλάδας και της Ιταλίας. Το Spiegel αναφέρει τα διάφορα σενάρια εξόδου της χώρας μας από την Ευρωζώνη που εξετάζουν ειδικοί του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών.

Το βασικό σενάριο στηρίζεται στην εκτίμηση ότι η κατάσταση στην Ελλάδα θα επιδεινωθεί πολύ και η έξοδός της από τη νομισματική ένωση θα μπορούσε μάλιστα να συμβάλει στην ενίσχυση της Ευρωζώνης μακροπρόθεσμα, αφού θα μπορούσε να γίνει πιο σταθερή χωρίς τα αδύναμα μέλη της. Ενα χειρότερο σενάριο, η Ιταλία και η Ισπανία θα βρεθούν στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος των παγκόσμιων χρηματοοικονομικών αγορών και το κόστος δανεισμού τους θα αυξανόταν.

Το EFSF
Υπό αυτό το σενάριο το EFSF θα αναγκαζόταν να χορηγήσει φρέσκο χρήμα σ` αυτές τις χώρες, κάτι που θα απαιτούσε επέκτασή του, έτσι ώστε να διαθέτει δυνατότητα δανεισμού ύψους 1 τρισ. ευρώ. Το χείριστο και το πιο απίθανο σενάριο προβλέπει δραματική υποτίμηση του νέου ελληνικού νομίσματος έναντι του ευρώ, κάτι που θα εκτόξευε το χρέος της χώρας παρά το "κούρεμα".

Η πιστοληπτική της αξιολόγηση θα υποβαθμιζόταν και οι ελληνικές εταιρείες δεν θα είχαν πρόσβαση σε χρήματα λόγω αποκοπής των τραπεζών της χώρας από τις διεθνείς αγορές κεφαλαίου. Εταιρείες θα χρεοκοπούσαν, η εγχώρια κατανάλωση θα κατέρρεε και η Ελλάδα θα χρειαζόταν δεκαετίες για να απαλλαγεί από αυτόν τον φαύλο κύκλο.

ethnos.gr

2011-11-14