CDU: Δυνατότητα οικειοθελούς αποχώρησης από το ευρώ, όχι από την ΕΕ

Οι εκπρόσωποι του κυβερνώντος Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος της Γερμανίας (CDU), κατά το ετήσιο συνέδριό τους που πραγματοποιείται στη Λειψία, ενέκριναν την παροχή στα κράτη-μέλη της Ευρωζώνης της δυνατότητας να αποχωρήσουν οικειοθελώς από τη νομισματική ένωση (αλλά όχι από την ΕΕ).

Το σχετικό εδάφιο στην απόφαση έχει ως εξής: «Εάν ένα κράτος-μέλος δεν έχει τη θέληση, ή δεν είναι σε θέση να τηρήσει τους κανόνες που συνδέονται με το κοινό νόμισμα, μπορεί να αποχωρήσει οικειοθελώς από την ευρωζώνη, χωρίς να εγκαταλείψει την Ευρωπαϊκή Ένωση. Θα εξισωθεί με τα άλλα κράτη-μέλη, που δεν έχουν ως νόμισμα το ευρώ».

«Δεν πετάμε κανέναν έξω. Θέλουμε η Ελλάδα να παραμείνει στο ευρώ, θέλουμε όλοι να μείνουν στη ζώνη του ευρώ. Αλλά αν μια χώρα δεν μπορεί να σηκώσει το βάρος που απορρέει από τη συμμετοχή της– και ο ελληνικός λαός πρέπει να σηκώσει ένα βαρύ φορτίο– τότε πρέπει να σεβαστούμε την απόφαση της χώρας», δήλωσε σε συνέντευξή του αργότερα ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας και εξέχον μέλος του CDU, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.

Η πρόταση για οικειοθελή αποχώρηση από την ευρωζώνη που ενέκρινε το κόμμα της καγκελαρίου Ανγκελας Μέρκελ θα πρέπει να εγκριθεί και από τα άλλα δύο κόμματα που συμμετέχουν στον κυβερνητικό συνασπισμό της Γερμανίας, το Κόμμα των Ελευθέρων Δημοκρατών και τη Χριστιανοκοινωνική Ενωση, για να μπορέσει στη συνέχεια η κυβέρνηση του Βερολίνου να προτείνει την αλλαγή της ευρωπαϊκής συνθήκης σε ό,τι αφορά στη δυνατότητα εξόδου μιας χώρας από το ευρώ.

Σε συνέντευξη Τύπου που έδωσε ο Σόιμπλε πρότεινε για λόγους ταχύτητας εφαρμογής τους, οι αποφάσεις για τις αλλαγές στην Ευρωπαϊκή Συνθήκη να ληφθούν μόνο από τις 17 χώρες-μέλη της Ευρωζώνης.

«Για να είμαστε ρεαλιστές και να ενεργούμε γρήγορα για την αντιμετώπιση της κρίσης, πρέπει επί του παρόντος να αποφασίσουμε οι 17. Αν και οι 27 στο σύνολό τους επιθυμούν τις αλλαγές, τόσο το καλύτερο. Αλλά κάποιες από τις 10 χώρες που δεν μετέχουν στο ευρώ έχουν εκφράσει ενστάσεις στις αλλαγές. Θα τους ζητούσα να μην μας καθυστερήσουν, εφόσον οι 17 επιθυμούμε να προχωρήσουμε μπροστά», είπε χαρακτηριστικά ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών.

Ο Σόιμπλε είπε τέλος ότι για να διασφαλιστεί η σταθερότητα του ευρώ σε βάθος χρόνου, θα πρέπει τα όρια των ελλειμμάτων των κρατών μελών να τηρούνται υποχρεωτικά και απαρέγκλιτα, κάτι που προϋποθέτει την επιβολή αυτόματων κυρώσεων στις χώρες που παραβιάζουν τα όρια αυτά.

Οι σύνεδροι του CDU απέρριψαν πρόταση η ψήφος των μελών του διοικητικού συμβουλίου της ΕΚΤ να μην είναι ίση αλλά ανάλογη της οικονομίας της χώρας που εκπροσωπεί κάθε μέλος.

2011-11-15

epikaira.gr