Βασίλης Ιωάννου: Μίλησε για όλους και για όλα


Για όλους και για όλα μίλησε ο Βασίλης Ιωάννου , πρώην Νομάρχης και Βουλευτής Πρέβεζας , σε μια συνέντευξη «εφ` όλης της ύλης» που παραχώρησε στον τηλεοπτικό σταθμό ΤV1, στην εκπομπή ΕΝ ΛΕΥΚΩ, που επιμελείται και παρουσιάζει ο Παναγιώτης Μπούρχας.

Ο κ. Ιωάννου, απαλλαγμένος πλέον, όπως ο ίδιος δήλωσε , από κομματικές εξαρτήσεις και προσωπικές φιλοδοξίες , χωρίς να μασάει τα λόγια του , είπε κάποιες μεγάλες κουβέντες οι οποίες και θα συζητηθούν .

Αναφέρθηκε στο αν υπάρχει μέλλον και προοπτική στο ΠΑΣΟΚ και στις Πρωτοβουλίες για την ενότητα της Κεντροαριστεράς, είπε τις απόψεις του για την τρέχουσα πολιτική επικαιρότητα και τις επικείμενες εκλογές , ενώ δεν απέφυγε να σχολιάσει και τις υποψηφιότητες για την Περιφέρεια Ηπείρου .

 

« Είχαμε πριν πολλά χρόνια προειδοποιήσει , τόνισε χαρακτηριστικά ο Βασίλης Ιωάννου , ότι αν το ΠΑΣΟΚ δεν προχωρούσε σε όλες τις αναγκαίες πολιτικές - οργανωτικές πρωτοβουλίες και αλλαγές , τότε κινδύνευε να υποστεί ήττα στρατηγικού χαρακτήρα , η οποία θα τον οδηγούσε στο να κλείσει τον πολιτικό και ιστορικό του κύκλο.

Δυστυχώς τότε δεν εισακουστήκαμε, οι προβλέψεις μας επαληθεύτηκαν και οι ηγεσίες της Παράταξης, αναλαμβάνουν ολάκερη την ευθύνη για τη σημερινή κατάσταση , η οποία κατά την άποψή μου είναι μη αναστρέψιμη.

Σήμερα θεωρώ ότι το ΠΑΣΟΚ κινείται χωρίς πολιτικό σχέδιο και στρατηγική και σύρεται πίσω από τις εξελίξεις .

Όλα τα παραπάνω με έχουν οδηγήσει σε πλήρη αποστασιοποίηση από τις κομματικές διαδικασίες και στην απόφασή μου να μη μετέχω ούτε στις συνεδριάσεις των οργάνων .»

Σε άλλο σημείο και αναφερόμενος στην Πρωτοβουλία των 58 για την ενότητα της Κεντροαριστεράς, ο κ. Ιωάννου δεν έκρυψε τις βάσιμες ελπίδες που έχει για το εγχείρημα της ανασυγκρότησης της Δημοκρατικής Παράταξης , το οποίο όπως είπε παρά τις δυσκολίες και τις όποιες επιφυλάξεις μπορεί να έχει κάποιος γι` αυτές τις κινήσεις , αυτές δεν παύουν να αποτελούν μονόδρομο για την ενότητα , την πολιτική επιβίωση και ανανέωση του χώρου.

« Όσοι προτάσσουν τα λίγα που μας χωρίζουν , ορθώνοντας εμπόδια στην προσπάθεια για να υπάρξει κοινή πορεία των Κεντροαριστερών δυνάμεων στις επικείμενες Ευρωεκλογές , υποκρύπτουν μικροκομματικές σκοπιμότητες και προσωπικές ανασφάλειες, τόνισε χαρακτηριστικά.

Αναφερόμενος στην πρωτοβουλία των κ. Σαμαρά –Βενιζέλου για την κατάργηση της «λίστας» για τις Ευρωεκλογές , τόνισε ότι είναι μια αποσπασματική, επικοινωνιακή πρωτοβουλία που δημιουργεί παρά λύνει προβλήματα και υποκρύπτει σκοπιμότητες.

Δεν εντάσσεται σε ένα γενικότερο σχεδιασμό αλλαγών και ανατροπών σε όλα τα «κακώς κείμενα» του μεταπολιτευτικού πολιτικού συστήματος, εν όψει μάλιστα και της επικείμενης Συνταγματικής Αναθεώρησης.

«Δεν μπορεί , τόνισε χαρακτηριστικά ο Βασίλης Ιωάννου , να μη ανοίγει συζήτηση για τον νέο Εκλογικό νόμο, την κατάτμηση εκλογικών περιφερειών, τον αριθμό των Βουλευτών , το ψηφοδέλτιο Επικρατείας, την Καταστατική θέση των Αιρετών στην Αυτοδιοίκηση , τη θεσμοθέτηση θητειών και στο Κοινοβούλιο και στην Αυτοδιοίκηση κλπ και να νομοθετούμε 3 μήνες πριν τις Ευρωεκλογές την εφαρμογή του σταυρού προτίμησης , όταν από όλους αναγνωρίζεται ότι θα αυξήσει τη μιντιακή εξάρτηση και θα εμποδίζει την ανανέωση του πολιτικού προσωπικού.»

Ο κ. Ιωάννου, προέβλεψε ότι σε κάθε περίπτωση ,τα αποτελέσματα των επικείμενων εκλογών θα πυροδοτήσουν πολιτικές εξελίξεις , για τις οποίες ευχήθηκε , όπως είπε να είναι σε θετική κατεύθυνση για τη χώρα και να έχουν προοδευτικό πρόσημο.

Σχετικά με τις εκλογές στους Δήμους και στην Περιφέρεια Ηπείρου ο κ. Ιωάννου επανέλαβε για μια ακόμη φορά ότι δεν πρόκειται να είναι υποψήφιος , παρ` ότι του έχουν γίνει σχετικές προτάσεις , ξεκαθαρίζοντας παράλληλα ότι δεν σκοπεύει να εμπλακεί με οποιοδήποτε τρόπο στις Δημοτικές εκλογές στο νομό , αποφεύγοντας να υποστηρίξει συγκεκριμένους υποψηφίους .

Χαρακτηριστική ήταν η δήλωση που είχε πριν λίγες μέρες αναρτήσει στον προσωπικό του λογαριασμό στο FACEBOOK , και στην οποία εξέφραζε κάποια πικρία αναφέροντας χαρακτηριστικά ότι:
«ΔΕΝ ΕΙΜΑΙ ΜΕ ΚΑΝΕΝΑΝ"!!!!!!!!!!
ΑΛΛΩΣΤΕ ΚΑΙ ΟΤΑΝ ΣΤΟ ΠΑΡΕΛΘΟΝ ΣΤΗΡΙΞΑ ΚΑΠΟΙΟΥΣ ΚΑΙ ΕΞΕΛΕΓΗΣΑΝ , ΤΟ ΜΟΝΟ ΠΟΥ ΕΙΣΕΠΡΑΞΑ ΩΣ ΑΝΤΑΛΛΑΓΜΑ ΤΟΥΣ ΗΤΑΝ ... ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΧΑΡΙΣΤΙΑ»

Ο πρώην Νομάρχης Πρέβεζας δεν απέφυγε όμως να κρίνει τις υποψηφιότητες για την Περιφέρεια , παίρνοντας μάλιστα και σαφή θέση κατά του νυν Περιφερειάρχη κ. Καχριμάνη, στον οποίο ενώ του αναγνώρισε το στοιχείο της εργατικότητας , δυστυχώς και παρά τη μακρά του θητεία στην Αυτοδιοίκηση , παραμένει συγκεντρωτικός και με έλλειμμα , όπως χαρακτηριστικά είπε , Αυτοδιοικητικής κουλτούρας.

Κληθείς να σχολιάσει την υποψηφιότητα του ΣΥΡΙΖΑ , για την Περιφέρεια Ηπείρου , τόνισε ότι αν και εκτιμά ιδιαίτερα το πρόσωπο , τις ικανότητες και την Αυτοδιοικητική πορεία της κ. Γεροβασίλη, δεν είναι βέβαιος ότι αυτά τα στοιχεία είναι αρκετά για να την οδηγήσουν σε θετικό αποτέλεσμα, εξαιτίας της λαθεμένης ,κατά την άποψή του ,στρατηγικής που επέλεξε το κόμμα της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης για τις Αυτοδιοικητικές εκλογές.

« Διαφωνώ με τη στρατηγική που θέλει τις εκλογές για τις Περιφέρειες , να έχουν Δημοψηφισματικό χαρακτήρα , γιατί έτσι εμποδίζονται οι συμμαχίες ενώ τα διακυβεύματα και οι προτάσεις για την Ήπειρο κινδυνεύουν να επισκιαστούν από τα γενικότερα πολιτικά προβλήματα, τόνισε χαρακτηριστικά».

Η αυτοδιοίκηση , είπε, είναι ο κατ` εξοχήν χώρος των συγκλίσεων και των συναινέσεων και μεταφέροντας την προσωπική του εμπειρία που είχε κάνει πράξη τη συνεργασία , υπενθυμίζοντας ότι και στις δύο νικηφόρες εκλογικές αναμετρήσεις για τη Νομαρχία ήταν κοινός υποψήφιος ΠΑΣΟΚ-ΣΥΝ, έκανε έκκληση στις Αυτοδιοικητικές παρατάξεις στην Περιφέρεια που βρίσκονται στην Αντιπολίτευση, « να επιλέξουν την πρόσθεση και τον πολλαπλασιασμό και όχι την αφαίρεση και τη διαίρεση» , να συνεργαστούν και να δώσουν από κοινού τον αγώνα ,στη βάση ενός ρεαλιστικού , προγραμματικού πλαισίου αναγέννησης και ανασυγκρότησης για την Ήπειρο.

Σε διαφορετική περίπτωση , τόνισε, ο κ. Καχριμάνης θα κάνει «υγιεινό πολιτικό περίπατο» και οι ευθύνες θα βαραίνουν όσους αρνήθηκαν τις συνεργασίες.

Τέλος ο Βασίλης Ιωάννου κληθείς να σχολιάσει τη φημολογία που θέλει στελέχη του ΠΑΣΟΚ να είναι υποψήφιοι με τον κ. Καχριμάνη , τους συνέστησε να το ξανασκεφθούν και να μην υποταχθούν στα κελεύσματα της εξουσίας για να μη ακυρώσουν ο καθένας τη πολιτική του διαδρομή και προσφορά.

2014-02-17

epiruspost.gr