Στο Ευρωκοινοβούλιο το δέλτα του Αχέροντα

Το εγγειοβελτιωτικό έργο στις εκβολές του Αχέροντα το οποίο απειλεί το οικοσύστημα βγαίνει εκτός ελληνικών συνόρων και σύντομα θα δοθεί απάντηση από τις αρμόδιες ευρωπαϊκές αρχές. Ερώτηση στο ευρωκοινοβούλιο για το συγκεκριμένο έργο κατέθεσε ο ευρωβουλευτής των Οικολόγων Νίκος Χρυσόγελος ενώ με το θέμα ασχολήθηκε διεξοδικά κλιμάκιο του κόμματος που περιόδευσε στην περιοχή.

Το κλιμάκιο συναντήθηκε τον δήμαρχο Πρέβεζας κ. Χρ. Μπαϊλη, συνάντησε μέλη της Περιβαλλοντικής Εταιρίας Πρέβεζας και επισκέφθηκε την περιοχή Αμμουδιάς στις εκβολές του Αχέροντα όπου προωθείται το έργο αποστράγγισης χιλιάδων στρεμμάτων για το οποίο έχει ήδη γίνει ερώτηση στο Ευρωκοινοβούλιο από τον ευρωβουλευτή των Ο.Π. Νίκο Χρυσόγελο.

Σε συνέντευξη τύπου που έδωσαν στην Άρτα, τα στελέχη των Ο.Π υπογράμμισαν την ανάγκη συνολικής αμφισβήτησης και αναθεώρησης, με έμφαση στους περιβαλλοντικούς όρους, του αποστραγγιστικού – αρδευτικού έργου στην περιοχή Βαθυπέδου Αμμουδιάς και Βαλανιδορράχης Πρεβέζης όπου προωθείται η κατασκευή ενός έργου έκτασης περίπου 7.000 στρεμμάτων σε περιοχή NATURA 2000. Το έργο περιλαμβάνει αποστραγγιστική σήραγγα 280 μ. και, όπως έχει σχεδιασθεί, απειλεί να «στεγνώσει» το δέλτα του ποταμού Αχέροντα.

Τόνισαν ακόμη ότι κατανοούν τις αντιδράσεις των κατοίκων της περιοχής Πέρδικας – Σύβοτων για τη χωροθέτηση σταθμού συμπίεσης και απόληξης του ελληνοϊταλικού αγωγού φυσικού αερίου σε περιοχή φυσικού κάλλους και τουριστικής δραστηριότητας. Το Ιόνιο δεν πρέπει να υποβαθμιστεί σε απλό ενεργειακό κόμβο.

Στο κλιμάκιο μετείχε ο Γιάννης Παρασκευόπουλος, συν-επικεφαλής της εκλογικής εκστρατείας των Οικολόγων Πράσινων μαζί με την Ιωάννα Κοντούλη, ο Γιώργος Κανέλλης, μέλος της Οργ. Επιτροπής και τα τοπικά στελέχη Κώστας Δημητρίου και Γιώργος Ράντογλου.

2012-04-04

epiruspost.gr