Σύσκεψη στο Δημαρχείο Αρταίων με τους τρεις βουλευτές του νομού

Στο ίδιο τραπέζι για την οριοθέτηση της κοίτης Αράχθου
 
Στο ίδιο τραπέζι θα καθίσουν σήμερα στο Δημαρχείο οι τρεις βουλευτές του νομού, για πρώτη φορά μετά τις εκλογές της 17ης του Ιουνίου οπότε και αναδείχθηκαν στο ελληνικό Κοινοβούλιο εκπροσωπώντας την Άρτα.
 
Αφορμή στάθηκε η πρόσκληση την οποία απεύθυνε ο δήμαρχος Αρταίων Ιωάννης Παπαλέξης τόσο στους τρεις κοινοβουλευτικούς εκπροσώπους, Γιώργο Στύλιο (ΝΔ), Όλγα Γεροβασίλη (ΣΥΡΙΖΑ) και Χρήστο Γκόκα (ΠΑΣΟΚ), όσο και στον αντιπεριφερειάρχη Άρτας Βασίλη Ψαθά, προκειμένου να συζητήσουν ένα σοβαρό όσο και σημαντικό θέμα για την ανάπτυξη της περιοχής, αυτό της οριοθέτησης της Κοίτης του Αράχθου.
 
Σύμφωνα με επιβεβαιωμένες πληροφορίες ο κ. Παπαλέξης σκοπεύει να ενημερώσει όλους για το ζήτημα της μελέτης οριοθέτησης της κοίτης. Αν και περισσότερα στοιχεία για το συγκεκριμένο θέμα δεν έχουν γίνει γνωστά και ίσως να υπάρξουν επίσημες ανακοινώσεις μετά τη συνάντηση, εντούτοις θυμίζουμε ότι η μελέτη οριοθέτησης της κοίτης είχε επιστραφεί από το υπουργείο Περιβάλλοντος, χωρίς έγκριση, με την αιτιολογία ότι ήταν «μισή». Κι αυτό διότι, την μελέτη – επί προηγούμενης Δημοτικής Αρχής- ο Δήμος Αρταίων είχε εκπονήσει μέχρι τα γεωγραφικά του όρια. Δηλαδή κάπου μέχρι μετά το Γλυκόριζο. Το υπουργείο όμως την χαρακτήρισε «μισή», καθότι όπως είχε διευκρινιστεί για την περίπτωση μελετών που αφορούν οριοθέτηση κοίτης και διαχείριση υδάτων σε περιπτώσεις πλημμύρων, θα πρέπει να υπάρχει σχέδιο μέχρι την εκβολή του νερού στη θάλασσα. Εν προκειμένω μέχρι τον Αμβρακικό. Το σκεπτικό αυτό δεν είναι λανθασμένο αν αναλογιστεί κανείς ότι για το νερό δεν μπορεί κανείς να πει πως θα το οριοθετήσει μέχρι ένα σημείο και από κει και κάτω θα φύγει ανεξέλεγκτα πνίγοντας τις εκτάσεις. Οπότε, ο Δήμος Αρταίων καλείται τώρα να προχωρήσει και στο επόμενο στάδιο της μελέτης από εκεί που σταμάτησε η πρώτη μέχρι τον Αμβρακικό. Το δεύτερο στάδιο της μελέτης δεν έχει ακόμη ξεκινήσει από τη νέα Δημοτική Αρχή καθώς όπως λέγεται χρειάζεται να ξεκαθαριστούν κάποια στοιχεία και από μέρους της ΔΕΗ που αφορούν τη λειτουργία του Φράγματος και τις ποσότητες νερού σε περιπτώσεις πλημμύρων, ώστε με βάση αυτά τα στοιχεία να εκπονηθεί και η μελέτη.
 
Πρόκειται πάντως για ένα έργο αιχμής για την περιοχή, που όπως πληροφορούμαστε χρειάζεται η στήριξη των βουλευτών ως προς την προώθησή του. Επίσης η συνάντηση αυτή ως πρώτη ουσιαστικά εγκαινιάζει μια πιο στενή συνεργασία βουλευτών, Περιφερειακής και Δημοτικής Αρχής καθότι στο τραπέζι αναμένεται να μπουν και άλλα σοβαρά θέματα που απασχολούν το Δήμο και που παραμένουν μπλοκαρισμένα. Ούτε λίγο ούτε πού δηλαδή η δημοτική αρχή φαίνεται πως θα ζητήσει να «βάλουν πλάτη» και οι βουλευτές ώστε σε επίπεδο υπουργείων να δοθεί μεγαλύτερη έμφαση σε ζητήματα που αφορούν το Δήμο Αρταίων.
 
Εν αναμονή όμως των επίσημων ανακοινώσεων…

ixotisartas.gr

2012-08-07