Προορίζουν το ΚΕΝ Άρτας για…ΚΕ(ντρο)Λ(αθρομεταναστών);

Να πάρουν ΑΜΕΣΑ θέση οι βουλευτές και οι τοπικοί παράγοντες

Παπαλέξης προς Παναγιωτόπουλο: Ισχυρό πλήγμα στην παραπαίουσα τοπική οικονομία

Μια ακόμη απόπειρα κατάργησης του μοναδικού εν λειτουργία στρατοπέδου στην ευρύτερη περιοχή, του ΚΕΝ Άρτας βρίσκεται σε εξέλιξη. Με βάση τις πληροφορίες που υπάρχουν για το ότι η ΕΣΣΟ (2012 Ε’) δεν θα καταταχθεί στο ΚΕΝ Άρτας στο πλαίσιο της περιστολής των λειτουργικών δαπανών του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας.

Η πληροφόρηση αυτή πιθανολογείται ότι θα οδηγήσει και σε περαιτέρω περιορισμό των στρατοπέδων, με ότι αυτό συνεπάγεται για το στρατόπεδο της Άρτας.

Όμως υπάρχει ένα ακόμη χειρότερο σενάριο που διακινείται προς το παρόν σε υπουργικά γραφεία των Αθηνών: το ΚΕΝ Άρτας να παραχωρηθεί για να γίνει Κέντρο Υποδοχής Μεταναστών!

Μάλιστα οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν πως μπορεί και να έχει δοθεί «πράσινο φως» από κάποιους τοπικούς παράγοντες (;!), για να προχωρήσει ο σχεδιασμός αυτός, ο οποίος όμως όχι μόνον είναι αδύνατον να γίνει αποδεκτός από τους δημότες της Άρτας, αλλά είναι και καταστροφικός για τον κοινωνικό ιστό της πόλης μας, αφού πέραν του ότι ο χώρος του Στρατοπέδου περιβάλλεται σε ελάχιστη απόσταση από κατοικίες, σε επίσης ελάχιστα μέτρα είναι σχολικά συγκροτήματα!

Δεν μπορέσαμε να συνομιλήσουμε με κάποιον από τους βουλευτές, παρότι προσπαθήσαμε, για να διερευνήσουμε πέραν από την πληροφόρηση που τυχόν έχουν και τις προθέσεις τους εφόσον αυτό το σχέδιο ισχύει.

Όμως θα πρέπει οι ίδιοι να επικοινωνήσουν τόσον με τον Δήμαρχο Αρταίων, όσον και με τον Αντιπεριφερειάρχη Άρτας και να δώσουν στη δημοσιότητα τις προθέσεις τους, εάν δηλαδή συμφωνούν, ή διαφωνούν στην προοπτική να μετατραπεί το Στρατόπεδο της Άρτας από Κέντρο Νεοσυλλέκτων, σε Κέντρο Υποδοχής Μεταναστών.

Πλήγμα στην περιοχή

Πάντως από την επιστολή του Δημάρχου Αρταίων Γ. Παπαλέξη, διαφαίνεται πως δεν έχουν περιέλθει σε γνώση του πληροφορίες περί δημιουργίας Κέντρου Μεταναστών στη θέση του ΚΕΝ, αφού η διατύπωσή της είναι σε άλλο μήκος κύματος.

Ο Δήμαρχος Αρταίων επαναφέρει προκειμένου να μεταπείσει την ηγεσία του Υπουργείου Εθνικής Αμύνης, τα γνωστά επιχειρήματα, ότι «πιθανολογούμενη κατάργηση του ΚΕΝ θα προκαλέσει ισχυρό πλήγμα στην ήδη κλονισμένη και παραπαίουσα τοπική οικονομία» και πως «θεωρούμε αδιανόητη οποιαδήποτε σκέψη για κατάργησή του».

Όμως το επιχείρημα περί των «οικονομικών ωφελημάτων» της περιοχής μας από τη λειτουργία του ΚΕΝ, μπορεί να αντιπαρατεθεί με εκείνα που λέγουν για τα «πολλαπλά οφέλη» από τη λειτουργία των Κέντρων Λαθρομεταναστών.

Οπότε θα πρέπει να υπάρξουν ισχυρά επιχειρήματα από την πλευρά των τοπικών παραγόντων αλλά και των δύο κυβερνητικών βουλευτών που στηρίζουν την κυβέρνηση Σαμαρά, δηλαδή του κ. Γ. Στύλιου πρωτίστως και του κ. Χρ. Γκόκα δευτερευόντως.

Θέση επίσης οφείλει να πάρει και η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ κ. Όλγα Γεροβασίλη, αν και για εκείνη θα είναι πιο εύκολα τα πράγματα, αφού το κόμμα της είναι εναντίον της δημιουργίας τέτοιων κέντρων.

Η επιστολή

Ο Δήμαρχος Αρταίων κ. Γιάννης Παπαλέξης απέστειλε στον Υπουργό Εθνικής Άμυνας κ. Πάνο Παναγιωτόπουλο την ακόλουθη επιστολή:

Κύριε Υπουργέ

Η πληροφορία ότι σχεδιάζονται νέες περικοπές από το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας με κλείσιμο στρατοπέδων, επαναφέρει στην επικαιρότητα της τοπικής μας κοινωνίας το θέμα της κατάργησης του Κέντρου Εκπαιδεύσεως Νεοσυλλέκτων Άρτας. Η θέση της Δημοτικής Αρχής και του Δημοτικού Συμβουλίου όπως διατυπώνεται με ομόφωνο ψήφισμά του, είναι υπέρ της παραμονής του ΚΕΝ, το οποίο είναι πηγή ζωής για την Άρτα. Θέση η οποία εκφράζει το σύνολο της τοπικής κοινωνίας την οποία το Υπουργείο σας οφείλει να αφουγκραστεί. Θεωρούμε ότι πιθανολογούμενη κατάργηση του ΚΕΝ θα προκαλέσει ισχυρό πλήγμα στην ήδη κλονισμένη και παραπαίουσα τοπική οικονομία και ιδιαίτερα σήμερα που η οικονομική κρίση και τα σκληρά μέτρα του προγράμματος σταθερότητας έχουν φέρει σε απόγνωση το σύνολο των πολιτών. Το ΚΕΥΓ μετατράπηκε σε ΚΕΝ με την περσινή απόφαση του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας και χωρίς να υπάρχει μια νέα απόφαση το Κέντρο δεν υποδέχτηκε τους νεοσυλλέκτους της νέας ΕΣΣΟ. Θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε ότι το Κέντρο είναι το μοναδικό στην Περιφέρεια Ηπείρου. Το στρατόπεδο εξυπηρετεί τις ανάγκες όλης της περιοχής και έχει μια πολυετή παρουσία με άριστα αποτελέσματα και με το δυνατότερο χαμηλό κόστος και θεωρούμε αδιανόητη οποιαδήποτε σκέψη για κατάργησή του, όταν πληροφορούμαστε ότι επαναλειτουργούν στρατόπεδα τα οποία ήταν ανενεργά για ένα σχεδόν ολόκληρο χρόνο, με πολλαπλάσια έξοδα επαναλειτουργίας και συντήρησης.

Κύριε Υπουργέ,

για τους παραπάνω λόγους και εκ μέρους του συνόλου των συμπολιτών μου, σας απευθύνω έκκληση να παρέμβετε προσωπικά για την ακύρωση της πιθανολογούμενης απόφασης.

Ευχαριστούμε για την κατανόηση και την συνεργασία».

2012-08-12

ixotisartas.gr