Αποχώρηση του Δήμου Αρταίων από το «Σύνδεσμο Ύδρευσης Νομού Άρτας»

Για να γλυτώσει από επιβαρύνσεις 250 χιλιάδες ευρώ

Την αποχώρηση του Δήμου από το «Σύνδεσμο Ύδρευσης πεδινών και ημιορεινών Δήμων Νομού Άρτας» αποφάσισε το Δημοτικό Συμβούλιο Αρταίων κατά πλειοψηφία στην συνεδρίαση της περασμένης Δευτέρας, 15 Οκτωβρίου.
Το θέμα εισηγήθηκε ο δήμαρχος Αρταίων Ιωάννης Παπαλέξης, αναφέροντας μεταξύ άλλων ότι από την δημιουργία του Καλλικράτη και μετά στο Σύνδεσμο συμμετέχουν οι δυο Δήμοι του νομού ήτοι Αρταίων και Νικ. Σκουφά, όμως υπογράμμισε πως τις περισσότερες εργασίες για την συντήρηση του δικτύου ύδρευσης στα όρια των Δήμων τις κάνουν οι ίδιοι.


Εν προκειμένω για το Δήμο Αρταίων ο κ. Παπαλέξης ανέφερε ότι τις εργασίες κάνει η ΔΕΥΑ-Α, όμως ο Δήμος επιβαρύνεται με 200.000 ευρώ προς τον Σύνδεσμο και η ΔΕΥΑ-Α επίσης με το ποσό των 50.000. «Αυτές τις εποχές που η χρηματοδότηση απουσιάζει από τους Δήμους και η εξοικονόμηση δαπανών κρίνεται απαραίτητη, θεωρώ ότι δεν υπάρχει λόγος να επιβαρύνεται ο Δήμος με το ποσό αυτό, αφού μπορεί η ΔΕΥΑ-Α να κάνει τις απαραίτητες εργασίες», είπε ο κ. Παπαλέξης εξηγώντας παράλληλα ότι οι τρεις υπάλληλοι του Συνδέσμου μπορούν να απορροφηθούν είτε στο Δήμο Αρταίων είτε ένας εξ αυτών και στο Δήμο Νικ. Σκουφά, αλλά παράλληλα η ΔΕΥΑ-Α να κάνει και τις εργασίες συντήρησης δωρεάν στο Δήμο Νικ. Σκουφά, αφού η εξοικονόμηση από την απόσυρση του συνδέσμου θα είναι μεγαλύτερη. Κι αυτό σημειώθηκε με δεδομένο το γεγονός ότι στα πλαίσια του Καλλικράτη δυο μόνο είναι τα μέρη του Συνδέσμου οπότε η αποχώρηση του ενός σημαίνει ταυτόχρονα και διάλυση του Συνδέσμου.

Οι παρατάξεις της μειοψηφίας

-Για το θέμα αυτό ο Συνδυασμός της μείζονος μειοψηφίας «Κοντά στο Δημότη», ζήτησε πληρέστερη ενημέρωση, ήτοι να συζητηθεί σε άλλη συνεδρίαση και με την παρουσία του προέδρου του Συνδέσμου για να δοθούν περισσότερα στοιχεία στο Σώμα και να εξεταστεί να η απόφαση αυτή είναι πράγματι προς το συμφέρον του Δήμου και των δημοτών, καθότι τελικά όπως τονίστηκε από τον επικεφαλής «υπάρχει η αίσθηση ότι μπήκαμε σε μια κόντρα μεταξύ δυο δημάρχων που δεν ξέρω τελικά να θα είναι προς όφελος του Δήμου και των δημοτών».

-Η παράταξη της «Δημοτικής Αλλαγής» κινήθηκε στο ίδιο πλαίσιο υπό την έννοια ότι χρειάζεται περισσότερη ενημέρωση απ’ όσα ειπώθηκαν από τον κ. Παπαλέξη, όμως εξέφρασε και την αντίθεση της δια του επικεφαλής σχετικά με το ότι αποτελεί τακτική η οποία στοχεύει ενδεχόμενα στην ιδιωτικοποίηση της ύδρευσης αφού ως Σύνδεσμος δεν μπορεί να πουληθεί ενώ ως ΔΕΥΑ-Α είναι δυνατή η πώληση. Εν παραλλήλω έγινε αναφορά και στο Σύνδεσμο Απορριμμάτων υπό την έννοια ότι «μπορεί να αποτελέσει κακή αρχή και αύριο να έρθει νέα εισήγηση για αποχώρηση και από εκεί».

-Ο επικεφαλής του Συνδυασμού «Μαζί και Αύριο», παρέθεσε στοιχεία σχετικά με τις οφειλές του Δήμου Αρταίων μέχρι στιγμής στο Σύνδεσμο και που αγγίζουν τα 45.437,14 ευρώ ενώ μεγάλες οφειλές αναφέρθηκαν πριν το ’12 και παράλληλα τέθηκε ζήτημα για το πώς συμβαίνει η Δημοτική Ενότητα  Φιλοθέης να καταγράφει κατανάλωση σε κυβικά (1.156.927) αντίστοιχη με εκείνη στην Δημοτική Ενότητα Αρταίων με πολλαπλάσιο πληθυσμό στο οικιστικό στην αστική ζώνη, κρίνοντας παραίτηση τη συζήτηση του θέματος πιο αναλυτικά και με την παρουσία στοιχείων και εκπροσώπου από πλευράς του Συνδέσμου, επαναλαμβάνοντας και τη φράση του ανεξάρτητου συμβούλου Ι. Νικολάου σχετικά με το «κάποιο λάκκο έχει η φάβα».

-Την αναβολή του θέματος για πληρέστερη ενημέρωση υποστήριξε και ο επικεφαλής του Συνδυασμού «Λαϊκής Συσπείρωσης» ζητώντας την αναβολή του θέματος, όμως η ψηφοφορία έδειξε 14 υπέρ αυτής και 16 κατά. Οπότε το θέμα συζητήθηκε και η αποχώρηση ψηφίστηκε κατά πλειοψηφία. Μένει τώρα να τεθεί και να συζητηθεί και στο Διοικητικό Συμβούλιο του Συνδέσμου, στο οποίο πολλοί κε των συμβούλων έκαναν αναφορά, διερωτώμενοι αν έχει ΔΣ ο σύνδεσμος και γιατί δεν προσκλήθηκε και δεν παρίστατο στην συνεδρίαση κανείς…

2012-10-19

ixotisartas.gr