Έρχονται Χριστούγεννα και λεφτά δεν υπάρχουν

Θανατηφόρος ο συνδυασμός μειωμένα εισοδήματα - υπέρογκα έξοδα

Με την οικονομική κρίση να αγγίζει όλο και περισσότερους Έλληνες, η ανασφάλεια, η αβεβαιότητα και ο φόβος για τα μελλούμενα οδηγούν την κατανάλωση σε μεγάλη συρρίκνωση. Οι περισσότεροι δηλώνουν ότι δεν μπορούν να απολαύσουν πλέον ούτε ένα… φλιτζάνι καφέ ενώ πολυτέλεια θεωρούν την κατανάλωση αναψυκτικών, χυμών και εμφιαλωμένου νερού! Ενώ στα πιο δύσκολα Χριστούγεννα της τελευταίας τετραετίας, θα βρούν πολλούς, πάρα πολλούς με λιγότερα δώρα κάτω από το χριστουγεννιάτικο δέντρο. Τα στοιχεία αυτά προκύπτουν από τρεις έρευνες που παρουσιάστηκαν πρόσφατα και «αντικατοπτρίζουν» ανάγλυφα την άσχημη οικονομική κατάσταση που βρίσκονται χιλιάδες ελληνικά νοικοκυριά.

Μάλιστα φαίνεται πως οι Έλληνες ούτε τον καφέ τους δεν μπορούν να απολαύσουν αφού, κάνουν «περικοπές» στην κατανάλωση ακόμη και του παραδοσιακού (ελληνικού) καφέ, σύμφωνα με στοιχεία της Icap Group, αφού η εγχώρια κατανάλωσή του, το 2011 μειώθηκε κατά 48%.

Απώλειες, όμως στον τζίρο τους, εμφανίζουν οι αλυσίδες καταστημάτων καφέ. Οι συνολικές πωλήσεις τους μειώθηκαν κατά 7,5% το 2011 σε σχέση με το 2010, με τα έσοδα από την πώληση του καφέ να εκτιμάται ότι κάλυψαν περίπου το 56% των συνολικών πωλήσεων των καταστημάτων το 2011.

«Πολυτέλεια» θεωρούν οι Έλληνες τα αναψυκτικά, τους χυμούς και το εμφιαλωμένο νερό. Πέρυσι, όπως προκύπτει από τα συμπεράσματα έρευνας της Hellastat ΑΕ η κατανάλωσή τους μειώθηκε αισθητά. Όπως εκτιμάται, τις μεγαλύτερες απώλειες υπέστη η αγορά των χυμών αφού τα εν λόγω προϊόντα είναι ακριβότερα έναντι των υπολοίπων του κλάδου. Επιπλέον, η αγορά αναψυκτικών υποχώρησε κατά 6%, ενώ πτώση υπέστη και η αγορά του εμφιαλωμένου νερού, εξαιτίας κυρίως της λεγόμενης «κρύας» αγοράς (εστιατόρια, καφετέριες κ.λπ.).

Δύσκολα Χριστούγεννα

Με λιγότερα δώρα κάτω από το χριστουγεννιάτικο δέντρο υποδέχονται τις γιορτές οι Έλληνες. Τα μειωμένα εισοδήματα σε συνδυασμό με τα υπέρογκα έξοδα κάνουν τους καταναλωτές φειδωλούς και κατατάσσουν τα φετινά Χριστούγεννα τα πιο δύσκολα της τελευταίας τετραετίας, σύμφωνα με έρευνα της εταιρείας «Interview». Τα μικρά παιδιά, πάντως, δεν θα επηρεαστούν από την κατήφεια και τις περικοπές στις αγορές, αφού και φέτος θα λάβουν τα δώρα τους. Οκτώ στους δέκα ερωτηθέντες δηλώνουν ότι η οικονομική κατάστασή τους είναι χειρότερη σε σχέση με πέρυσι, με αποτέλεσμα να μην έχουν τη δυνατότητα για αγορές και δώρα. Επίσης, το 75% των ερωτηθέντων αναφέρει ότι θα συρρικνώσει τη χρήση της πιστωτικής κάρτας τις γιορτές, έναντι αντίστοιχου ποσοστού στο 66% το 2011.

Χαμηλότερες τιμές

Η διατίμηση στα κυλικεία και τις κλειστές αγορές, όπως τα αεροδρόμια (που έριξαν τις τιμές της φιάλης νερού μισού λίτρου στα 35 λεπτά), η αναγγελία αύξησης των περιόδων εκπτώσεων (από δύο που ισχύουν ήδη σε τέσσερις), η απόφαση που επέτρεψε να πωλείται το βρεφικό γάλα από τα σούπερ μάρκετ (φθηνότερο έως και κατά 20%) αποτελούν ρυθμίσεις με τις οποίες συμφωνούν οι πολίτες και δείχνουν τη «δίψα» των καταναλωτών για χαμηλότερες τιμές σύμφωνα με αποτελέσματα έρευνας της εταιρίας Pulse.

Διαφωνίες εκφράζουν οι πολίτες κληθέντες να απαντήσουν στη «σκέψη / πρόταση για άνοιγμα των καταστημάτων και κάποιες Κυριακές (π.χ. τα Χριστούγεννα, το Πάσχα και τις περιόδους των εκπτώσεων), καθώς συμφωνούν με την πρόταση οι μισοί (56%) και διαφωνούν 39%.

2012-12-17

ixotisartas.gr