Στο 50% κάτω η επισκεψιμότητα ενόψει εορτών σε ξενοχοδεία και καταλύματα

Το λειτουργικό κόστος στα ύψη λόγω του πετρελαίου

Σε απόγνωση όσοι έχουν πάρει δάνεια για κατασκευή μονάδων

Μειωμένη κατά 40 έως 50% είναι η φετινή τουριστική κίνηση ενόψει των εορτών στην Ήπειρο, ενώ ακόμη μεγαλύτερη χαρακτήρισε η ύφεση σε σχέση με την εποχή προ κρίσης. Συγκεκριμένα ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Τουριστικών Καταλυμάτων και Ενοικιαζομένων Δωματίων Ηπείρου, Λευτέρης Ζαρκάδας, με την φράση ότι «Έχει σημειωθεί πλήρης μεταβολή των δεδομένων» αναφέρθηκε στη μείωση των επισκεπτών σε σύγκριση με τα προηγούμενα χρόνια όταν η Ήπειρος στα ορεινά της χωριά είχε αρχίσει να αποτελεί προορισμό και σε τέτοιες μέρες η ζήτηση ξεπερνούσε την προσφορά.

«Φυσικά προ κρίσης, δηλαδή πριν μια τριετία είχε σημειωθεί μεγάλη άνοδος, τέτοια που η πληρότητα για Χριστούγεννα και Πρωτοχρονιά στα ορεινά να φτάνει το 100% και να υπάρχουν επιπλέον ενδιαφερόμενοι για διαμονή που δεν μπορούσαμε να εξυπηρετήσουμε. Φέτος η πληρότητα είναι κατά μέσο όροι στο 50% και με εξαίρεση κάποια ορεινά χωριά με περισσότερη ζήτηση όπου φτάνει στο 60%. Η μείωση κατά 50% που σας αναφέρω είναι συγκριτικά με πέρυσι, γιατί να συγκρίνουμε με την εποχή προ κρίσης αφήστε το καλύτερα», μας είπε.

Ο κ. Ζαρκάδας ανέφερε ότι η μείωση της κίνησης σε συνδυασμό με το υψηλό λειτουργικό κόστος έχουν οδηγήσει πολλούς ιδιοκτήτες καταλυμάτων στην απόφαση να μην λειτουργήσουν καθόλου τις μονάδες τους. Το ποσοστό αυτό σύμφωνα με τον ίδιο κυμαίνεται στο 15 έως 20% των τουριστικών καταλυμάτων.

«Το πρόβλημα από την τιμή του πετρελαίου για τον κλάδο μας είναι υπερβολικά μεγάλο», είπε ο κ. Ζαρκάδας, προσθέτοντας ότι «Δυστυχώς παρά τις επιστολές και τις παραστάσεις που έχουμε κάνει ως Ομοσπονδία τόσο σε Περιφερειακό όσο και σε κεντρικό επίπεδο δεν έχουμε εισακουστεί. Είχα θέσει το πρόβλημα στην αντιπεριφερειάρχη κ. Τατιάνα Καλογιάννη σε περιφερειακό επίπεδο και ακολούθως παρέμβαση κάναμε και στο υπουργείο χωρίς κανένα αποτέλεσμα. Πρόσφατα το έθεσε ξανά και ο κ. Καχριμάνης όμως ούτε και μετά τη δική του παρέμβαση φαίνεται να αλλάζει κάτι».

Το λειτουργικό κόστος σύμφωνα με τον πρόεδρο της Ομοσπονδίας λόγω και της τιμής του καυσίμου είναι πολύ υψηλό τη στιγμή μάλιστα που η οικονομική κατάσταση των Ελλήνων έχει υποστεί μεγάλες μεταβολές και η πτώση των τιμών στη διαμονή αναγκαστικά έχει επέλθει. «Αυτή τη στιγμή δουλεύουμε με ελάχιστο κέδρος καθότι σ’ όλη την Ήπειρο πλέον οι τιμές στη διαμονή έχουν πέσει χωρίς όμως να έχει μειωθεί καθόλου η ποιότητα παρεχόμενων υπηρεσιών», ανέφερε ο κ. Ζαρκάδας ο οποίος ενδεικτικά για τις τιμές είπε: «Κυμαίνονται από 40,45 και 50 ευρώ το δίκλινο με πρωινό σε τουριστικούς ξενώνες καταλύματα με τρία και τέσσερα κλειδιά, που ισοδυναμεί σε τριάστερα και τετράστερα ξενοδοχεία».

Μείωση και λόγω της βενζίνης

Το κόστος μεταφοράς σύμφωνα με τον κ. Ζαρκάδα αποτελεί έναν ακόμη παράγοντα για την μείωση των επισκεπτών, καθότι ενώ στο παρελθόν οι επισκέπτες της περιοχής προέρχονταν κυρίως από την πρωτεύουσα και γενικά το λεκανοπέδιο Αττικής, πλέον οι περισσότεροι προέρχονται από την βόρειο Ελλάδα και τη Θεσσαλονίκη.

«Δεν μας επιλέγει ως προορισμό το πελατολόγιό μας που στο παρελθόν ήταν το 80 με 90% από την Αθήνα. Και αυτό είναι φυσικό διότι χρειάζεται να δαπανήσει 250 ευρώ μόνο σε καύσιμα για να φτάσει. Και «τζάμπα» να του το έδινα π.χ. εγώ το δωμάτιο δεν τον συμφέρει να έρθει μέχρι εδώ και θα προτιμήσει πιο κοντινούς προορισμούς λόγω του κόστους μετακίνησης. Να αναλογιστείτε ότι σε τεσσάρων κλειδιών μονάδα το δίκλινο έχει 50 ευρώ με πρωινό, τότε μπορείτε να καταλάβετε ότι για να φτάσει μέχρι εδώ το ποσό που θέλει σε βενζίνη είναι ίσο με πέντε διανυκτερεύσεις. Είναι ασφαλώς απαγορευτικό. Οπότε έρχονται περισσότερο επισκέπτες από τη Βόρειο Ελλάδα, διότι μέσω Εγνατίας είμαστε πιο κοντά και άρα λιγότερα για εκείνους τα έξοδα», είπε.

Υπερχρεωμένα νοικοκυριά αλλά και επιχειρήσεις

Ο κ. Ζαρκάδας στην επικοινωνία που είχαμε μαζί του πρόσθεσε μια επιπλέον παράμετρο στο θέμα τονίζοντας ότι ενώ γίνεται μεγάλη συζήτηση σήμερα για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά και δικαίως, εντούτοις στην ίδια θέση βρίσκονται και πολλές επιχειρήσεις του κλάδου και δεν έχει ανακοινωθεί τίποτε για το θέμα αυτό. «Όσο αναγκαίες είναι οι ρυθμίσεις για τα υπερχρεωμένα στις τράπεζες νοικοκυριά αλλά τόσο είναι και για τις τουριστικές μονάδες. Είναι πάρα πολλοί οι συνάδελφοι οι οποίοι με τα δεδομένα των εποχών προ κρίσης είχαν πάρει δάνεια και έχουν κατασκευάσει επιχειρήσεις, δηλαδή καταλύματα, υπολογίζοντας βέβαια με τα δεδομένα της κίνησης εκείνης της εποχής. Σήμερα αδυνατούν να εξυπηρετήσουν αυτά τα δάνεια και υπάρχουν ήδη περιπτώσεις που ιδιοκτήτες κινδυνεύουν να χάσουν τις επιχειρήσεις τους. Αρχίζουν δηλαδή να βγαίνουν πλειστηριασμοί».

Μάλιστα, όπως ο κ. Ζαρκάδας είπε ότι μεταξύ των ανθρώπων αυτών υπάρχουν και εκείνοι που αποφασίζοντας να ασχοληθούν με το κομμάτι του τουρισμού πούλησαν και τις περιουσίες τους ή τα κτήματά τους για να κατασκευάσουν την επιχείρησή τους και σήμερα βρίσκονται σε απόλυτο αδιέξοδο.

Κυνήγι προσφορών και αλλαγή συνηθειών

Όσο για τους επισκέπτες ο κ. Ζαρκάδας διαπιστώνει τεράστιες διαφορές στις συνήθειές τους σε σύγκριση με το παρελθόν. «Όλα είναι πολύ μετρημένα. Καταρχάς όλοι τους κυνηγάνε τις προσφορές σε κάθε είδος, είτε στη διαμονή, είτε στο γεύμα είτε σε άλλα προϊόντα. Πλέον τα γεύματα τους έχουν μειωθεί σε ένα ημερησίως. Παίρνουν δηλαδή το πρωινό που συμπεριλαμβάνεται στη διαμονή και θα φάνε μια μόνο φορά την ημέρα στις 5 με 6 το απόγευμα. Οι αγορές τους είναι περιορισμένες στο ελάχιστο. Το ξέρουμε γιατί ξέρουμε και τους καταστηματάρχες που στηρίζονται στην τουριστική κίνηση, δηλαδή τα καταστήματα τοπικών – παραδοσιακών προϊόντων, καταστήματα ειδών δώρων κλπ, όπου η κίνηση είναι σχεδόν μηδαμινή και εκείνοι επίσης αντιμετωπίζουν μεγάλο πρόβλημα. Η μεταβολή είναι καθολική και σε όλα τα επίπεδα», εξήγησε.

2012-12-27

ixotisartas.gr