Προχωρούν οι διαδικασίες για το Ηπειρωτικό καλάθι

Δημιουργία φορέα για πιστοποίηση τοπικών προϊόντων

Β. Ψαθάς: «Ζητάμε ξεχωριστό πρόγραμμα για την Ήπειρο»

Στο δεύτερο βήμα της διαδικασίας για την προώθηση του Ηπειρωτικού καλαθιού προχωράει η Περιφέρεια Ηπείρου έχοντας ήδη απευθύνει πρόσκληση προς όλους τους εμπλεκόμενους φορείς της Περιφέρειας ώστε να δηλώσουν συμμετοχή για τη σύσταση αγροδιατροφικής σύμπραξης. Το πρώτο βήμα ήταν αυτό της συγκρότησης του καλαθιού Ηπειρωτικών προϊόντων και όπως δήλωσε ο θεματικός αντιπεριφερειάρχης Ηπείρου υπεύθυνος Αγροτικής Ανάπτυξης και αντιπεριφερειάρχης Άρτας, Βασίλης Ψαθάς, το δεύτερο αυτό βήμα είναι και το πλέον ουσιαστικό. Επίσης τα αμέσως επόμενα βήματα στα οποία θα προχωρήσει η Περιφέρεια είναι το ηλεκτρονικό εμπόριο ώστε το καλάθι να προωθηθεί και να γίνει ευρύτερα γνωστό, καθώς και το ουσιαστικό επίσης βήμα της σύστασης φορέα πιστοποίησης.


«Ο φορέας είναι απαραίτητος και σημαντικός διότι είναι αυτός που θα πιστοποιεί ότι κάποιο προϊόν είναι πράγματι Ηπειρωτικό. Δηλαδή ας πάρουμε για παράδειγμα ότι κάποιος παράγει ένα τυρί. Ο εν λόγω φορέας θα πιστοποιεί το γεγονός ότι αυτό είναι ηπειρωτικό. Θα δίνει δηλαδή σε κάθε παραγόμενο προϊόν το «brand name» με το ποίο θα μπορεί να προωθείται παράλληλα με τα υπόλοιπα του Ηπειρωτικού καλαθιού», είπε ο ίδιος προσθέτοντας ότι υπάρχει και ένα ακόμη πέμπτο βήμα σε αυτή την διαδικασία και είναι αυτό της πιστοποίησης και για προϊόντα ΠΟΠ, δηλαδή Προϊόντα Ονομασίας Προέλευσης.

Ο κ. Ψαθάς αναφέρθηκε στην μεγάλη σημασία που έχει αυτή τη στιγμή για την Ήπειρο η προώθηση των τοπικών προϊόντων, παράλληλα με την Αγροτική ανάπτυξη του τόπου, η οποία σύμφωνα με την πρόταση που η Περιφέρεια Ηπείρου έχει καταθέσει στα πλαίσια της διαβούλευσης για την νέα Προγραμματική Περίοδο 2014-2020 «Πρέπει να γίνει με ξεχωριστά προγράμματα για κάθε Περιφέρεια».

Αυτή τη θέση, ο κ. Ψαθάς ως θεματικός αντιπεριφερειάρχης, την έχει μεταφέρει και στην πρόσφατη διαδικασία διαβούλευσης που έγινε στην Αθήνα και ήδη φαίνεται η συγκεκριμένη πρόταση να υιοθετείται από την Ένωση Περιφερειών Ελλάδας (ΕΝΠΕ).

Χαρακτηριστικά ο κ. Ψαθάς τόνισε: «Μόνο η Ελλάδα έχει τομεακό πρόγραμμα ενιαίο για όλη τη χώρα. Όλες οι άλλες χώρες μέλη της ΕΕ έχουν περιφερειακά προγράμματα αγροτικής ανάπτυξης και εμείς θεωρούμε ότι είναι αναγκαία η εφαρμογή ξεχωριστών προγραμμάτων σε κάθε Περιφέρεια.

Ζητάμε δηλαδή ξεχωριστό πρόγραμμα για την Ήπειρο, με δεδομένο ότι κάθε περιοχή έχει ιδιαιτερότητες και σίγουρα κάτω από τις γενικές κατευθύνσεις που μπορούν να δοθούν κεντρικά για όλη τη χώρα, η κάθε Περιφέρεια μπορεί να δρομολογήσει καλύτερα την ανάπτυξη του αγροτικού της τομέα, πράγμα που είναι απόλυτα αναγκαίο σήμερα».

Ο ίδιος εξήγησε ότι γενικές κατευθύνσεις μπορούν να υπάρχουν, δηλαδή επί παραδείγματος χάρη μπορεί κεντρικά το υπουργείο να προσδιορίσει σε ποιους τομείς χρειάζεται περαιτέρω ανάπτυξη, αλλά από κει και πέρα οι 13 Περιφέρειες θα πρέπει να έχουν τον πρώτο λόγο για να δρομολογήσουν αυτές τις διαδικασίες. «Μπορεί για παράδειγμα να δοθούν οι γενικές κατευθύνσεις π.χ. για αύξηση χοιροτροφίας, αύξηση παραγωγής του χ αγροτικού προϊόντος και από κει και πέρα η κάθε Περιφέρεια να έχει την ευθύνη και την ένταξη στην εφαρμογή του περιφερειακού σχεδιασμού της», εξήγησε ο ίδιος.

Αξίζει ωστόσο να σημειωθεί ότι για τη νέα προγραμματική περίοδο σε ότι αφορά την αγροτική ανάπτυξη το ενδιαφέρον όλων είναι αυξημένο, καθότι φαίνεται να έχει γίνει πεποίθηση ότι η ανάκαμψη της εθνικής οικονομίας περνάει πλέον μέσα από την παραγωγή.

Ταυτόχρονα υπάρχουν και ακούγονται ολοένα και πιο έντονα απόψεις σχετικά με το ότι αρχίζει πλέον η εποχή της Ελληνικής Περιφέρειας, έχοντας παρέλθει εκείνη της συγκέντρωσης του πληθυσμού στα αστικά κέντρα και κερδισμένη θα είναι η περιφέρεια η οποία θα κατορθώσει να διαμορφώσει καλύτερους όρους σήμερα για την προσέλκυση μεγαλύτερου πληθυσμού και ως εκ τούτου διαμόρφωσης δυναμικής οικονομικής ανάπτυξης.

Η διαβούλευση για την νέα προγραμματική περίοδο εκτιμάται ότι θα ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος του μήνα αρχές του επόμενου και αυτή την στιγμή όσοι γνωρίζουν καλά το πανευρωπαϊκό γίγνεσθαι, αναφέρουν ότι «γίνεται μάχη» για την προσέλκυση περισσοτέρων δυνατοτήτων στο επίπεδο ανταγωνιστικότητας που επικρατεί μεταξύ των μελών σε αυτές τις περιπτώσεις.

2013-01-09

ixotisartas.gr