Να ξεσηκωθούν οι Αρτινοί για τη λεηλασία του ΤΕΙ Άρτας

Ενδοκυβερνητική κόντρα Στύλιου-Γκόκα για το σχέδιο

Κινητοποιήσεις για να ακυρωθεί η πρόταση Αρβανιτόπουλου

Σε μαζική συγκέντρωση στην κεντρική πλατεία προχώρησαν χθες το πρωί οι σπουδαστές, οι καθηγητές και το διοικητικό προσωπικό του ΤΕΙ Ηπείρου, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για όσα προβλέπονται στο τροποποιημένο Σχέδιο «ΑΘΗΝΑ» του υπουργείου Παιδείας για το εκπαιδευτικό Ίδρυμα της Ηπείρου με έδρα την Άρτα.

Η κινητοποίηση αποτέλεσε απόφαση της Γενικής Συνέλευσης του ΤΕΙ, όμως η βροχή δεν επέτρεψε την καθιστική διαμαρτυρία στην οποία σκόπευαν αρχικά να προβούν όλα τα μέλη της ακαδημαϊκής κοινότητας. Ωστόσο με σχετικές ανακοινώσει οι σπουδαστές του Τμήματος Λαϊκής και Παραδοσιακής Μουσικής αλλά και εκείνοι των άλλων Τμημάτων του ΤΕΙ που παραβρίσκονταν από την ΣΤΕΓ και από την Ηγουμενίτσα Τμήματος Ιχθυοκομίας Αλιείας ενημέρωναν τους πολίτες για όσα σχεδιάζονται. Παράλληλα στο χώρο βρέθηκαν και αντιπροσωπείες τόσο από την Κεντρική Οργάνωση Άρτας του ΚΚΕ όσο και από την τοπική οργάνωση του ΣΥΡΙΖΑ, διανέμοντας επίσης σχετικές ανακοινώσεις, ενώ δεν ήταν λίγοι οι πολίτες, που διερχόμενοι από την κεντρική πλατεία σταματούσαν, συνομιλούσαν και εκδήλωναν τη συμπαράστασή τους, προς τους διαμαρτυρόμενους σπουδαστές και καθηγητές.

Η συνέχεια όμως θα δοθεί αύριο από τους σπουδαστές όλης της Ηπείρου στα Ιωάννινα έξω από την Περιφέρεια Ηπείρου, στις 11 το πρωί. Προς τούτο έχουν ήδη δρομολογηθεί λεωφορεία ενώ στις δηλώσεις του ο πρόεδρος σπουδαστών του Τμήματος Λαϊκής και Παραδοσιακής Μουσικής δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο μετακίνησης όλων την Δευτέρα και στην Αθήνα, προκειμένου να οργανωθεί διαμαρτυρία απευθείας στο υπουργείο Παιδείας.

Εμείς το ονομάζουμε «Κρεμάλα»

-Πρόεδρος σπουδαστών Λαϊκής και Παραδοσιακής Μουσικής Άνθιμος Παπαθίμου: «Εμείς είμαστε η μοναδική σχολή και τμήμα που υπάρχει με αυτό το σπουδαστικό αντικείμενο στην Ελλάδα και την Ευρώπη και μας καταργούν με αυτό το Σχέδιο «ΑΘΗΝΑ» που εμείς το ονομάζουμε σχέδιο «κρεμάλα», οπότε τίθεται ένα σοβαρό ζήτημα για το τί θα γίνει και με τις υπόλοιπες σχολές. Βλέπουμε ότι υπάρχει ένα πολιτικό θέμα και βλέπουμε επίσης τους βουλευτάδες που ψηφίζανε το σχέδιο «ΑΘΗΝΑ» πριν από ένα μήνα να λένε ότι έρχονται 800 φοιτητές τη στιγμή που καταργούν εμάς. Είχαν κόψει τη σίτιση των σπουδαστών από 22 του Δεκέμβρη και την ανοίξανε σήμερα και από τους 3.000 φοιτητές που δικαιούνται σίτισης τρώνε μόνο οι 140, άρα κονδύλια δεν δίνουνε για την Παιδεία και πλέον την οδηγούν στο κλείσιμο. Εμείς καλούμε όλους τους φοιτητές να ενωθούμε, γιατί δεν ισχύει το «Κλείνει η σχολή μου και η δική σου δεν κλείνει», «κλείνει η δική μου και αύριο κλείνει η δίνει δική σου». Γι’ αυτό είμαστε ενωμένοι όλοι οι φοιτητές και αύριο στα Ιωάννινα καλούμε να πάει όλη η Ήπειρος. Έχουν δρομολογηθεί λεωφορεία και θα δώσουμε εκεί μια μάχη μαζική. Αν δεν εισακουστεί ούτε αυτό ώστε το Σχέδιο «ΑΘΗΝΑ» να παραμείνει είτε στα χαρτιά τους είτε να παρθεί πίσω εμείς θα κατεβούμε την Δευτέρα στην Αθήνα στο υπουργείο Παιδείας, με τα μουσικά μας όργανα. Γιατί εμείς με τα όργανα εκφραζόμαστε. Και αυτό που ορισμένοι λένε ότι το Τμήμα Λαϊκής και Παραδοσιακής Μουσικής είναι ένα «πανηγύρι» δεν ισχύει και όσους το αναφέρουν τους προκαλώ να δούνε τον οδηγό σπουδών μας που σε όλη την Ευρώπη λένε τα καλύτερα γι’ αυτό και για το ακαδημαϊκό μας πεδίο. Όλοι μαζί, μαζί με τους κοινωνικούς φορείς της Άρτας, μαζί με τους γονείς μας και μαζί με τα Μουσικά Σχολεία που παρεμπιπτόντως τα κλείνουν και αυτά, δηλαδή βάζουν λουκέτο στη Μουσική Παιδεία και τον πολιτισμό, θα δώσουμε μια μάχη μέχρι το Σχέδιο «ΑΘΗΝΑ» που εμείς το ονομάζουμε «Κρεμάλα» ή θα αποσυρθεί άμεσα ή θα μείνει στα χαρτιά».

-Νίκος Αντωνιάδης, μέλος Διοίκησης ΤΕΙ Ηπείρου και καθηγητής Τηλεπληροφορικής: «Η Διοίκηση και όλο το ΤΕΙ διαμαρτύρεται για τον απλό λόγο ότι το σχέδιο «Αθηνά» έτσι όπως ξεκίνησε καταρχήν άλλαξε αρκετές φορές στην πορεία και μάλιστα  την τελευταία φορά πολύ αιφνιδιαστικά. Ουσιαστικά μία μόλις μέρα πριν τη λήξη της προθεσμίας που θέτει το ίδιο το Υπουργείο Παιδείας, και έφερε σοβαρές ανατροπές οι οποίες δεν υπήρχαν σε κανένα προηγούμενο σχέδιο και δεν έχουν ούτε κάποια λογική. Αυτό έγινε χωρίς καμία προηγούμενη ενημέρωση. Σε όλες τις προηγούμενες συζητήσεις δεν υπήρχε τέτοια αίσθηση. Το αντίθετο μάλιστα, το τμήμα είχε ακούσει και καλά λόγια σχετικά με τη δουλειά που κάνει και την επίδραση που έχει στα γενικότερα πολιτιστικά πράγματα. Εξάλλου είναι και κάτι που είναι γενικά γνωστό. Με διάφορους τρόπους και διάφορες δραστηριότητες που έχει αναλάβει το συγκεκριμένο τμήμα με δική του πρωτοβουλία έχει γίνει ήδη γνωστό σε πάρα πολλές μεριές της Ελλάδας και σε διάφορες ομάδες επιστημονικές ή κοινωνικές. Και χθεσινή Συνέλευση του ΤΕΙ και η Διοίκηση πιστεύει ότι εξυπηρετούν απλώς μικροπολιτικές σκοπιμότητες οι οποίες δεν έχουν καμία σχέση με την εκπαιδευτική διαδικασία, δεν έχουν καμία σχέση μ’ έναν σοβαρό ανασχεδιασμό  της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης κάτι για το οποίο το σχέδιο «Αθηνά» είχε αρκετές θετικές πλευρές. Ελπίζω ότι όλοι θα αντιληφθούν το μέγεθος της ζημιάς που συντελείται κυρίως στο εκπαιδευτικό κομμάτι και δευτερευόντως στην τοπική κοινωνία και την οικονομία, που δεν είναι αυτός ο σκοπός μας καταρχήν– και να συμπαρασταθούν στην προσπάθεια αυτή. Ελπίζω και οι θεσμικοί παράγοντες να μας συμπαρασταθούν το ίδιο».

-Ο Γιάννης Πάσχος καθηγητής Ιχθυοκομίας- Αλιείας στην Ηγουμενίτσα, δήλωσε: «Δυστυχώς ένα τμήμα μάλλον κλείνει παρά το γεγονός ότι είχαμε ζητήσει να διατηρηθεί ή έστω να αποτελέσει κατεύθυνση στο Τμήμα Ζωικής  Παραγωγής. Δυστυχώς το υπουργείο Παιδείας δεν δέχθηκε καμία από αυτές τις προτάσεις – τουλάχιστον μέχρι τώρα- και το Τμήμα αυτό κλείνει. Είναι απαράδεκτο αυτό στην Ήπειρο, που είναι μια περιοχή η οποία παράγει τα περισσότερα ψάρια και στο γλυκό νερό και στη Θάλασσα και που οι απόφοιτοί μας σε ποσοστό πάνω από 80% βρίσκουν δουλειά αμέσως μόλις τελειώσουν τις σπουδές τους. είναι τραγικό αυτό το οποίο συμβαίνει, δεν υπάρχουν κριτήρια, δεν υπάρχει αξιοκρατία και το «χτύπημα» είναι γενικότερο για το ΤΕΙ Ηπείρου, να σκεφτείτε ότι είχε 16 Τμήματα και απομένουν 7 αυτή τη στιγμή, ουσιαστικά υπάρχει ένας δρόμος ο οποίος οδηγεί στην κατάργηση τελικά του ΤΕΙ Ηπείρου. νομίζω ότι θα υπάρξουν και επόμενα σχέδια πολύ πιο βάρβαρα από αυτά εδώ πέρα. Η αρχή αυτό δείχνει τουλάχιστον».

-Ο Μιζάρας Παναγιώτης εκπρόσωπος της Σχολής Τεχνολογίας Γεωπονίας, δήλωσε: «Σήμερα δεν συγκεντρωθήκαμε εδώ μόνο για το ΤΛΠΜ το οποίο ουσιαστικά μένει εδώ μέχρι το 2018 και μετά φεύγει και πηγαίνει στο Ληξούρι, αλλά μαζευτήκαμε και από τη ΣΤΕΓ (Σχολή Τεχνολογίας Γεωπονίας) η οποία βάση του Σχεδίου «ΑΘΗΝΑ» γίνεται πλέον ένα Τμήμα, χάνει την ιδιότητά της ως Σχολή και αποδυναμώνεται στην ουσία, που θα προσφέρει πλέον πτυχίο σε τρεις διαφορετικές κατευθύνσεις. Εμείς αυτό δεν το θέλουμε. Θέλουμε να είμαστε Σχολή, θέλουμε να είμαστε δυνατοί και η ΣΤΕΓ πρέπει να μείνει στην Ήπειρο και να ενισχυθεί ακόμη πιο πολύ. Και τα τρία Τμήματα της Σχολής μας, Φυτικής Παραγωγής, Ζωικής Παραγωγής και Ανθοκομίας είναι συνδεδεμένα με την πρωτογενή παραγωγή και γι’ αυτό είναι συνδεδεμένα με την Ήπειρο και θέλουμε να παραμείνουν εδώ αλλά ενισχυμένα ακόμη πιο πολύ. Κι όχι να αποδυναμώνονται σήμερα από το Σχέδιο αυτό ως ένα Τμήμα».

Τι λένε οι βουλευτές

Το θέμα του ΤΕΙ Ηπείρου αναφορικά με το Σχέδιο «ΑΘΗΝΑ» και όσα αυτό προβλέπει απασχολεί πολύ έντονα όλη την Άρτα.

Από προχθές ακόμη σε επικοινωνία αποσπάσαμε τις δηλώσεις των τριών βουλευτών του νομού, καθώς και όσα εκείνοι προτίθενται να πράξουν με βάση τις τρέχουσες εξελίξεις.

Γιώργος Στύλιος: «Ενισχυμένο βγαίνει το ΤΕΙ»

«Ενισχυμένο», δήλωσε ότι βγαίνει το ΤΕΙ Ηπείρου από αυτό το τροποποιημένο Σχέδιο ο βουλευτής Άρτας της ΝΔ Γιώργος Στύλιος, ο οποίος δήλωσε: «Η Άρτα στο σύνολό της ως πόλη του ΤΕΙ ενισχύεται. Δημιουργείται η Σχολή Μηχανικών Πληροφορικής, με τρεις κατευθύνσεις, έρχονται τα ΤΕΙ της Λευκάδας στην Άρτα, με 800 σπουδαστές. Έγινε διόρθωση και έρχονται οι σπουδαστές και από τα δυο τμήματα της Λευκάδας, όποιοι φοιτητές όμως από την Λευκάδα έχουν πάρει κατεύθυνση Διοίκησης Επιχειρήσεων μπορούν να πάνε στην Ηγουμενίτσα. Η πλειοψηφία των φοιτητών της Λευκάδας – το γνωρίζω ο ίδιος προσωπικά είμαι καθηγητής εκεί- είναι στην κατεύθυνση της Πληροφορικής, οπότε 800 παιδιά από την Λευκάδα θα έρθουν στην Άρτα, το ξέρω διότι έκανε ορθή επανάληψη χθες το βράδυ ο υπουργός και είναι ένα ζήτημα για το οποίο είμαι σε επικοινωνία. Είναι θετική αυτή η εξέλιξη και θετική εξέλιξη. Τα τμήματα τα Γεωπονικά στην Άρτα παραμένουν συνενώνονται δυναμώνουν περισσότερο, ούτως ώστε να υπάρχει μια κρίσιμη μάζα εκπαιδευτικών και να μπορούν πραγματικά να προσφέρουν ουσιαστική γνώση στους φοιτητές. Υπάρχει ένα ζήτημα μεγάλο κατ’ εμάς με το Τμήμα Λαϊκής και Παραδοσιακής Μουσικής το διαπραγματευόμαστε με το υπουργείο. Είμαστε σε μια περίοδο όπου γενικότερα γίνονται συνενώσεις και συγχωνεύσεις τμημάτων και εδώ χρειάζεται πέρα από το ρόλο του κυβερνητικού βουλευτή να παίξει το ρόλο της και η αντιπολίτευση.

Επίθεση σε Γεροβασίλη

Η κ. Γεροβασίλη να κάνει αντιπολίτευση πραγματική και να μη περιμένει να καταστραφεί η Άρτα και να ‘ρθει να χαίρεται με την καταστροφή. Και το λέω ευθέως αυτό και ζητώ από όλους τους φορείς του νομού, αλλά και από τη Διοίκηση του ΤΕΙ Ηπείρου να δραστηριοποιηθούν», σε ερώτηση σχετική για το τι εννοεί αναφορικά με την αντιπολίτευση που ζητά από την κ. Γεροβασίλη και να υπάρχει κάποιος συγκεκριμένος λόγος ο κ. Στύλιος πρόσθεσε: «Το λέω διότι θα πρέπει και η αντιπολίτευση να κάνει μια εποικοδομητική αντιπολίτευση να πει ορισμένα επιχειρήματα», ενώ στην ερώτηση μας σχετικά με το ότι το ίδιο θα μπορούσε αυτή τη στιγμή να πει κάποιος και για την κυβέρνηση, ότι δηλαδή «Η κυβέρνηση να ασκήσει ουσιαστική κυβέρνηση και αν επρόκειτο να κλείσουν κάποια τμήματα για οικονομία κλίμακας όπως αρχικά αναφέρθηκε, χωρίς ικανό αριθμό σπουδαστών, με αντίστοιχο αντικείμενο σπουδών με άλλα κλπ,  εν προκειμένω στην Άρτα κλείνει ένα από τα δυναμικότερα Τμήματα», ο ίδιος αντέτεινε: «Πού είναι λοιπόν η αντιπολίτευση να τα πει αυτά τα πράγματα, διότι διάλογος γίνεται και χρειάζεται να ακουστεί και η άλλη γνώμη. Ένα μήνα τώρα που κάνουμε διάλογο, δεν ακούστηκε κάτι συγκεκριμένο, δεν ακούστηκε κάτι εποικοδομητικό. Ίσα-ίσα μπορώ να πω ορισμένοι Αρτινοί και σε αυτό έχουν ρόλο και οι δημοσιογράφοι και οι φορείς, δημιούργησαν ένα θέμα με το αν θα πρέπει να μείνει το ιχθυοκομίας στην Ηγουμενίτσα. Και η Διοίκηση του ΤΕΙ Ηπείρου θα πρέπει να πάρει θέση και να πει, είναι το κέντρο του ΤΕΙ Ηπείρου στην Άρτα; Θέλουμε να μείνει στην Άρτα; ή να αναπτύσσονται και στις τέσσερις πόλεις τα τμήματα, όταν σε όλες τις άλλες περιοχές γίνεται μάζεμα των τμημάτων, περικοπές και συγχωνεύσεις; Πρέπει να πούμε τα πράγματα με το όνομά τους. Εγώ είμαι ενεργός, είμαι δραστήριος ενισχύεται το ΤΕΙ της Άρτας και περιμένω λοιπόν όλοι να σταθούν στο ύψος των περιστάσεων και να παίξουν το ρόλο τους. Και το καλώ επίσημα, δεν κάνω συμπολίτευση, δεν κάνω αντιπολίτευση και το καλώ τώρα που είμαστε στη μέση του διαλόγου. Υπάρχει ακόμη χρονικό περιθώριο, στο σύνολο της Ελλάδας ο χρόνος είναι αρκετός και σήμερα και αύριο και την ερχόμενη εβδομάδα.

Κλείνοντας ο κ. Στύλιος τόνισε: «Να μην ξεχάσουμε ότι στο σύνολό του το ΤΕΙ της Άρτας ενισχύεται και καλώ πάλι τη Διοίκηση του ΤΕΙ η οποία θα πρέπει η ίδια να υποδείξει και με το θάρρος της γνώμης της να βγει και να πει τι τομές πρέπει να γίνουν στο ΤΕΙ ώστε να παρέχεται ουσιαστική εκπαίδευση στους φοιτητές στο πλαίσιο των συγχωνεύσεων και των συνενώσεων τμημάτων του ΤΕΙ Ηπείρου».

Χρ. Γκόκας: «Ανατολίτικο παζάρι» πολιτικών

-Ο Χρήστος Γκόκας βουλευτής Άρτας του ΠΑΣΟΚ, καταδίκασε στο σύνολό του το Σχέδιο «ΑΘΗΝΑ» το οποίο όπως είπε όχι μόνο δεν έλαβε υπόψη του τα πανεπιστημιακά εκπαιδευτικά ακόμη και οικονομικά κριτήρια αλλά κατέληξε όπως όλα δείχνουν ένα.

Ο βουλευτής ΠΑΣΟΚ Άρτας Χρήστος Γκόκας, δήλωσε σχετικά: «Δικαίως ξεσηκώνεται ο κόσμος στην Άρτα και εγώ ο ίδιος ξεσηκωμένος είμαι.   Πρόκειται για ανατροπές της τελευταίας στιγμής, οι οποίες σε σχέση με το πρώτο Σχέδιο είναι αρνητικές για το ΤΕΙ Ηπείρου και ιδιαίτερα για την περιοχή μας για την Άρτα, εννοείται ότι αυτές οι εξελίξεις αποδυναμώνουν το ΤΕΙ. Θεωρώ ότι είναι αντίθετες με τις γενικές  αρχές, δηλαδή τα ακαδημαϊκά και αναπτυξιακά κριτήρια τα οποία θεωρητικός προβλέπει το Σχέδιο, είναι ατεκμηρίωτες αποφάσεις και θεωρώ ότι με συντονισμένες κινήσει, παρεμβάσεις και πιέσεις θα πρέπει να αποδείξουμε στο υπουργείο ότι έχει κάνει μια λάθος επιλογή, αδικαιολόγητη, ατεκμηρίωτη η οποία θα πρέπει να διορθωθεί. Δηλαδή αυτό το πράγμα θυμίζει άλλες καταστάσεις. Διότι εφόσον τα κριτήρια και οι βασικές αρχές παραμένουν και πρέπει να παραμένουν σταθερά, ή το πρώτο Σχέδιο ήταν λάθος ή το δεύτερο. Γιατί το πρώτο Σχέδιο ήταν λάθος; Δεν βγήκε κανείς να πει ότι το πρώτο Σχέδιο ήταν λάθος ιδιαίτερα σε ότι αφορά τα Τμήματα που αφορούν την Άρτα. και γιατί προκύπτουν τώρα αυτές οι εξελίξεις; Δηλαδή τι έχει γίνει; Ανατολίτικο παζάρι; Επεμβάσεις διάφορες…»

Στα άκρα

Ο κ. Γκόκας όταν ρωτήθηκε αναφορικά με το βαθμό σκληρότητας που θα πρέπει να έχουν οι κινητοποιήσεις από την Άρτα, με δεδομένο ότι η δυσάρεστη εξέλιξη για το ΤΕΙ έρχεται μετά από εκείνη για το Στρατόπεδο, ανέφερε: «Εμείς θα συνεχίσουμε τις προσπάθειές μας και θα κάνουμε ό,τι είναι δυνατόν, δηλαδή τα πάντα. Υπάρχει όπως σας είπα ένα θέμα κατά πόσο συνολικά μπορεί να εφαρμοστεί αυτό το Σχέδιο διότι υπάρχουν αντιδράσεις παντού, αλλά εμείς ως Αρτινοί θα αντιδράσουμε και εγώ πιστεύω ότι η αντίδρασή μας πρέπει να φτάσει ακόμη και στα άκρα. Το συγκεκριμένο θέμα δεν μπορεί να περάσει έτσι! Μέχρι προχθές δεν υπήρχε κανένα θέμα για την Άρτα και ξαφνικά παρουσιάζουν ένα άλλο σχέδιο που δημιουργεί σοβαρά προβλήματα. Ήταν κάτι αρνητικό και για τη Διοίκηση και για μας και αυτό δεν μπορεί να περάσει έτσι! Πολιτικές πιέσεις, παραγοντισμοί, δεν ξέρω τι μεσολάβησε γι’ αυτό μίλησα για ανατολίτικο παζάρι. Το σχέδιο προέβλεπε συγκεκριμένη τεκμηρίωση και δεν υπάρχουν αυτά τα στοιχεία. Πολύ περισσότερο δεν υπάρχουν για αυτά που έγιναν τις τελευταίες ώρες στην Άρτα».

Όλγα Γεροβασίλη: έχει θορυβηθεί η Αρτινή κοινωνία

«Από χθες το πρωί πράγματι έχει θορυβηθεί όλη η Αρτινή κοινωνία. Δέχομαι πάρα πολλά τηλέφωνα για το θέμα του ΤΕΙ κάτι που δείχνει την ιδιαίτερη σχέση, το έντονο ενδιαφέρον και το ιδιαίτερο κοίταγμα που έχει η Αρτινή κοινωνία και στο ΤΕΙ αλλά και ιδιαίτερα στην συγκεκριμένη Σχολή Λαϊκής και Παραδοσιακής Μουσικής σε ότι αφορά την ποιότητα της δουλειάς της».

Σε ερώτηση τι έχετε κάνει ή τι σκοπεύετε να κάνετε, η Βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Όλγα Γεροβασίλη επεσήμανε την παρέμβαση στην οποία είχε προβεί μέχρι εκείνη τη στιγμή (Πρωί Τετάρτης) έχοντας ενημερώσει τους συναδέλφους της βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ που συμμετείχαν στην Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής. «Όπως ξέρετε το Σχέδιο αυτό με Προεδρικό Διάταγμα θα αποφασιστεί και όχι με κοινοβουλευτική διαδικασία, ωστόσο λόγο της σοβαρότητας του θέματος έχει ζητήσει η Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής να γίνει μια συζήτηση σήμερα το μεσημέρι (Τετάρτη) και η ομάδα βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ που συμμετείχε πρόκειται να κάνει έντονη παρέμβαση και έχω πληροφορηθεί ότι και άλλη συνάδελφοι όχι από το ΣΥΡΙΖΑ και από άλλες περιοχές μάλιστα όχι από την Άρτα προτίθενται να βάλουν θέμα για τη σχολή ΤΛΠΜ επειδή έχουν ιδιαίτερες σχέσεις και γνωρίζουν το Τμήμα αυτό από μουσικούς των δικών τους περιοχών κλπ. και ξέρουν πάρα πολύ καλά και άλλοι βουλευτές της Άρτας τι σημαίνει αυτή η Σχολή. Και όπως ξέρετε ουσιαστικά δεν πρόκειται για μεταφορά αλλά για κατάργησης της Σχολής αυτής αφού θα αποφοιτήσουν όσοι είναι στη σχολή σήμερα και στο τέλος θα κλείσει και θα μεταφερθεί το προσωπικό που θα απομείνει στην Κεφαλονιά. Η εξέλιξη αυτή δηλαδή του να κλείσει το συγκεκριμένο Τμήμα αφορά και βουλευτές και πέρα από την Άρτα. Θα πρέπει πολύ γρήγορα να αντιδράσουν και οι τοπικοί φορείς και η κοινωνία και το ΤΕΙ και νομίζω ότι όλα αυτά θα συμβούν. Έχει κλειστεί ένα ραντεβού με τον υπουργό απ’ όσο γνωρίζω και θα προσπαθήσουμε όλοι με κάθε τρόπο, να αποτρέψουμε μια τέτοια εξέλιξη. Εμείς εδώ με τον τρόπο του κοινοβουλευτικού ελέγχου αλλά και η κοινωνία με το δικό της τρόπο, καθώς και οι φοιτητές και το ΤΕΙ».

Ν.Ο.Ε.Σ. ΠΑΣΟΚ Άρτας

«Όχι στην κατάργηση του Τμήματος Λαϊκής και Παραδοσιακής Μουσικής

«Με έκπληξη διαπιστώσαμε ότι το Υπουργείο Παιδείας αιφνιδιαστικά και στο τέλος της διαβούλευσης, ανακοινώνει ως τελική πρότασή του, μια εντελώς διαφοροποιημένη πρόταση που είναι σε πλήρη αντίθεση και δυσμενέστερη για το ΤΕΙ Ηπείρου. Μας βρίσκει κάθετα αντίθετους η υπαγωγή του Τμήματος Λαϊκής & Παραδοσιακής Μουσικής σε καθεστώς «μεταβατικότητας» γιατί αυτό ισοδυναμεί με ετεροχρονισμένη κατάργησή του, αφού πλέον το Τμήμα δεν θα δέχεται εισακτέους και η λειτουργία του προκαθορίζεται να λήξει τον Οκτώβριο του 2018, με την αποφοίτηση όλων των υφιστάμενων φοιτητών του, οπότε και προβλέπεται το επιστημονικό του προσωπικό να μεταφερθεί σε ένα Τμήμα με εντελώς διαφορετικό γνωστικό αντικείμενο (Τμήμα Τεχνολογίας Ήχου & Μουσικών Οργάνων του ΤΕΙ Ιονίων Νήσων, με έδρα το Ληξούρι). Για την πόλη της Άρτας αλλά και για την ευρύτερη περιοχή το Τμήμα Λαϊκής & Παραδοσιακής Μουσικής του ΤΕΙ Ηπείρου, στα 13 χρόνια ζωής του έχει κατά γενική ομολογία καταστεί οργανικό κομμάτι της πολιτισμικής και κοινωνικής ζωής της πόλης μας της Άρτας, της Ηπείρου γενικότερα, αλλά και της ακαδημαϊκής οντότητας του Ιδρύματος. (…) Το Τμήμα Λαϊκής & Παραδοσιακής Μουσικής του ΤΕΙ Ηπείρου ανήκει και θα παραμείνει στην Άρτα. Θα παλέψουμε με κάθε τρόπο ώστε να μην μπεί σε καθεστώς «μεταβατικότητας» γιατί αυτό πραγματικά ισοδυναμεί με την ετεροχρονισμένη κατάργησή του»

Κ.Ο. Άρτας του ΚΚΕ:

«Προσαρμογή της Ανώτατης Εκπαίδευσης στις ανάγκες κερδοφορίας των επιχειρήσεων»

«Οι όποιες αλλαγές επιχειρούνται με το σχέδιο «ΑΘΗΝΑ» όπου αναφέρεται το κλείσιμο της σχολής ΛΠΜ μέχρι το 2018, έχουν σχέση με τις "αξιολογήσεις" και τη "βιωσιμότητα" του κάθε τμήματος σε σχέση με τη σύνδεσή του με την "αγορά". Από δω απορρέουν και οι αλλαγές στα προγράμματα σπουδών, που φυσικά δε γίνονται με βάση το επιστημονικό αντικείμενο, αλλά με βάση αυτές τις απαιτήσεις» σημειώνεται σε ανακοίνωση του ΚΚΕ Άρτας που τονίζει και τα εξής:. «Η υποχρηματοδότηση των ιδρυμάτων ιδιαίτερα τα τελευταία χρόνια έχει ως αποτέλεσμα να μειωθούν σε σημαντικό βαθμό οι δαπάνες για σίτιση και στέγαση των σπουδαστών. Είναι χαρακτηριστικό το γεγονός ότι η λέσχη του ΤΕΙ Άρτας δεν λειτουργεί και 3000 σπουδαστές να μην σιτίζονται σωστά καθώς επίσης από τους 3000 σπουδαστές μόνο οι 140 μπορούν να φιλοξενηθούν στην εστία. Επιπλέον δεν υπάρχει επαρκές εκπαιδευτικό προσωπικό, δεν υπάρχει υλικοτεχνική υποδομή όπως έλλειψη μουσικών οργάνων από το ΛΠΜ με αποτέλεσμα το τμήμα να υπολειτουργεί πολλοί σπουδαστές να αναγκάζονται να εγκαταλείπουν τις σπουδές τους, καθώς οι οικογένειές τους δεν μπορούν να ανταποκριθούν στο αυξημένο κόστος για την ολοκλήρωση των σπουδών τους.

Υπάρχουν όμως και φωνές ενάντια στο σχέδιο "Αθηνά" όπως των βουλευτών, πολιτευτών, εκλεγμένων στην τοπική διοίκηση, που περιορίζονται στο να μην κλείσει το τμήμα της Λαϊκής και Παραδοσιακής Μουσικής. Και πριν και τώρα επικαλούνται τις λεγόμενες ανάγκες της "τοπικής κοινωνίας". Χαρακτηριστικές είναι οι δηλώσεις του κ. Γ. Στύλιου της ΝΔ ότι «Η Άρτα στο σύνολό της ενισχύεται γιατί… έρχονται επιπλέον 800 φοιτητές στην Άρτα…», του κ. Χ. Γκόκα του ΠΑΣΟΚ που αφού υιοθετεί τα κριτήρια που βάζει το σχέδιο «ΑΘΗΝΑ» διαφωνεί όμως με την συγκεκριμένη απόφαση για το κλείσιμο του τμήματος γιατί «είναι άξιο απορίας το πώς γίνεται αυτή η πρόβλεψη, πως γίνεται αυτή η μεσοβέζικη φόρμουλα για διακοπή εισαγωγής των σπουδαστών» ενώ η κ. Ο. Γεροβασίλη του ΣΥΡΙΖΑ/ΕΚΜ περιορίζεται στο να χαρακτηρίζει την απόφαση «δυσάρεστη εξέλιξη για το ΤΕΙ Άρτας… Πρώτο γιατί χάνεται μια σχολή με ένα μοναδικό αντικείμενο και δεύτερο ότι αυτή η σχολή …είναι πολύ δεμένη με τη λειτουργία, με την πολιτιστική ζωή και όχι μόνο της πόλης…». Ουσιαστικά βλέπου τους σπουδαστές ως πελάτες και όλοι μαζί καλλιεργούν τη λογική "να μην καεί το δικό μου σπίτι, κι ας έχει πιάσει φωτιά το διπλανό". Από κοντά και ορισμένοι καθηγητές που χρησιμοποιούν αντίστοιχη επιχειρηματολογία, για το τμήμα, που είναι καλύτερο σε σχέση με το τμήμα άλλης σχολής ή με το τμήμα άλλης πόλης.

Το KKE δεν αντιμετωπίζει τους σπουδαστές σαν πελάτες. Γι’ αυτό και δεν είχε συναινέσει, όταν γινόταν η κατάτμηση ιδρυμάτων και επιστημονικών αντικειμένων και η διασπορά τους σε όλη την Ελλάδα, με ευθύνη των ίδιων κομμάτων, που σήμερα προσπαθούν δήθεν να συμμαζέψουν την κατάσταση. Δε συναινεί ούτε και σήμερα, που οι λαϊκές οικογένειες καλούνται να πληρώσουν και πάλι τους σχεδιασμούς για το "Πανεπιστήμιο ΑΕ".

Καλούμε τους σπουδαστές και τις οικογένειές τους αποφασιστικά να τους γυρίσουν την πλάτη, να πουν ΟΧΙ στις συντεχνιακές αντιθέσεις, τη διαμάχη των ακαδημαϊκών κοινοτήτων, επαγγελματικών ενώσεων και να πάρουν την κατάσταση στα χέρια τους».   των κοινωνικών αναγκών και όχι των μονοπωλίων».

Ο ΣΥΡΙΖΑ ΕΚΜ Άρτας για το Σχέδιο "Αθηνά" και το Τμήμα Λαϊκής & Παραδοσιακής Μουσικής

Αντιπροσωπεία της Οργάνωσης Άρτας του ΣΥΡΙΖΑ ΕΚΜ επισκέφτηκε στις 6/3 το ΤΕΙ και συναντήθηκε με τον πρόεδρο του Ιδρύματος, καθώς και με μέλη του διδακτικού προσωπικού του Τμήματος Λαϊκής & Παραδοσιακής Μουσικής, που πέφτει θύμα του περιβόητου σχεδίου «Αθηνά» για τα ΑΕΙ-ΤΕΙ, ενώ λίγο αργότερα συναντήθηκε για το ίδιο θέμα και με το Δήμαρχο Αρταίων και σε σχετική ανακοίνωση τονίζονται τα εξής:

«Η περίπτωση του Τμήματος Λαϊκής & Παραδοσιακής Μουσικής, που οδηγείται για κλείσιμο, σύμφωνα με τους σχεδιασμούς του Υπουργείου Παιδείας, καταδεικνύει ανάγλυφα ότι το σχέδιο «Αθηνά» δεν έχει καμία ακαδημαϊκή στοχοθεσία, ενώ κινείται με μόνο γνώμονα ασαφή (και εν πολλοίς προσχηματικά) δημοσιονομικά, αλλά απολύτως σαφή συντεχνιακά και μικροπολιτικά κριτήρια, που αγνοούν πλήρως τις ανάγκες και τις προτεραιότητες της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης. Στην πραγματικότητα, το σχέδιο «Αθηνά» δεν είναι παρά η εφαρμογή του Μνημονίου στο χώρο των ΑΕΙ-ΤΕΙ.

Χωρίς καμία επιστημονική τεκμηρίωση, επιφέρει σημαντικές χωροταξικές αλλαγές στον ακαδημαϊκό χάρτη, με σκοπό τον δήθεν εξορθολογισμό του. Με αυτές τις χωροταξικές αλλαγές, όχι μόνο δεν αξιοποιούνται οι υφιστάμενες κτιριακές και υλικοτεχνικές υποδομές, αλλά εγκαταλείπονται για να αξιοποιηθούν ίσως μέσω ΤΑΙΠΕΔ ή ως μελλοντικά ιδιωτικά πανεπιστήμια. [...] Ο ΣΥΡΙΖΑ ΕΚΜ Άρτας στέκεται αλληλέγγυος στον αγώνα διδασκόντων, σπουδαστών και εργαζομένων στο ΤΕΙ και καλεί όλους τους τοπικούς φορείς, αλλά και το σύνολο της τοπικής κοινωνίας να συγκροτήσουν κοινό μέτωπο δράσης για τη συνολική απόκρουση του σχεδίου «Αθηνά», χωρίς τοπικισμούς και ανταγωνισμούς μεταξύ των διαφόρων πόλεων, με στόχο την αναβάθμιση της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης, σε ένα πλαίσιο βιώσιμης περιφερειακής αποκέντρωσης, αλλά και διατήρησης του ακαδημαϊκού χαρακτήρα των Ιδρυμάτων»

Ψήφισμα του Μ/Φ Συλλόγου «ΣΚΟΥΦΑΣ» για το ΤΕΙ Ηπείρου

«Το  Δ.Σ. του Μ/Φ Συλλόγου «ΣΚΟΥΦΑΣ» σε έκτακτη συνεδρίασή του στις 6 Μάρτη 2013 ομόφωνα αποφάσισε να εκφράσει τη βαθιά αντίθεσή του στην επιδιωκόμενη  υπαγωγή του τμήματος Λαϊκής και Παραδοσιακής Μουσικής του ΤΕΙ Ηπείρου σε καθεστώς μεταβατικότητας και την ετεροχρονισμένη κατάργησή του.

Η αιφνιδιαστική αυτή απόφαση του ΥΠ.ΠΑΙ.Θ.ΠΑ, κυριολεκτικά στο «παρά πέντε» που θυσιάζει τα πάντα στο βωμό του προδιαγραμμένου αριθμητικού στόχου και των μικροπολιτικών επιδιώξεων, πέρα από τους  κραδασμούς που προκαλεί στην τοπική κοινωνία, ταυτόχρονα αποτελεί πλήγμα για την παιδεία και τον πολιτισμό του Νομού μας και της ευρύτερης περιοχής, δεδομένης της έντονης και ουσιαστικής πνευματικής παρουσίας και παρέμβασης του τμήματος Λαϊκής και Παραδοσιακής Μουσικής  στα πολιτιστικά και πνευματικά δρώμενα του τόπου.

Θεωρούμε ότι ο πολιτισμός δεν μπορεί να είναι θέμα ποσόστωσης, «πολιτικού παρασκηνίου» και αριθμών, αλλά κεφάλαιο. Η παραμονή του τμήματος αυτού στην Άρτα είναι απόλυτα επιβεβλημένη και γι’ αυτό -  με δεδομένο ότι πρωτοστατήσαμε στη λειτουργία του τμήματος αυτού και εκφράζοντας τη θέση της Αρτινής κοινωνίας  –  ζητούμε – για να μην πούμε απαιτούμε - ασυζητητί την παραμονή του τμήματος Λαϊκής και Παραδοσιακής Μουσικής στην πόλη μας»

Ο Δήμος Λευκάδας για την κατάργηση του Τ.Ε.Ι.

«Ο Δήμος Λευκάδας μετά τις αρνητικές εξελίξεις με το σχέδιο "ΑΘΗΝΑ" για το Τ.Ε.Ι. Ιονίων Νήσων και ειδικότερα το Τμήμα της Λευκάδας, το οποίο καταργείται άμεσα και μεταφέρονται οι φοιτητές στην Άρτα, στηρίζει τον αγώνα των φοιτητών για δημόσια δωρεάν παιδεία, για την αναβάθμιση των σπουδών τους και για την διατήρηση του τμήματος Τ.Ε.Ι. στην ΛΕΥΚΑΔΑ και του Τ.Ε.Ι. Ιονίων Νήσων.

Ο αγώνας αυτός δεν είναι μόνο αγώνας των φοιτητών αλλά και ολόκληρης της κοινωνίας της Λευκάδας.

Στον αγώνα αυτό συμμετέχουμε την Παρασκευή 8 Μαρτίου 2013:

-κλείνουμε όλες τις υπηρεσίες του Δήμου στην πόλη και στις Δημοτικές Ενότητες

-συμμετέχουμε στο συλλαλητήριο που θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 8 Μαρτίου 2013 και ώρα 11πμ στον Άγιο Μηνά

-καλούμε όλους τους εργαζόμενους στο Δήμο και τους δημότες να στηρίξουν τον αγώνα

-συμμετέχουμε στην κινητοποίηση και μεταβαίνουμε στην Αθήνα την Δευτέρα 11 Μαρτίου 2013 για συνάντηση στο Υπουργείο Παιδείας και στην Βουλή με την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας»

2013-03-08

ixotisartas.gr