Συγχωνεύουν και την Κτηματική Υπηρεσία Δημοσίου Άρτας στην Πρέβεζα!

«Άρτα: Κλειστόν», αυτό θα πρέπει να γράφει η πινακίδα στην είσοδο της πόλης αν συνεχίσουν οι αποφάσεις για λουκέτα σε υπηρεσίες και δομές του νομού… Προς το παρόν πάντως έχουν πάρει σειρά μέσα στο τελευταίο διάστημα οι υπηρεσίες του ΕΟΠΥΥ, ήτοι τα ιατρεία του ΙΚΑ και ακολουθεί με βάση τους σχεδιασμούς του υπουργείου Οικονομικών η Κτηματική Υπηρεσία του Δημοσίου. Βέβαια αυτά έρχονται να προστεθούν στην απομάκρυνση τριών τμημάτων της Δημόσιας Οικονομικής Υπηρεσίας που ήδη οι πολίτες το πληρώνουν κυριολεκτικά και μεταφορικά αρκετά, μετακινούμενοι για να εξυπηρετηθούν στην Πρέβεζα, ενώ το στρατόπεδο της Άρτας απλά αδειάζει για να κατεβάσει σταδιακά και τα ρολά του.

«Στην Άρτα όλα δείχνουν ότι δυστυχώς είμαστε κατώτερα παιδιά ενός άλλου θεού», τόνισε χθες το μεσημέρι ο πρόεδρος του Συλλόγου Εφοριακών Υπαλλήλων Άρτας – Πρέβεζας-Λευκάδας Κώστας Μπάσιος, καθώς ο Σύλλογος ενημερώθηκε για το νέο σχεδιασμό του υπουργείου να θέσει λουκέτο στην Κτηματική Υπηρεσία του Δημοσίου και την αντίστοιχη στον γειτονικό νομό, διατηρώντας μόνο ένα γραφείο και για τους δυο νομούς στην Πρέβεζα.

Η ΚΥΔ είναι υπηρεσία του υπουργείου Οικονομικών και ο κ. Μπάσιος έχοντας προηγηθεί η αποδυνάμωση της ΔΟΥ ανακοίνωσε τις νέες προθέσεις του υπουργείου σε συνέντευξη τύπου χθες το μεσημέρι στο Ξενοδοχείο «Κρόνος», έχοντας προσκαλέσει όλους τους τοπικούς φορείς, προκειμένου να μην προβάλει κανείς το επιχείρημα ότι δεν γνώριζε εγκαίρως τι μέλη γενέσθαι… Ωστόσο στην πρόσκληση ανταποκρίθηκε μόνο ο Δήμος Αρταίων δια της αντιδημάρχου Βίκυς Βασιλάκη Μητρογεώργου, η οποία βρέθηκε στο πάνελ μαζί με τον πρόεδρο Κώστα Μπάσιο και τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου του Συλλόγου Αικατερίνη Τσούτση και Κώστα Γκίζα.

Το σχέδιο για το λουκέτο

Ο  κ. Κώστας Μπάσιος ανακοίνωσε προς τα τοπικά Μέσα Ενημέρωσης της Άρτας ότι: «Στις 27 Σεπτεμβρίου έγινε σύσκεψη στη Γενική Γραμματεία Δημόσιας Περιουσίας όπου κλήθηκαν οι εκπρόσωποι των εφτά Περιφερειών και τους ανακοινώθηκε το οργανόγραμμα το οποίο ήδη σας διανείμαμε και λέει ότι η Κτηματική Υπηρεσία του Δημοσίου της Άρτας συγχωνεύεται με την αντίστοιχη της Πρέβεζας και γίνεται γραφείο Πρέβεζας. Διευκρινίσουμε ότι εμείς ως εργαζόμενοι διεκδικούμε σε όλους τους νομούς μια Κτηματική Υπηρεσία. Δεν θέλουμε ούτε την Πρέβεζα στην Άρτα, ούτε τη Λευκάδα στην Πρέβεζα, ούτε την Άρτα στην Πρέβεζα. Θέλουμε και πρέπει να υπάρχει μια Κτηματική Υπηρεσία σε κάθε νομό. Είναι ανεπίτρεπτο αυτό που προσπαθούνε να βαφτίσουν αναδιάρθρωση!».

Εκτός αν αποφάσισαν να χαρίσουν…

Ο ίδιος μετέφερε την ομόφωνη απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου του Συλλόγου εργαζομένων εφοριακών Υπαλλήλων των τριών νομών, η οποία πάρθηκε σε έκτακτη για το θέμα συνεδρίαση λέγοντας «Ομόφωνα καταδικάζει κάθε σκέψη συγχώνευσης Κτηματικής Υπηρεσίας, που να μην υφίσταται σε σύνολο νομού. Είναι αυτή που προστατεύει την δημόσια περιουσία του κράτους, της Ελλάδας. Των ελλήνων. Εκτός να κάποιοι αποφάσισαν να χαρίσουν σε κάποιους τη Δημόσια περιουσία…».

Πιο φτωχή η Άρτα

«Η Άρτα πάντως γίνεται ακόμη πιο φτωχή, με το κλείσιμο άλλης μιας δημόσιας υπηρεσίας», είπε ο κ. Μπάσιος συνδέοντας το γεγονός με όσα έχουν προηγηθεί, και συγκεκριμένα ανέφερε: «Χθες είχαμε Δημοτικές Υπηρεσίες να κλείνουν, στρατόπεδα να κλείνουν, σχολεία να κλείνουν, νοσοκομεία να συγχωνεύονται, εφορίες να συγχωνεύονται να γίνονται κουτσουρεμένες και σήμερα έχουμε κλείσιμο άλλης μίας υπηρεσίας».

Φτηνό επιχείρημα και ψέμα

Ο Κ. Μπάσιος αναφερόμενος στο πιθανό επιχείρημα ότι η υπηρεσία κλείνει για οικονομικούς λόγους το χαρακτήρισε «φτηνό» και «ψέμα», λέγοντας ότι: «Αυτές οι υπηρεσίες λειτουργούν με αυτοψίες και με παρουσία μετά στα Δικαστήρια. Άρα οι υπάλληλοι που θα τους μετακινήσουν σε οποιοδήποτε νομό θα πρέπει να κάνουν αυτοψίες και να βρίσκονται στα δικαστήρια του νομού, γιατί οποιαδήποτε αυτοδικία να γίνει θα γίνεται όχι στην έδρα της αυτοδικίας αλλά στην έδρα της Άρτας. Άρα αυτούς τους υπαλλήλους θα τους πληρώνει το υπουργείο διαρκώς να μετακινούνται και να είναι στο δρόμο. Άρα δεν είναι οικονομικό το θέμα γιατί θα κοστίσει περισσότερο στο κράτος».

Η πρόταση «όπλο» για βουλευτές

Μάλιστα αξίζει να σημειωθεί ότι ο Σύλλογος κατέθεσε την πρότασή του για επιστροφή της Κτηματικής Υπηρεσίας, όπως στο παρελθόν, στο χώρο της Δημόσιας Οικονομικής Υπηρεσίας, καθώς αποτελεί τμήμα της. Μάλιστα αυτό αποτελεί και ένα βασικό «όπλο» στην παρέμβαση για το θέμα από μέρους των τοπικών εκπροσώπων φορέων ακόμη και των κοινοβουλευτικών εκπροσώπων του νομού.

Συγκεκριμένα ο κ. Μπάσιος ανέφερε: «Δεν είναι οικονομικό το θέμα. Θα μπορούσαμε να τους φιλοξενήσουμε ή να τους συστεγάσουμε στην ΔΟΥ της Άρτας. Έτσι θα είχαν μηδέν κοστολόγια. Ούτε γραμματειακή υποστήριξη θα χρειαζότανε, ούτε καθαρίστρια χρειαζότανε, ούτε να προμηθεύονται υλικά θα χρειαζότανε. Και δεν μιλάω μόνο για την Κτηματική Υπηρεσία της ΔΟΥ Άρτας, μιλάω για το 80% των αντιστοίχων Υπηρεσιών της χώρας που όπως παλαιότερα ήταν τμήματα – και τμήματα είναι- αναπόσπαστα στις ΔΟΥ. Άρα λοιπόν αν θέλουν οικονομία εμείς οι εργαζόμενοι τους την προτείνουμε. Άρα αυτοί που αποφασίζουν ή δεν γνωρίζουν ή δεν ξέρουν, εκτός αν κάποιοι ανεγκέφαλοι αποφάσισαν να παραδώσουν τη φύλαξη της Δημόσιας περιουσίας σε ιδιώτες. Αυτό είναι ντροπή!».

Θέλουν να χαρίσουν φιλέτα;

Επίσης ο Κ. Μπάσιος τόνισε ότι είχε προηγηθεί η αποδυνάμωση των υπηρεσιών αυτών, λέγοντας ότι «Μέχρι προχθές η στελέχωση καρκινοβατούσε. Μέχρι προχθές δεν είχε μηχανικό και όμως με νύχια και με δόντια προστάτευε την περιουσία του Δημοσίου στο νομό. Εκτός να κάποιοι έχουν αποφασίσει κάποια φιλέτα να τα χαρίσουν. Ή αν θέλετε έχουν φωτογραφίσει κάποιους νομούς που έχουν φιλέτα για να τα χαρίσουν σε ημέτερους», είπε και κλείνοντας την εισήγησή του τόνισε: «θα μιλήσω και ως Αρτινός για την πόλη μου. Είναι κρίμα για τους πολίτες και ντροπή για αυτούς που αποφασίζουν και στηρίζουν τέτοιες καταστάσεις. Η κοινωνία πρέπει να λειτουργεί πλέον με αυτά που συμβαίνουν στην Άρτα με αυτές τις λέξεις: «Κρίμα για ότι θα χάνει η κοινωνία και ντροπή σε αυτούς που αποφασίζουν».

Μοναδική εκπρόσωπος από το Δήμο Αρταίων

Ευχαρίστησε τη μοναδική εκπρόσωπο από τους φορείς της Άρτας την κ. Βασιλάκη ως εκπρόσωπο του Δήμου Αρταίων» και σχολίασε σχετικά με τη μη ανταπόκριση όλων των φορέων του νομού που κλήθηκαν στην συνάντηση: «Εμείς στείλαμε προσκλήσεις σε όλους όσους είναι υπεύθυνοι για το νομό προκειμένου να παραστούν και να ενημερωθούν για ένα ακόμη κλείσιμο. Δεν ήρθαμε να μιλήσουμε για τους εργαζόμενους. Δεν ζητάμε τίποτε για τους εργαζόμενους. Δεν είχαμε και δεν έχουμε πρόβλημα αν θα μετακινηθεί ένας εργαζόμενος. Δεν είναι εκεί το θέμα. Αυτό που ήρθαμε να σας πούμε και να αναδείξουμε σήμερα είναι ότι κλείνει και άλλη μια υπηρεσία στην Άρτα. και πρέπει να ευχαριστήσω τα ΜΜΕ της Άρτας γιατί πράγματι χωρίς την ενημέρωση θα είχαμε πολλές ακόμη πράξεις και ενέργειες σε όλα τα επίπεδα του δημοσίου και του ιδιωτικού τομέα. Γι’ αυτό είναι λειτούργημα αυτό το οποίο κάνετε. Γιατί εκεί φτάνει η φωνή των εργαζομένων».

Γύμνια

Ο ίδιος καυτηρίασε την απουσία όλων των υπόλοιπων φορέων, που δεν ανταποκρίθηκαν στην πρόσκληση, λέγοντας: «Δυστυχώς αυτή είναι η γύμνια που φαίνεται κι εδώ σήμερα. Δεν υπάρχουν εκπρόσωποι της Περιφέρειας; Δεν υπάρχουν άνθρωποι εδώ; Υπάρχουν φορείς; Κι επειδή ακούσαμε στο προηγούμενο κάλεσμα και σε ό,τι συνέβη με τη ΔΟΥ ότι «ξέρετε δεν το γνωρίζαμε, δεν το κάναμε κλπ» γι’ αυτό το λόγο θεωρήσαμε σκόπιμο να κάνουμε την ενημέρωση σήμερα σε κεντρικό ξενοδοχείο με κάθε επισημότητα και με επίσημη πρόσκληση προς του φορείς, για να έρθουν σήμερα εδώ και να μας πουν τις απόψεις τους ή αν θέλετε όλοι μαζί να διαμορφώσουμε μια άποψη για το πώς μπορούμε να διεκδικήσουμε. Εμείς είμαστε εργαζόμενοι και γνωρίζουμε τα προβλήματα και μπορούμε να τους τα μεταφέρουμε. Μπορούμε να τους πούμε πώς να αντιμετωπιστούν τα οικονομικά προβλήματα γιατί υπάρχουν. Όμως δυστυχώς αυτοί δεν αντιμετωπίζουν προβλήματα. Και ό,τι συνέβη στην Άρτα συνέβη για το λόγο αυτό. Όταν λέγαμε εμείς ότι αν αποδυναμωθεί η ΔΟΥ θα υπάρξει πρόβλημα και δεν θα μπορεί να γίνεται μια ρύθμιση, δεν εισακουστήκαμε. Σήμερα «ναι» γίνεται ρύθμιση όμως μόνο από τα λογιστικά γραφεία και δεν επιτρέπεται να ανοίξουν  οι υπολογιστές στο σύστημα της εφορίας Άρτας για να γίνει η ρύθμιση. Αυτά τα πράγματα είναι ντροπή. Είναι κατάντημα».

Β. Βασιλάκη: «Να βγούμε στους δρόμους αν χρειαστεί»

Η αντιδήμαρχος Αρταίων Βικτωρία Βασιλάκη, πήρε το λόγο και μετέφερε την θέση του Δήμου Αρταίων απέναντι σε όσα συμβαίνουν, λέγοντας συγκεκριμένα: «Δεν είναι δυνατόν οι πολίτες ενός ολόκληρου νομού να μην μπορούν αν εξυπηρετηθούν από την εφορία. Δεν επιτρέπεται οι πολίτες για παράδειγμα από τη Μεσούντα να κατεβαίνουν στην Άρτα και από κει να πρέπει να πάνε στην Πρέβεζα για μια ρύθμιση και να επιστρέφουν πίσω χωρίς να έχουν την δυνατότητα να εξυπηρετηθούν από τις συγκοινωνίες. Το πρόβλημα είναι πολύ πιο σοβαρό απ’ ότι φαίνεται. Δεν μπορούμε να το δούμε επιδερμικά και να κάνουμε απλά μια δήλωση. Χρειάζεται κινητοποίηση γιατί η Άρτα αιμορραγεί κάθε μέρα. Δεχόμαστε αλλεπάλληλα χτυπήματα. Η Άρτα συρρικνώνεται γίνεται, μια μικρή πόλη».

Η κ. Βασιλάκη ανέφερε ότι για το θέμα αυτό ο Δήμος Αρταίων είχε εκδώσει σχετικό ψήφισμα και υπογράμμισε ότι μετά και το νέο επαπειλούμενο λουκέτο στην Κτηματική Υπηρεσία, θα πρέπει μαζί με άλλους φορείς και τους πολίτες να διεκδικήσει δυναμικά, λέγοντας: «Χθες συρρικνώθηκε η ΔΟΥ, προχθές έκλεισε το Στρατόπεδο, τώρα κλείνει ο ΕΟΠΥΥ, πιο πριν τέθηκε ζήτημα για το ΤΕΙ, και πλέον η ΚΥΔ. Χρειάζεται αλληλέγγυοι όλοι μαζί να βγούμε στους δρόμους, αν χρειαστεί και γενικότερα να κάνουμε οτιδήποτε χρειασθεί. Δεν ξέρω αν οι υπάλληλοι, ακόμη και οι πολίτες αντιλαμβάνονται πραγματικά το μέγεθος του προβλήματος. Είμαστε δίπλα στους εργαζόμενους ως Δήμος Αρταίων και ότι θα πρέπει να λειτουργήσουμε όλοι μαζί ως μια φωνή για να σταματήσουμε την αλλεπάλληλη αιμορραγία. Διαφορετικά η Άρτα θα καταλήξει νεκρή πόλη…».
Πάντως η κ. Βασιλάκη απαντώντας στις ερωτήσεις μας, ανακοίνωσε ότι η απομάκρυνση της ΚΥΔ από την Άρτα ασφαλώς και πρέπει να προβληματίζει όλους και απασχολεί το Δήμο Αρταίων σε ότι αφορά την προστασία της Δημόσιας περιουσίας από καταπατήσεις επίσης.

2013-10-09

ixotisartas.gr