Χτύπημα σε κύκλωμα διακίνησης κλεμμένων αυτοκινήτων

Συνέλαβαν δύο στην Άρτα-με χειροπέδες και ο «εγκέφαλος»

Στα χνάρια ενός μεγάλου κυκλώματος οδήγησε η σύλληψη δυο ατόμων το βράδυ της Τετάρτης από αστυνομικούς της Ασφάλειας Άρτας, όταν επεδίωκαν να κλέψουν αυτοκίνητο από την περιοχή Τριγώνου.

Κι αυτό διότι μετά τη σύλληψη των δυο ατόμων που εντοπίστηκαν και τελικά συνελήφθησαν στην πόλη μας, άρχισε να ξετυλίγεται ένα μεγάλο κουβάρι που φέρνει στο φως, όπως όλα δείχνουν, ένα αρκετά μεγάλο όσο και δραστήριο κύκλωμα με πανελλαδική, κατά πάσα περίπτωση, δράση. Η έρευνα της Αστυνομικής Διεύθυνσης Άρτας εξελίσσεται από προχθές σε όλη την περιοχή της Ηπείρου ενώ σύμφωνα με πληροφορίες τα στοιχεία που προκύπτουν αυξάνονται με ταχύτητα τέτοια, έτσι ώστε να επιβάλλεται πλέον η συνεργασία και άλλων Διευθύνσεων ανά την Ελλάδα, προκειμένου να εξαρθρωθεί το κύκλωμα.

Καθώς οι έρευνες βρίσκονται σε εξέλιξη, δεν υπάρχουν ανακοινώσεις γύρω από το θέμα. Ωστόσο οι πληροφορίες μας αναφέρουν ότι η σύλληψη των δυο ατόμων έγινε στην οδό Κατσιμήτρου στο Τρίγωνο Άρτας τη στιγμή που οι δυο δράστες ηλικίας 35 και 25 ετών αντίστοιχα, επεδίωκαν την κλοπή ενός αυτοκινήτου Toyota Hilux. Όταν έγιναν αντιληπτοί από άνδρες της Ασφάλειας Άρτας τράπηκαν σε φυγή και ακολούθησε καταδίωξή τους, η οποία ολοκληρώθηκε με την σύλληψη τους παρά το γεγονός ότι στο ενδιάμεσο οι δράστες κατάφεραν να αλλάξουν ρούχα για να ξεφύγουν περνώντας απαρατήρητοι.

Το κουβάρι άρχισε να ξετυλίγεται από εκείνη τη στιγμή και ήδη πληροφορίες αναφέρουν ότι ο ένας εξ αυτών εργάζονταν σε ιδιωτική εταιρεία οδικής βοήθειας στην Ήπειρο και ο 25χρονος ήταν βοηθός του. Εκείνο που ωστόσο κάνει τις αρχές να ερευνούν σε πανελλαδικό επίπεδο την υπόθεση και να εκτιμούν ότι πρόκειται για κύκλωμα με μεγαλύτερες διαστάσεις ακόμη και εκτός ορίων της Ηπείρου, είναι το γεγονός ότι εγκέφαλος του κυκλώματος προκύπτει να είναι ένας έλληνας ηλικίας 43 ετών που διαμένει στην Αθήνα απ’ όπου κινούσε τα νήματα και έδινε τις εντολές για την κλοπή συγκεκριμένων αυτοκινήτων κάθε φορά. Κι αυτό διότι η λεία των δραστών είχε πάντοτε συγκεκριμένο προορισμό το γειτονικό νομό Αιτωλοακαρνανίας όπου κατέληγαν σε μάντρα για να αποσυναρμολογηθούν και στη συνέχεια να πουληθούν ως ανταλλακτικά.

Πηγές αναφέρουν ότι ο 43χρονος εγκέφαλος του κυκλώματος διατηρούσε και επιχειρηματική δραστηριότητα στην περιοχή της Ήπειρο. Έτσι ορισμένες φορές παρευρίσκονταν και ο ίδιος στις κλοπές που γίνονταν υπό τις εντολές του.

Ο τρόπος δράσης

Αίσθηση προκαλεί στους μη ειδικούς ο τρόπος δράσης, όπως αυτή προκύπτει από πληροφορίες που έχουν γίνει γνωστές. Πιο συγκεκριμένα λέγεται ότι πάντοτε προεπιλέγονταν η μάρκα του αυτοκινήτου που θα κλαπεί. Κυρίως υπήρχε προτίμηση σε φορτηγάκια νέας γενιάς όπως Toyota Hilux, Navara, Νissan, χωρίς κατά περίπτωση να αποκλείονται άλλες φίρμες ή τύποι αυτοκινήτων. Επίσης προεπιλογή υπήρχε και στους δρόμους που σημειώνονταν οι κλοπές. Όσο για τις ημέρες επίσης προτιμούνταν οι Τετάρτες, για να μην υπάρχει μεγάλη κίνηση, κυρίως οι χειμωνιάτικες μέρες για τους ίδιους λόγους και τα Σαββατοκύριακα, όταν ο φερόμενος ως εγκέφαλος μπορούσε και να βρίσκεται στην περιοχή.

Η κλοπή του αυτοκινήτου ήταν πολύ εύκολη υπόθεση για τους δράστες καθότι μπορούσαν να το παραβιάσουν σε χρόνο ρεκόρ, αλλά και με τις γνώσεις που είχαν μπορούσαν εύκολα να προσαρμόζουν άλλον εγκέφαλο που είχαν στα χέρια τους για τον συγκεκριμένο τύπο αυτοκινήτου οπότε έτσι το σύστημα υπάκουε και το οδηγούσαν με άνεση πλέον οι ίδιοι. Η όλη παρέμβαση δεν απαιτούσε παρά 10 λεπτά και το αυτοκίνητο πλέον με όλους τους χειρισμούς ήταν στα χέρια τους. Έτσι το οδηγούσαν σε μάντρα του γειτονικού νομού. Αλλά ακόμη κι αν κάτι δεν πήγαινε καλά πάντοτε υπήρχε η δυνατότητα παρέμβασης του 35χρονου υπαλλήλου ιδιωτικής εταιρείας οδικής βοήθειας που το φόρτωνε στο φορτηγό της εταιρείας και το μετακινούσε στην Αιτωλοακαρνανία, ωσάν να πρόκειται για παροχή υπηρεσιών οδικής βοήθειας οπότε…ούτε γάτα ούτε ζημιά. Κάτι που εξηγεί και την επιλογή των κεντρικών και γενικότερα μεγάλων δρόμων, με προτίμηση την περιοχή Τριγώνου για να χωράει το φορτηγό, το οποίο όλα δείχνουν που σε κάθε περίπτωση παρέμενε σε ετοιμότητα κοντά στο εντοπισμένο προς αφαίρεση αυτοκίνητο.

Προκύπτουν ήδη 18 κλοπές και το κουβάρι ακόμη ξετυλίγεται

Αν και ακόμη δεν έχουν υπάρξει ανακοινώσεις από μέρους των Αρχών ακριβώς για το λόγο ότι η έρευνες συνεχίζονται, εντούτοις πληροφορίες μας θέλουν να έχουν ήδη ταυτοποιηθεί 18 κλοπές στην ευρύτερη περιοχή από το συγκεκριμένο κύκλωμα και πιο αναλυτικά 7 εξ αυτών στην Άρτα, 7 στη Φιλιππιάδα, 2 στη Βόνιτσα, μια στον Ωρωπό και άλλη μια στο Καναλάκι και το κουβάρι συνεχίζει να ξετυλίγεται ενώ ερευνώνται κλοπές οχημάτων που έχουν δηλωθεί και σε άλλες διευθύνσεις ανά την Ελλάδα. Επίσης σύμφωνα με πληροφορίες η αμοιβή που δίνονταν για την ενεργό συμμετοχή του 35χρονου στην κλοπή έφτανε από 2.000 μέχρι 3.000 ευρώ ενώ αν τελικά δεν χρειάζονταν να παρέμβει για τη μεταφορά με το φορτηγό λάμβανε ένα μικρό ποσοστό για την παρουσία του στο σημείο. Και άρα οι αστυνομικοί της Ασφάλειας Άρτας μπήκαν εμπόδιο σε ένα μεγάλο ποσό το βράδυ της Τετάρτης όταν και συνέλαβαν τους δυο συνεργούς στην οδό Κατσιμήτρου.

Η υπόθεση αυτή αναμένεται να έχει συνέχεια και εκτιμάται ότι από τις αστυνομικές αρχές της περιοχής και φυσικά η Αστυνομική Διεύθυνση Άρτας θα υπάρξουν σχετικές ανακοινώσεις όταν όμως ολοκληρωθούν οι έρευνες.

Η ανακοίνωση της Αστυνομίας

Για την υπόθεση από την Γενική Αστυνομική Δ/νση Περιφέρειας Ηπείρου εκδόθηκε Δελτίο Τύπου, στο οποίο αναφέρονται τα εξής: «Από το Τμήμα Ασφάλειας Άρτας πολυμελής εγκληματική οργάνωση,  που διέπραττε κλοπές οχημάτων, τα οποία  αποσυναρμολογούσε  και τα διέθετε προς πώληση, με πεδίο δράσης τους Νομούς Αττικής,  Άρτας, Πρέβεζας και Ακαρνανίας.

Η δικογραφία που σχηματίζεται  περιλαμβάνει τέσσερις ημεδαπούς (μεταξύ των οποίων και ο «εγκέφαλος» της οργάνωσης) και άλλους τρεις τουλάχιστον συνεργούς τους.

Συνελήφθησαν  επ’ αυτοφώρω στις 31-10-2013 τα ξημερώματα στην  Άρτα, δύο μέλη της οργάνωσης, τη στιγμή που έκλεβαν φορτηγό, ενώ  εντοπίστηκε μάντρα στο Αγρίνιο, στην οποία μεταφέρονταν τα κλεμμένα οχήματα.
Οι έρευνες βρίσκονται σε εξέλιξη».

2013-11-04

ixotisartas.gr