Εκτός δωρεάν σίτισης 900 σπουδαστές στο ΤΕΙ Ηπείρου

Ευρ. Γλαβάς: «Πρώτη φορά θα χαθεί εξάμηνο με ευθύνη υπουργείου Παιδείας»

Εκτός από μαθητές που όπως έχει καταδειχθεί τα τελευταία χρόνια εντός των δημοσίων σχολείων εμφανίζουν συμπτώματα υποσιτισμού, από τις αρχές του 2014 (!), ένα μεγάλο μέρος των φοιτητών αντιμετωπίζει αντίστοιχο πρόβλημα.

Ο λόγος για το 40% των σπουδαστών του ΤΕΙ Ηπείρου, που δικαιούται σίτισης όμως δεν την έχει, αφού οι μείωση του σχετικού κονδυλίου στον προϋπολογισμό για το 2014, δεν επαρκεί για να καλύψει το σύνολο των δικαιούχων σίτισης σπουδαστών.

Στο θέμα, αναφέρθηκε ο πρόεδρος του Ιδρύματος Ευριπίδης Γλαβάς, εξηγώντας ότι πρόκειται για σπουδαστές πολύτεκνων οικογενειών ή άλλων ειδικών κατηγοριών με οικογενειακό εισόδημα κάτω από 6.000 ευρώ ετησίως που δικαιούνται σίτισης, όμως με το νέο προϋπολογισμό σε ποσοστό 40% αυτών των δικαιούχων δεν παρέχεται.

Ο κ. Γλαβάς, όταν ρωτήσαμε σε αριθμό αντιστοιχεί το 40% των δικαιούχων που ένα μήνα βρίσκονται εκτός της παροχής αυτής, απάντησε πως αφορά σε 900 σπουδαστές, προσθέτοντας ότι «Από τη στιγμή που αυτά τα παιδιά δεν έχουν σίτιση από το ΤΕΙ σημαίνει ότι δεν σιτίζονται…».

Περιμένουν την έγκριση

Ο ίδιος αναφέρθηκε και στην παρέμβαση που έχει γίνει από τη Διοίκηση του Ιδρύματος για αναπροσαρμογή του προϋπολογισμού, διότι είναι μείζονος σημασίας η κάλυψη σίτισης των παιδιών αυτών, λέγοντας χαρακτηριστικά: «Πράγματι συμβαίνει η διακοπή σίτισης και για το ΤΕΙ Ηπείρου όπως και για άλλα ιδρύματα, αλλού σε μεγαλύτερο και αλλού σε μικρότερο βαθμό. Έχουμε προτείνει μια λύση στο υπουργείο, έχουμε προβεί σε αναμόρφωση του προϋπολογισμού μας με ίδια κονδύλια ώστε να σιτιστούν όλοι οι φοιτητές του Ιδρύματος που έχουν δικαίωμα σίτισης και περιμένουμε να εγκρίνει την τροποποίηση αυτή το Γενικό Λογιστήριο. Από τη στιγμή που θα την εγκρίνει, θα μπορέσουμε να σιτίσουμε όλους τους φοιτητές που δικαιούνται σίτιση. Βέβαια επαναλαμβάνω ότι προϋπόθεση είναι να εγκρίνει το Γενικό Λογιστήριο την αναμόρφωση προϋπολογισμού. Είναι ενήμερη πιστεύω όλη η κυβέρνηση γι’ αυτό το θέμα και ελπίζουμε να λυθεί γρήγορα. Για όλη την Ήπειρο είναι το 35 με 40% των σπουδαστών. Αυτό σημαίνει ότι παιδιά που ανήκουν σε ειδικές κατηγορίες, δηλαδή πολύτεκνες οικογένειες, με οικογενειακό εισόδημα 6.000 ευρώ δεν μπορούν σήμερα να σιτίζονται. Καταλαβαίνετε ότι παιδιά με πολύ χαμηλό οικογενειακό εισόδημα, σε περίοδο κρίσης που διανύουμε, δεν θα σιτιστούν ουσιαστικά αν δεν έχουν τη δωρεάν σίτιση και δεν σιτίζονται αυτή τη στιγμή…Είναι κι αυτό ένα πολύ μεγάλο και σοβαρό πρόβλημα για το ίδρυμά μας αυτή τη στιγμή. Πρόκειται για 900 άτομα, σε όλα τα τμήματα για όλη την Ήπειρο. Είναι ένα πολύ μεγάλο νούμερο…»

Θα χαθεί εξάμηνο με ευθύνη υπουργείου

Στο μεταξύ, στην Αθήνα μετέβη και ο πρόεδρος του ΤΕΙ Ηπείρου Ευριπίδης Γλαβάς προκειμένου να συναντηθεί στις 2 μετά το μεσημέρι με τον υπουργό παιδείας, διότι παραμένει άλυτο το πρόβλημα με την έλλειψη εκπαιδευτικού προσωπικού για το τρέχον ακαδημαϊκό έτος, και ήδη κινδυνεύουν να χάσουν το εξάμηνο λόγω μη διδασκαλίας μαθημάτων οι φοιτητές. Σε έξι από τα οχτώ τμήματα του Ιδρύματος δεν μπόρεσαν λόγω ελλείψεων εκπαιδευτικού προσωπικού να διδαχθούν όλα τα μαθήματα, που σημαίνει ότι γι’ αυτά οι φοιτητές θα χάσουν το εξάμηνο. Και στην προκειμένη περίπτωση όπως δήλωσε ο κ. Γλαβάς κατευθυνόμενος στην Αθήνα με ευθύνη του υπουργείου. «Είναι η πρώτη και μοναδική φορά  στην Ελλάδα, που κινδυνεύουμε με χάσιμο εξαμήνου, χωρίς να υπάρχουν ούτε καταλήψεις ούτε απεργίες, ούτε με ευθύνη των φοιτητών αλλά του ίδιου του υπουργείου, σε παγκόσμιο επίπεδο  συνολικά στο περασμένο εξάμηνο δεν έχουν διδαχθεί στο ΤΕΙ το 40% των μαθημάτων του.

Ο κ. Γλαβάς διευκρίνισε ότι κινδυνεύουν να χάσουν το εξάμηνο καθότι και για ένα μάθημα αν μείνουν πίσω αυτό σημαίνει χάσιμο εξαμήνου και μάλιστα τη στιγμή που ο χρόνος σπουδών δεν είναι απεριόριστος, λέγοντας «Ισχύει το ν+2, όπως ξέρετε δηλαδή σε έξι χρόνια πρέπει κανείς να έχει ολοκληρώσει», οπότε τέθηκε το ερώτημα αν μετά την παρέμβαση που επρόκειτο να γίνει χθες για να λυθεί το θέμα, η διοίκηση αναμένεται να ζητήσει να μην συμπεριληφθεί στο χρόνο σπουδών πιθανόν χαμένο εξάμηνο με ευθύνη του υπουργείο για τους φοιτητές του Ιδρύματος, εξήγησε ότι «προέχει να λύσουμε το πρόβλημα να ξεκινήσουν τα μαθήματα και μετά θα διεκδικήσουμε τρόπους ώστε να νέα παιδιά που βρίσκονται στο ξεκίνημά τους και τώρα κάνουν την αρχή για το μέλλον τους να μην υποστούν συνέπειες».

Σε ότι αφορά την ευθύνη που ο κ. Γλαβάς σημείωσε ότι έχει το υπουργείο για το ζήτημα αυτό, εξήγησε πως αν και από το καλοκαίρι ήταν διαπιστωμένο το πρόβλημα και είχε προταθεί η λύση για αναμόρφωση προϋπολογισμού των Ιδρυμάτων ώστε το έκτακτοι προσωπικό να καλύψουν τα αποθεματικά των ιδρυμάτων, αρχικά αποφασίστηκε αλλά στη συνέχεια δεν προχώρησε γιατί η τελική έγκριση έπρεπε να δοθεί από το Υπουργικό Συμβούλιο. Η διαδικασία έφτασε μέχρι την έγκριση των θέσεων από το Υπουργικό Συμβούλιο, που απαιτείται, όμως αυτή δεν δόθηκε ποτέ, γιατί προσκρούουν στους όρους του Μνημονίου. Παράλληλα δεν δόθηκε άλλη λύση, από Ευρωπαϊκά προγράμματα πιθανόν, οπότε έμεινε το θέμα άλυτο και το αποτέλεσμα είναι να κινδυνεύει να χαθεί εξάμηνο».

Πριν τη συνάντηση χθες το απόγευμα με τον υπουργό Παιδείας, επρόκειτο να συναντηθούν οι πρόεδροι όλων των ΤΕΙ Ηπείρου, οπότε αμέσως μετά ως Σύνοδος Προέδρων θα απευθύνονταν στο υπουργείο Παιδείας.
Η συνάντηση αυτή είναι η τρίτη που γίνεται μέσα σε ένα μικρό χρονικό διάστημα για το ίδιο θέμα, τα αποτελέσματα της οποίας θα αναμένουμε να καταγράψουμε επίσης.

ixotisartas.gr

2014-02-13