Επαγγελματίες στρέφονται κατά ΟΑΕΕ για τις εισφορές

Τσουνάμι από ομαδικές προσφυγές

Μικρομεσαίοι και ελεύθεροι επαγγελματίες σε πολλές περιοχές της Ελλάδας ξεκινούν δικαστικό αγώνα κατά του ΟΑΕΕ με ομαδικές προσφυγές. Οι 6.600 ειδοποιήσεις, που έχουν αποσταλεί σε όλη τη χώρα, από το Κέντρο Είσπραξης Ασφαλιστικών Οφειλών (ΚΕΑΟ) και απειλούν με κατασχέσεις κινητής και ακίνητης περιουσίας τους ασφαλισμένους που χρωστάνε, ενώ όπως ακούγεται αναμένονται άλλες 220.000 ειδοποιήσεις το επόμενο διάστημα, ξεσηκώνουν τα Επιμελητήρια και τους Εμπορικούς Συλλόγους σε όλη την Επικράτεια.

Από την Ομοσπονδία Επαγγελματιών, Βιοτεχνών και Εμπόρων ν. Καβάλας μέχρι τη Δευτέρα 14 Ιουλίου 2014 είχαν συγκεντρωθεί 314 συμμετοχές απο προσφεύγοντες κατά του ΟΑΕΕ, Το Επιμελητήριο Αρκαδίας που έχει ξεκινήσει «πόλεμο» με παρεμβάσεις προς την Διοίκηση του ΟΑΕΕ, δυο-τρία χρόνια πρίν,  διοργάνωσεν εκδήλωση την Τετάρτη 9 Ιουλίου στην αίθουσα εκδηλώσεων του Επιμελητηρίου, με στόχο την συγκέντρωση υπογραφών, ενώ στο Αγρίνιο, την  Τετάρτη 9-7-2014 τρείς έμποροι της πόλης, με την συνδρομή και την αρωγή του Εμπορικού Συλλόγου  αλλά και ο Σύλλογός  ξεχωριστά και επικουρικά, προσφεύγουν με αίτηση Ασφαλιστικών Μέτρων ενώπιον του Μονομελούς Πρωτοδικείου Αγρινίου, κατά του Οργανισμού Ασφάλισης Ελεύθερων Επαγγελματιών (ΟΑΕΕ).

Κινητοποιούνται

Με ομαδικές προσφυγές κατά του Οργανισμού Ασφάλισης Ελευθέρων Επαγγελματιών αντιδρούν εκατοντάδες ελεύθεροι επαγγελματίες και στην περιοχή των Ιωαννίνων. Χιλιάδες επαγγελματίες και τα μέλη των οικογενειών τους ενώ έμειναν ανασφάλιστοι λόγω χρεών και μάλιστα, την ώρα που δεν έχουν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, είναι υποχρεωμένοι να συνεχίζουν να πληρώνουν εισφορές.

Παράλληλα έρχονται κατασχέσεις και πλειστηριασμοί, χωρίς η κυβέρνηση να κάνει κάτι για να σταματήσει αυτή την απαράδεκτη κατάσταση.

Σε ανακοίνωση για τις αιτίες και τις διεκδικήσεις της πρωτοβουλίας η «ομάδα κατά του ΟΑΕΕ» στα Γιάννενα, αναφέρει τα ακόλουθα:

«Η άρνηση του ΟΑΕΕ και των αρμόδιων υπουργείων να καταλάβουν το πρόβλημα των ελεύθερων επαγγελματιών, που αδυνατούν να καταβάλουν τις εισφορές στον ΟΑΕΕ, λόγω δυσμενών καταστάσεων που δημιούργησε η κρίση η οποία πλήττει την χώρα μας και περισσότερο τον ιδιωτικό τομέα, μας αναγκάζει να στραφούμε με κάθε μέσο εναντίον της Πολιτείας.

Η «ομάδα κατά του ΟΑΕΕ» σε συνεργασία με το Επιμελητήριο Ιωαννίνων, μέσω της επιτροπής που δημιούργησε για την υπεράσπιση των συμπολιτών μας, που θέλουν να αντιδράσουν στην εξαφάνιση και στοχοποίηση του ελευθεροεπαγγελματία, προχωρούν σε ομαδικές προσφυγές.

Ήδη 16.000 τραπεζικοί λογαριασμοί έχουν δεσμευτεί στην πόλη μας για χρέη προς το δημόσιο, άρα αυτό που κινδυνεύει σε πρώτη φάση είναι οι καταθέσεις μας.

Ο Δικηγορικός Σύλλογος Ιωαννίνων βρίσκεται στο πλευρό μας και μας διέθεσε μια λίστα 22 δικηγόρων, οι οποίοι είναι πρόθυμοι να αναλάβουν την δικαστική διαμάχη εναντίον του ΟΑΕΕ.

Οι διεκδικήσεις

Οι προσφυγές που αρχίζουν να παίρνουν τη μορφή χιονοστιβάδας σε όλη τη χώρα συνοπτικά διεκδικούν:

- Κατάργηση του άρθρου 101 παρ. 4δ του Ν. 4172/2013, περί μη δυνατότητας αναστολής των εις βάρος μας επερχόμενων πλειστηριασμών. Η συγκεκριμένη διάταξη είναι κατάφωρα αντισυνταγματική

- Μείωση των πολύ υψηλών ασφαλιστικών μας εισφορών, τώρα που η οικονομική κρίση (για την οποία δεν ευθυνόμαστε) έχει επιφέρει δραματική μείωση του τζίρου μας (όσων έχουμε ακόμα ανοιχτές επιχειρήσεις). Και κυρίως τώρα που ο ΟΑΕΕ μας παρέχει ευτελέστατες υπηρεσίες Υγείας.

- Μείωση/Κατάργηση των υπέρογκων έντοκων προσαυξήσεων όταν καταβάλλονται καθυστερημένα οι εισφορές.

- Κατάργηση της συνέχισης της χρέωσης των ασφαλιστικών εισφορών, στις περιπτώσεις όπου, λόγω μη καταβολής τους, ο ΟΑΕΕ παύει να παρέχει υπηρεσίες Υγείας (μη ανανέωση βιβλιαρίου υγείας). Δεν νοείται χρέωση ασφαλίστρου χωρίς παροχή ασφάλειας!

- Ελεύθερη επιλογή ασφαλιστικής κατηγορίας.

Αυτή, συνοπτικά, είναι η επίθεση που δεχόμαστε σαν μικρές ή μεσαίες επιχειρήσεις οι οποίες αποτελούν την ραχοκοκαλιά της οικονομίας μας.

Πρέπει να αντιμετωπίσουμε τη ληστεία που γίνεται εις βάρος των επιχειρήσεων μας και των οικογενειών μας».

Παρέμβαση της ΓΣΕΒΕΕ

Εν τω μεταξύ η ΓΣΕΒΕΕ ζητά από το Υπουργείο Εργασίας, τη σύσταση ατομικού λογαριασμού εξόφλησης των ληξιπροθέσμων οφειλών των ασφαλισμένων του ΟΑΕΕ, ώστε κάθε οφειλέτης του ΟΑΕΕ να πληρώνει “έναντι” ό,τι ποσό μπορεί κάθε μήνα, «παγώνοντας» έτσι κάθε διαδικασία μέτρων αναγκαστικής είσπραξης μέσω κατασχέσεων περιουσιακών στοιχείων του. Ταυτόχρονα, όμως, θα πρέπει ο οφειλέτης –σύμφωνα με την πρόταση της ΓΣΕΒΕΕ– να αρχίσει να πληρώνει άμεσα τις τρέχουσες ασφαλιστικές εισφορές του προς τον ΟΑΕΕ. Οι ίδιες πηγές αναφέρουν πως η πρόταση της ΓΣΕΒΕΕ παρουσιάστηκε την περασμένη εβδομάδα σε συνάντηση που είχαν εκπρόσωποί της με τη διοίκηση του ΟΑΕΕ, στα πλαίσια της όλης δημόσιας συζήτησης που έχει ανοίξει για την “βόμβα” των ληξιπροθέσμων οφειλών που στην περίπτωση του ταμείου των μικρομεσαίων φτάνει τα 5,5 δισ. ευρώ την ίδια στιγμή που οι ετήσιες δαπάνες για συντάξεις (του ΟΑΕΕ) είναι μόλις 2,6 δισ. ευρώ.

2014-07-17

ixotisartas.gr