"Ξεφούσκωσε" ο Άραχθος- φάνηκαν τα κομμάτια του γεφυριού της Πλάκας

Έπεσε η στάθμη των νερών του ποταμού Αράχθου και στο σημείο της κατάρρευσης της Γέφυρας της Πλάκας άρχισαν να φαίνονται τα πεσμένα πέτρινα τμήματα του ιστορικού μνημείου. Από το Υπουργείο Πολιτισμού υπήρχε εξ αρχής η δέσμευση ότι αμέσως μόλις υποχωρήσουν τα καιρικά φαινόμενα θα ανασυρθούν και θα επαναχρησιμοποιηθούν από τα νερά του Αράχθου τα απαραίτητα για την αναστήλωση της γέφυρας πέτρινα τμήματα του γεφυριού.

Ο Μ/Φ Σύλλογος «Σκουφάς» για το Γεφύρι της Πλάκας

Λέξεις δεν βρίσκω στίχους να χτίσω
το σκοτωμένο το γεφύρι να πενθήσω
τις γκρεμισμένες πέτρες ν` αναστήσω

Μαρία Τσολιά

«Σήμερα 1 του Φλεβάρη και στις 9.30 το πρωί κατέρρευσε το ιστορικό γεφύρι της Πλάκας». Το γεφύρι της Πλάκας, που ταξίδευε στον καιρό ακούγοντας το άγρυπνο νερό δεν υπάρχει, οι όχθες του ποταμού δε θα συγγενεύουν πια. Δοκιμάστηκε και άντεξε, μόνο του, απέναντι στα στοιχεία της φύσης, τη μανία των Τούρκων κατακτητών, τις βόμβες των Γερμανών κατακτητών, την εγκατάλειψη του Ελληνικού κράτους, την «επιχειρηματικότητα». Άντεξε μέχρι την Κυριακή.
Η ιστορική μας κληρονομιά φτώχυνε. Οι κάτοικοι της περιοχής πενθούν σαν να χάθηκε ένας δικός τους άνθρωπος. Εμείς κουβαλάμε τις δικές μας ενοχές.
Όταν γίνει, όμως, το κακό, τα δάκρυα κι η μετάνοια δεν αρκούν για να αναστήσουν απ` τα ερείπια ό,τι ακριβό είχε ο τόπος»

ixotisartas.gr

2015-02-09