Κινδυνεύουν με απόλυση 22 υπάλληλοι στην Άρτα!

Επί ποδός οι εργαζόμενοι του Οργανισμού Εργατικής Εστίας και Οργανισμού Εργατικής Κατοικίας

Επί ποδός βρίσκονται από προχθές οι εργαζόμενοι του Οργανισμού Εργατικής Εστίας και Οργανισμού Εργατικής Κατοικίας στο νομό, αντιδρώντας με κάθε τρόπο στην εκπλήρωση του μνημονικού όρου για την κατάργηση και των δυο Οργανισμών.

Στα πλαίσια της αντίδρασης που κατατίθεται σε όλη την Ελλάδα αλλά και στην Άρτα ήδη έχει ξεκινήσει συγκέντρωση υπογραφών για τη μη κατάργηση των Οργανισμών από τους δικαιούχους των παροχών που είναι εργαζόμενοι ενώ το δίκαιο του αιτήματος που προβάλλεται αφορά στο γεγονός ότι όλες οι παροχές τους καλύπτονται από τις εισφορές των εργαζομένων και δεν επιβαρύνουν τον κρατικό προϋπολογισμό.

«Αν κλείσουν τους Οργανισμούς θα είμαστε οι πρώτοι μόνιμοι υπάλληλοι σε όλη τη χώρα που θα απολυθούν», τονίστηκε για τους 10 εργαζόμενους στον Βρεφονηπιακό Σταθμό της Εστίας, τους επτά στα γραφεία της και τους πέντε στον ΟΕΚ.

Κατάληψη και αποκλεισμός της Εθνικής Οδού

Αναλυτικότερα, μετά από Γενική Συνέλευση που πραγματοποίησαν το βράδυ της Κυριακής, γονείς και εργαζόμενοι στον Βρεφονηπιακό Σταθμό της Εργατικής Εστίας Άρτας, αποφάσισαν και προχώρησαν από χθες το πρωί σε κατάληψη του σταθμού, ενώ σήμερα στις 11 το πρωί προγραμματίζουν αποκλεισμό της Εθνικής οδού στο ύψος των Εργατικών κατοικιών στην Ελεούσα.

Όπως υπογράμμισε η διευθύντρια του Σταθμού Αναστασία Τσώλα, ο Βρεφονηπιακός Σταθμός της Εργατικής Εστίας είναι ο καλύτερος αυτή τη στιγμή που υπάρχει στην Άρτα από πλευράς υποδομής και εξοπλισμού. Έχει τη δυνατότητα να φιλοξενήσει πάνω από 80 παιδιά εργαζομένων, αν είχε το αντίστοιχο εκπαιδευτικό προσωπικό, όμως αντί προσωπικού για να δοθεί η δυνατότητα αυτής της παροχής σε περισσότερους εργαζόμενους δικαιούχους, έρχεται το λουκέτο. Η ίδια καυτηρίασε αυτή την απόφαση και σχετικά με το γεγονός ότι δεν επιβαρύνεται ο εθνικός προϋπολογισμός εφόσον όλα τα έξοδα των παροχών της Εργατικής Εστίας, μεταξύ των οποίων και η λειτουργία του Σταθμού πληρώνονται από την εισφορά των εργαζομένων.

Στο πλευρό τους οι 10 εργαζόμενοι του Σταθμού έχουν από χθες και τους γονείς των 40 παιδιών που φιλοξενούνται στον Βρεφονηπιακό Σταθμό, οι οποίοι συμμετέχουν στην κατάληψη από χθες το πρωί και σήμερα θα βρίσκονται και στον αποκλεισμό της Εθνικής οδού μαζί με τα παιδιά τους. «Λέγανε στους εργαζόμενους ότι αν δεν υπογραφεί η δανειακή σύμβαση δεν θα έχουν σχολεία και θα επικρατήσει το απόλυτο χάος. Να έρθουν να τα πουν αυτά στους εργαζομένους του Σταθμού και σε όλους όσους σήμερα με το νέο μνημόνια χάνουν τη δουλειά τους. Και επιπλέον εκείνο που πρέπει να γνωρίζουν όλοι οι εργαζόμενοι οι οποίοι πληρώνουν εισφορά υπέρ Εργατικής Εστίας είναι ότι θα εξακολουθήσουν να πληρώνουν και μετά την κατάργηση. Δεν λέει δηλαδή το μνημόνιο ότι θα καταργηθούν και δεν θα πληρώνουν οι εργαζόμενοι. Γι’ αυτό εμείς είμαστε στο πλευρό των εργαζομένων και θα συμμετέχουμε ενεργά στον αγώνα για να μην καταργηθεί ο βρεφονηπιακός Σταθμός που είναι –για όσους τον γνωρίζουν- ένας από τους καλύτερους σε υποδομές και εξοπλισμό απ’ όλους όσους υπάρχουν σήμερα στην Άρτα είτε Δημοτικούς είτε Ιδιωτικούς και είναι απόκτημα των εργαζομένων», δήλωσε ο πρόεδρος του Συλλόγου Γονέων Ευάγγελος Τριάντος.

Ανάστατοι εργαζόμενοι και δικαιούχοι του ΟΕΚ

Κινητοποιήσεις έχουν ξεκινήσει από χθες και οι εργαζόμενοι στον Οργανισμό Εργατικής Κατοικίας και στην Άρτα. Μέχρι το μεσημέρι χθες επρόκειτο να επιδιώξουν παράσταση διαμαρτυρίας στον αντιπεριφερειάρχη Άρτας και στον δήμαρχο Αρταίων.

Στο μεταξύ το πρωί αντιπροσωπεία του Εργατικού Κέντρου Άρτας με επικεφαλής τον πρόεδρο Δημήτρη Γιαννούλη επισκέφτηκε την προϊσταμένη του Οργανισμού Θάλεια  Τσιαμπούλα, επιδίδοντας ψήφισμα συμπαράστασης, ενώ σε εξέλιξη βρίσκεται όπως και σε όλη την Ελλάδα η συλλογή υπογραφών εργαζομένων δικαιούχων των προγραμμάτων του Οργανισμού.

Σύμφωνα με όσα δήλωσε η προϊστάμενοι του ΟΕΚ, κ. Τσιαμπούλα, όλοι οι εργαζόμενοι των περιφερειακών γραφείων του ΟΕΚ στους νομούς της Ηπείρου, σήμερα το πρωί πρόκειται να επισκεφθούν τον Περιφερειάρχη Ηπείρου Αλέξανδρο Καχριμάνη.

Με 400 δάνεια και 500 άτοκα στον αέρα συν την επιδότηση ενοικίου

Στο μεταξύ όπως δήλωσε η ίδια αναστάτωση αλλά και αγανάκτηση επικρατεί στους εργαζόμενους χρήστες των παροχών στο νομό Άρτας που εκδηλώνουν από την Παρασκευή με κάθε τρόπο την συμπαράστασή τους στους εργαζόμενους και την παράλληλη αγανάκτησή τους για την προοπτική κλεισίματος του ΟΕΚ.

Και πάντως δεν είναι λίγοι, αφού σύμφωνα με τα στοιχεία του Οργανισμού Εργατικής Κατοικίας, στην Άρτα έχουν δοθεί και παραμένουν ενεργά, δηλαδή αναμένεται να αποπληρωθούν μέχρι το 2019, συνολικά 400 δάνεια με επιδότηση επιτοκίου από τον ΟΕΚ προς εργαζόμενους και πάνω από 500 μικροδάνεια άτοκα από κεφάλαια του ΟΕΚ δηλαδή δάνεια που αφορούν σε επισκευές- αποπερατώσεις και άτοκα για τρίτεκνες και πολύτεκνες οικογένειες. Επίσης κατ’ έτος περίπου ο ΟΕΚ δέχεται και καλύπτει περί τις 300 αιτήσεις για το πρόγραμμα επιδότησης ενοικίου και μάλιστα η τελευταία διαδικασία με την οποία είχαν υποβληθεί 150 αιτήσεις δεν έχει ολοκληρωθεί ακόμη, υπό την έννοια ότι «αξιολογήθηκαν οι αιτήσεις και από τις 150 δικαιούχους έχουν πάρει την επιταγή με την επιδότηση ενοικίου εκείνοι που κατέθεσαν από τους πρώτους. Όμως έχουν εγκριθεί και οι υπόλοιπες αιτήσεις και οι επιταγές επρόκειτο να δοθούν το αμέσως επόμενο διάστημα. Η ημερομηνία έκδοσής τους ήταν η 6η του Φεβρουαρίου όμως θα κόβονταν και θα τις παραλάμβαναν οι δικαιούχοι μέχρι και στις αρχές Μαρτίου τμηματικά», εξήγησε η προϊσταμένη η οποία αυτή τη στιγμή και με βάση την απόφαση κατάργησης του ΟΕΚ δεν γνωρίζει τι μέλη γενέσθαι…

Εργατικές κατοικίες και οικόπεδα

Ο ΟΕΚ της Άρτας έχει επίσης στην περιοχή 330 εργατικές κατοικίες εκ των οποίων οι 140 δεν έχουν ακόμη παραχωρηθεί οριστικά στους δικαιούχους, αλλά βρίσκονται στο στάδιο της παραχώρησης κατά χρήση. Επίσης έχει στην κατοχή του κάποια καταστήματα, αλλά και οικόπεδα μεταξύ των οποίων ένα 20 στρεμμάτων στη θέση κεραμοποιείο και ένα 40 στρεμμάτων κοντά στο Στρατόπεδο Παπακώστα. Στο δεύτερο υπολογίζονταν να κατασκευαστούν οι νέες εργατικές κατοικίες προκειμένου να έχουν τη δυνατότητα απόκτησης κατοικίας ακόμη περισσότεροι εργαζόμενοι δικαιούχοι της Άρτας, όμως να αυτού «κλείνουν τον Οργανισμό», δήλωσε η προϊσταμένη.

Στο μεταξύ το προσωπικό του τοπικού ΟΕΚ ανέρχεται στα πέντε άτομα, ανάμεσα στους οποίους και ο δήμαρχος Αρταίων Γιάννης Παπαλέξης ο οποίος ωστόσο βρίσκεται σε άδεια λόγω των υποχρεώσεών του ως δήμαρχος Αρταίων.

2012-02-15

ixotisartas.gr