Παραχωρείται στο Δήμο Αρταίων το ΞΕΝΙΑ

Μετά από αντιδράσεις, αντιθέσεις, υποσχέσεις και συμβάσεις παραχώρησης, καταλήψεις και συλλαλητήρια, που απασχόλησαν την τοπική μας κοινωνία σχεδόν είκοσι χρόνια, το ΞΕΝΙΑ Άρτας, παραχωρείται στον Δήμο Αρταίων. Ένα αίτημα που ανέκυψε, στις αρχές της δεκαετίας του ’90, όταν ο ΕΟΤ έκλεισε το ΞΕΝΙΑ εντός του Κάστρου, και που ο μακαρίτης Δήμαρχος Αρταίων τότε Κώστας Βάγιας, αποφάσισε να διεκδικήσει την παραχώρησή του στον Δήμο Αρταίων. Από τότε μέχρι σήμερα, διαρκής ήταν η προσπάθεια τόσο του Κώστα Βάγια, όσο και του Δημάρχου Αρταίων Παναγιώτη Οικονομίδη από το 2002 έως το 2010, ο οποίος μάλιστα είχε υπογράψει και σύμφωνο παραχώρησης με το Υπουργείο Πολιτισμού, χωρίς όμως να υλοποιηθεί ποτέ.

Ήρθε όμως η στιγμή, επί Δημαρχίας Γιάννη Παπαλέξη να αποφασίσει η πολιτεία και να παραχωρήσει το ΞΕΝΙΑ –μαζί και με άλλα κτίρια του ΕΟΤ σε ολόκληρη την Ελλάδα- στην Τοπική Αυτοδιοίκηση και συγκεκριμένα στον Δήμο Αρταίων.

Η παραχώρηση περιέχονταν στο σχέδιο νόμου του Υπουργείου Πολιτισμού και Τουρισμού «Αντιμετώπιση της βίας στα γήπεδα, του ντόπινγκ, των προσυνεννοημένων αγώνων και λοιπές διατάξεις».

Ψηφίστηκε λοιπόν, στη Βουλή των Ελλήνων το νέο αθλητικό νομοσχέδιο «Αντιμετώπιση της βίας στα γήπεδα, του ντόπινγκ, των προσυνεννοημένων αγώνων και άλλες διατάξεις». Με το νομοσχέδιο για την αθλητική βία, υπερψηφίστηκαν και μια σειρά από τροπολογίες και επιπρόσθετες διατάξεις, μεταξύ των οποίων και εκείνη που αναφέρεται στην παραχώρηση των ακινήτων που ανήκαν στον ΕΟΤ, στους Δήμους.

Σε ότι αφορά το Δήμο Αρταίων στο Άρθρο (38), εδάφιο (1), ο νέος νόμος  αναφέρει:  «Από την έναρξη της ισχύος του παρόντος νόμου η κυριότητα των ακινήτων, που αναφέρονται και περιγράφονται στον παρακάτω πίνακα και στα παρακάτω τοπογραφικά διαγράμματα, τα οποία σε φωτοσμίκρυνση δημοσιεύονται με τον παρόντα νόμο, ιδιοκτησίας του ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΥ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ (ΕΟΤ) των οποίων τη διοίκηση, διαχείριση και εκμετάλλευση ασκεί η «ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΑΚΙΝΗΤΩΝ ΔΗΜΟΣΙΟΥ Α.Ε.» (ΕΤΑΔ Α.Ε.) πρώην «ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΑ ΑΚΙΝΗΤΑ Α.Ε.» (ΕΤΑ Α.Ε.), παραχωρείται χωρίς αντάλλαγμα στους αναφερόμενους παρακάτω Δήμους-αποδέκτες αντίστοιχα, οι οποίοι, από τη δημοσίευση του παρόντος νόμου, υποκαθίστανται αυτοδικαίως στην θέση του «ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΥ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ (ΕΟΤ) και της «ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΑΚΙΝΗΤΩΝ ΔΗΜΟΣΙΟΥ Α.Ε.» (ΕΤΑΔ Α.Ε.) πρώην «ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΑ ΑΚΙΝΗΤΑ Α.Ε.» (ΕΤΑ Α.Ε.) αντίστοιχα».

Στον πίνακα που συνοδεύει το άρθρο, στην εγγραφή (83), καταγράφεται η παραχώρηση του ΞΕΝΙΑ στο Δήμο Αρταίων.

pinakas eotΤέλος στο εδάφιο (2), του άρθρου (38) του συγκεκριμένου νόμου, αναφέρεται ρητά: «Για τα ακίνητα ιδιοκτησίας του ΕΟΤ και διοίκησης διαχείρισης και εκμετάλλευσης της ΕΤΑΔ Α.Ε. πρώην ΕΤΑ Α.Ε. που μεταβιβάζονται κατά κυριότητα στους ως άνω Δήμους, μεταγράφονται στα οικεία Βιβλία Μεταγραφών των αρμοδίων Υποθηκοφυλακείων ή Κτηματολογικών γραφείων, τα σχετικά αποσπάσματα αποφάσεων του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΤΑΔ Α.Ε., ενεργούσας στην προκειμένη περίπτωση ως εντολοδόχου του ΕΟΤ, τα οποία αποτελούν τον μεταγραπτέο τίτλο και συνοδεύονται από σχετική περίληψη μεταγραφής των εν λόγω ακινήτων. Η μεταβίβαση των παραπάνω ακινήτων στους αναφερόμενους παραπάνω φορείς και η μεταγραφή των σχετικών αποσπασμάτων των αποφάσεων του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΤΑΔ Α.Ε. στα Βιβλία Μεταγραφών των αρμοδίων Υποθηκοφυλακείων ή Κτηματολογικών γραφείων, ως και κάθε πράξη εκκαθάρισης, απαλλάσσονται από κάθε φόρο μεταβίβασης ακινήτου, τέλος χαρτοσήμου ή άλλο φόρο ή τέλος ή δικαίωμα υπέρ του Δημοσίου, οργανισμών τοπικής αυτοδιοίκησης, Ν.Π.Δ.Δ. και γενικά υπέρ οποιουδήποτε τρίτου».

2012-02-17

ixotisartas.gr