Ο Παύλος Στασινός μίλησε για την παραίτησή του σε συνέντευξη Τύπου

Ήμουν και θα εξακολουθήσω να είμαι ενεργός πολίτης

«Ψήφισα το πρώτο μνημόνιο προκειμένου να αποφύγει η χώρα την άτακτη χρεοκοπία αλλά η συνείδησή μου δεν μου επέτρεπε να ψηφίσω και το δεύτερο»

«Είπα στην τελευταία μου ομιλία στη Βουλή για τον προϋπολογισμό, ότι μου είναι πολύ δύσκολο να έρχομαι αντιμέτωπος με τη συνείδησή μου με την οικογένειά μου, με τους φίλους μου, με όσους με ψήφισαν και όσους δεν με ψήφισαν, με όλο τον κόσμο, ψηφίζοντας πράγματα τα οποία δεν είναι αναπτυξιακά. Δεν είναι αναπτυξιακό να κατεβάζουμε τους μισθούς στον ιδιωτικό τομέα, δεν είναι αναπτυξιακό να καταργούμε τον ΟΕΚ κι ούτε μειώνουμε το έλλειμμα με την κατάργηση της Εργατικής Εστίας.  Υπ’ αυτή την έννοια προτίμησα να υποβάλω την παραίτησή μου», δήλωσε ο Παύλος Στασινός χθες, Παρασκευή 23 Φεβρουαρίου, στην συνέντευξη Τύπου την οποία παραχώρησε προς τα τοπικά ΜΜΕ. Ο πρώην βουλευτής Άρτας του ΠΑΣΟΚ εμφανίστηκε σταθερός στην απόφασή του να παραδώσει την βουλευτική του έδρα στο κόμμα που τον τίμησε ως υποψήφιο βουλευτή, απόφαση για την οποία -όπως δήλωσε- δεν έχει μετανιώσει, εφόσον είχε σοβαρότατες ενστάσεις για όσα έπρεπε να είχαν γίνει από το πρώτο μνημόνιο και δεν έγιναν, αλλά και εξακολουθούν να μην γίνονται.


Ο ίδιος επιστρέφει μεν στην εργασία του στο Γενικό Νοσοκομείο Άρτας όμως θα εξακολουθήσει όπως δήλωσε να είναι ενεργός πολίτης στην τοπική κοινωνία. Στην εισήγησή του εξήγησε τους λόγους για τους οποίους στήριξε την υπαγωγή στο πρώτο μνημόνιο, προκειμένου όπως είπε «να αποφύγει η χώρα την άτακτη χρεοκοπία που την απειλούσε εκείνη τη στιγμή, αλλά η συνείδησή του δεν του επέτρεπε να ψηφίσει και το μνημόνιο 2, εφόσον διαφωνούσε και εξακολουθεί» -όπως τόνισε- να διαφωνεί με την μείωση του κατώτατου μισθού και το κλείσιμο των μηχανισμών στήριξης της οικονομίας και των εργαζομένων ΟΕΚ και ΟΕΕ.

Επιπλέον απαντώντας στις ερωτήσεις των δημοσιογράφων εξήγησε ότι δεν παραιτήθηκε από το πρώτο μνημόνιο διότι πεποίθησή του είναι ότι έπρεπε να δοθεί η μάχη για τη χώρα, λέγοντας ότι «έπρεπε να δώσω πίστωση χρόνου στην κυβέρνηση και δεν είναι σωστό να παραιτούμαστε με την πρώτη δυσκολία έπρεπε να παλέψουμε».


Τρεις οι λύσεις

Αναλυτικότερα ο κ. Παύλος Στασινός, μιλώντας για την παραίτηση του εξήγησε: «Οι λύσεις ήταν τρεις.  Ή να ψηφίσω «όχι» και να παραμείνω βουλευτής ή να ψηφίσω «όχι» και να παραιτηθώ την επομένη ή να παραιτηθώ πριν την ψηφοφορία. Η  συνείδησή μου και η ηθική μου, μου επέβαλαν να παραιτηθώ πριν, θεωρώντας ότι όφειλα να παραδώσω την έδρα στο κόμμα που μου έκανε την τιμή να με συμπεριλάβει στους συνδυασμούς του. Και η απόφασή μου να παραιτηθώ από βουλευτής ήταν το χρονικό ενός προαναγγελθέντος γεγονότος», είπε χαρακτηριστικά, εφόσον ο ίδιος είχε αναπτύξει μια αναλυτική εισήγηση σχετικά με τις εξελίξεις από τη στιγμή που εξελέγη βουλευτής, όσα έγιναν και όσα δεν έγιναν.

Ο ίδιος μιλώντας για περίπου 20 λεπτά έπιασε το νήμα από την στιγμή της εκλογής του και έφτασε μέχρι την άκρη του, δηλαδή την παραίτησή του. Στη διαδρομή αυτή μίλησε για ανικανότητα του πολιτικού συστήματος να κατανοήσει εξ αρχής το μέγεθος της κρίσης και να προχωρήσει στις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις ώστε να αποφευχθούν τα χειρότερα. Παράλληλα, αναφέρθηκε και στις παρεμβάσεις που έγιναν από τον ίδιο και μερικούς ακόμη συναδέλφους του ώστε να δημιουργηθεί ασπίδα για τους οικονομικά αδύναμους, χωρίς πάντα να εισακούονται αυτές οι προτάσεις.

Αυστηρή κριτική άσκησε ο κ. Στασινός στην «αποτυχία της κυβέρνησης μέχρι και σήμερα να ελέγξει τη φοροδιαφυγή που ξεπερνάει τα 20 δις το χρόνο». «Δεν καταλαβαίνω γιατί την εποχή της ηλεκτρονικής διαχείρισης δεν μπορούν να φορολογηθούν και να ελεγχθούν όλα με τη φοροκάρτα αλλά και με την επιβολή πόθεν έσχες όχι μόνο στους βουλευτές αλλά σε όλους του πολίτες» και σε αυτή τη διαδικασία πρόσθεσε και τους δημοσιογράφους όπως και τα μεγάλα συγκροτήματα και τους δημοσιογράφους. «Δεν ελέγχθηκε η διαπλοκή. Κανένα από τα κανάλια δεν έχει άδεια και κανένα δεν αποδίδει αγγελιόσημο. Και για να κρίνουμε πρέπει να κρινόμαστε. Για μένα οι δημοσιογράφοι θα πρέπει να έχουν πόθεν έσχες. Πρέπει να ξέρουμε ποιοι είναι αυτοί οι οποίοι μας κρίνουν και ποιοι είναι αυτοί που διαμορφώνουν την κοινή γνώμη. Αν προσέξατε όλοι επί κυβέρνησης Παπανδρέου ήταν αντιμνημονιακοί και μετά όλοι έκαναν στροφή με κυβέρνηση Παπαδήμου».

Ενεργός πολίτης

Ο ίδιος στάθηκε και στο γεγονός ότι υπάρχει έλλειψη υπευθυνότητας στη χώρα από το πολιτικό σύστημα, διότι «Έχουν γίνει τόσες επιτροπές και δεν έχει μπει κανένας φυλακή», ενώ την ίδια ώρα «οριζόντιες περικοπές επιβάλει η ελληνική κυβέρνηση, οριζόντια κριτική ασκεί και ο Ελληνικός λαός θεωρώντας διεφθαρμένους και κλέφτες και τους 300 της βουλής», όπως χαρακτηριστικά ανέφερε και υπογράμμισε «Όχι δεν είναι όλοι διεφθαρμένοι και αυτό μπορώ να σας το αποδείξω».

Απαντώντας σε ερώτηση σχετική με το αν η παραίτησή του αυτή σημαίνει ότι τελείωσε η ενασχόλησή του με την πολιτική απάντησε: «Ήμουν και θα εξακολουθήσω να είμαι ενεργός πολίτης. Και η δουλειά μου και η τακτική μου είναι στα πλαίσια της ενεργούς πολιτικής και από τη δουλειά μου θα είμαι ενεργός πολίτης και από τις πεποιθήσεις μου και από την πορεία μου στο νομό», απάντησε.

Αναφορικά με τις σχέσεις του πλέον με το ΠΑΣΟΚ ο ίδιος υπογράμμισε: «Είμαι μέλος του ΠΑΣΟΚ. Έχω πολύ καλές σχέσεις με το κόμμα μου και βλέποντας και κάνοντας», ενώ στο ερώτημα για το αν θα είναι εκ νέου υποψήφιος βουλευτής με το ΠΑΣΟΚ στις επόμενες εκλογές ανέφερε: «Απ’ ότι φαντάζομαι όχι».

Πάντως όταν ρωτήθηκε για το μέλλον του ΠΑΣΟΚ, απάντησε ως εξής: «Εγώ θα μιλήσω για το μέλλον του πολιτικού συστήματος. Εάν δεν γίνουν αυτές οι αλλαγές τις οποίες σας είπα πριν εάν δεν δείξουμε κοινωνικό πρόσωπο προς τους μη κατέχοντες και αν δεν συμπεριλάβουμε τους κατέχοντες στην φορολογική μας πολιτική, φυσικά και θα αποτύχουμε και το ΠΑΣΟΚ και η ΝΔ και οποιοδήποτε κόμμα έρθει στην εξουσία και εφαρμόσει τέτοιου είδους πολιτικές».

Όταν ρωτήθηκε σχετικά με το τι δεν του άρεσε στη Βουλή, είπε: «Η Βουλή είναι ένα κατά κάποιον τρόπο ναρκωτικό. Δύσκολα θέλει κάποιος να φύγει από κει. Εμένα στη Βουλή δεν μου άρεσαν αυτά που γίνανε. Διότι πέσαμε σε μια δύσκολη περίοδο και αναγκαστήκαμε να εφαρμόσουμε δύσκολες – κακές πολιτικές σε ότι αφορά τους μισθωτούς και τους συνταξιούχους».

Τι πετύχαμε

Αναφορικά με το αν στο διάστημα της θητείας του πέτυχε κάτι, απάντησε: «Από την πρώτη στιγμή προσπάθησα τα ζητήματα του νομού να τα αναδείξω. Έτρεξα στα υπουργεία, στις υπηρεσίες, στις γραμματείες, ακόμα και σε ιδρύματα έτρεξα προσπαθώντας να αναδείξω τα προβλήματα. Αυτή τη στιγμή τρέχουν όλα. Κάναμε κάποια πράγματα και δεν θέλω να περηφανευτώ, διότι πέσαμε σε περίοδο δύσκολη και χωρίς χρήματα όποτε χωρίς χρήματα τίποτε δεν γίνεται. Αλλά πετύχαμε να κρατήσουμε το Στρατόπεδο και όχι μόνο αυτό αλλά να το αναβαθμίσουμε κιόλας. Μετά από χρόνια δόθηκε το ΞΕΝΙΑ στην Άρτα. Μπορέσαμε και κρατήσαμε το Τελωνείο. Όσα έργα είχανε ώριμες μελέτες όλα ενταχθήκανε και ήδη αρχίζουν οι δημοπρασίες. Γενικότερα αυτό που προσπαθήσαμε ήταν να αμυνθούμε σε αυτό που κυνηγάει την χώρα αυτή τη στιγμή».

-Όσο για τον Γ. Παπανδρέου δήλωσε: «Νομίζω ότι έκλεισε τον κύκλο του. Έτσι φαντάζομαι. Θα γίνουν οι εσωκομματικές εκλογές και θα έχουμε καινούργιο αρχηγό».

-Ο κ. Στασινός απαντώντας στο ερώτημα της «Η» ανέφερε ότι ήδη έχει κάνει τα χαρτιά του και από την ερχόμενη εβδομάδα θα βρίσκεται και πάλι στην εργασία του στο Νοσοκομείο Άρτας, ενώ σχετικά με την ενασχόληση με τη πολιτική σε επίπεδο νομού απάντησε: «Από αυτή την ώρα θα είμαι γιατρός στο νοσοκομείο. Από κει και πέρα… κοινή γαρ η τύχη και το μέλλον αόρατον».

Απάντηση σε κακοήθειες

-Αξίζει επίσης να σημειωθεί ότι ο ίδιος τόνισε προς απάντηση σε σχόλια τα οποία έχουν γίνει σε τοπικό επίπεδο είπε ότι: «Δεν διόρισε την κόρη του στη Βουλή», υπογραμμίζοντας ότι και δεν θα το έκανε αλλά και ότι υπάρχουν διαδικασίες ΑΣΕΠ, ενώ πρόσθεσε πως «Ακόμη και σε τοπική ιδιωτική επιχείρηση που υπήρξε πρόταση για να εργαστεί δεν αποδέχθηκε καθότι ο ίδιος εκτίμησα ότι αυτό θα ήταν προκλητικό απέναντι στους νέους του νομού που είναι άνεργοι».

-Μεταξύ άλλων στη εισήγησή του ο κ. Στασινός αναφέρθηκε στις καταστάσεις με τις οποίες ήρθε και ο ίδιος αντιμέτωπος στο κοινοβούλιο λέγοντας: «Μετά τον πρώτο ενθουσιασμό της εκλογής μου άρχισαν τα δύσκολα. Δεν θέλησα να εγκαταλείψω τη μάχη, γιατί η χρεοκοπία είναι ό,τι χειρότερο για μια χώρα. Εμείς οι παλιότεροι που ζήσαμε την εποχή της φτωχής δραχμής και που μοιραζόμασταν ένα αυγό στα δυο και τα τρία για να φάμε, μπορούμε ίσως να αντέξουμε. Η γενιά η νεότερη όμως θα έχει πρόβλημα. Το πρώτο πράγμα που θα σταματούσε θα ήταν η πίστωση των νοσοκομείων. Για φανταστείτε να πάει κάποιος γονιός το παιδί του στο νοσοκομείο και αν του πούνε δεν έχουμε φάρμακα για να βοηθήσουμε το παιδί σου…

Υπ’ αυτή την έννοια, ότι δηλαδή η άτακτη χρεοκοπία θα ήταν ό,τι χειρότερο για τη χώρα στήριξα με τις αντιρρήσεις μου με τις ενστάσεις μου και οι περισσότεροι από εσάς το ξέρετε, τις πρωτοβουλίες της κυβέρνησης του Γ. Παπανδρέου. Στη συνέχεια όμως η κυβέρνηση αυτή δεν μπόρεσε να αξιοποιήσει τα θετικά του μνημονίου, δεν έγινε άνοιγμα κανενός επαγγέλματος, δεν έγινε κλείσιμο των ζημιογόνων οργανισμών. Δυστυχώς υπήρχαν οργανισμοί με τρεις εργαζόμενους και εννιαμελές συμβούλιο που πληρώνονταν για έξοδα παράστασης. Δεν υπήρξε αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής. Προσπαθήσαμε με ερωτήσεις επερωτήσεις να στηρίξουμε τα αδύναμα στρώματα, τους ανάπηρους, τους άνεργους τους πολύτεκνους, να δημιουργήσουμε ένα δίχτυ ασφάλειας ώστε τουλάχιστον κάποιος αριθμός ανθρώπων να μην φτάσουν στα όρια της εξαθλίωσης και στα συσσίτια τα οποία βλέπουμε σήμερα. Κάποια έγιναν όχι όμως όλα. Επίσης ζητήσαμε κάποιοι που έχουν χαμηλά εισοδήματα  να απαλλαγή η πρώτη κατοικία από το χαράτσι. Ούτε αυτό έγινε δεκτό. Τώρα μαθαίνω ότι κάτι γίνεται για να αλλάξει αυτό».

Τραγική οικονομική κρίση

«Βρεθήκαμε μπροστά σε μια τραγική οικονομική κρίση που έφερε τα πάνω κάτω», είπε ο κ. Στασινός αναφερόμενος στην εξέλιξη των πραγμάτων από τη στιγμή που εξελέγη βουλευτής το 2009 και πρόσθεσε ότι: «Αυτό είχε ως αποτέλεσμα να αναδιπλωθούν τα κόμματα. Άλλα λέγανε πριν και άλλα μετά. Εμείς λέγαμε στο ΠΑΣΟΚ λεφτά υπάρχουν και η ΝΔ ότι το έλλειμμα είναι 6% ήρθε η κρίση η οποία βρήκε απροετοίμαστο και το ΠΑΣΟΚ αλλά και το πολιτικό σύστημα. Έγιναν λάθη στις πλευρές του πολιτικού σκηνικού. Εμείς προστρέξαμε σε έναν μηχανισμό στήριξης πρωτόγνωρο και πιστεύω ότι ήταν επιτυχία γιατί αποφεύχθηκε η χρεοκοπία της χώρας, αλλά οι όροι ήταν ειδεχθείς εν πολλοίς. Και τα θετικά του μνημονίου δεν μπορέσαμε να τα αξιοποιήσουμε με αποτέλεσμα το μνημόνιο απέτυχε. Αναγκαστήκαμε να τρέξουμε σε τροποποιήσεις και αλλαγές που μας οδήγησαν στο μνημόνιο 2».

Ο ίδιος μίλησε για την αρχική του στάση να στηρίξει το μνημόνιο 1 με την ψήφισή του στη Βουλή, ασκώντας κριτική για την αναξιοποίητη ευκαιρία από πλευράς της κυβέρνησης, αναφέροντας ότι εκείνη η στιγμή «ήταν πολύ δύσκολη. Τα επιτόκια τρέχανε και οι αγορές μας χτύπαγαν. Στήθηκε αυτός ο μηχανισμός για τον οποίο τα θετικά είναι ότι σε αυτόν τον μηχανισμό προσέτρεξαν και άλλες χώρες του νότου.

-Στην δανειακή σύμβαση αυτή μπήκαν και ορισμένα θέματα για αλλαγές που οδήγησαν τη χώρα στη χρεοκοπία. Δυστυχώς η κυβέρνηση δεν αξιοποίησε την ευκαιρία αυτή να μπορέσει να κάνει αυτές τις διαρθρωτικές αλλαγές οι οποίες οδήγησαν την χώρα μέχρι εκεί και που θα μπορούσαν να βοηθήσουν τη χώρα ώστε να γίνει η αρχή ενός νέου ξεκινήματος. Και αυτό βέβαια αφορούσε όλο το πολιτικό σύστημα διότι εμείς λέγαμε το 2011 θα βγούμε στις αγορές, η Ν.Δ. ότι σε έξι μήνες θα ξεπεραστεί η κρίση και τα υπόλοιπα κόμματα με εντελώς αντιμνημονιακή πολιτική έλεγαν δεν πληρώνουμε. Δεν στάθηκαν όλοι στο ύψος των περιστάσεων και δεν έγινε κατανοητή από το πολιτικό σύστημα όπως και από τους πολίτες η δύνη οικονομική κατάσταση της χώρας», μπροστά σε αυτή την εξέλιξη και γνωρίζοντας τα επακόλουθα μιας χρεοκοπίας ότι δηλαδή όπως είπε το πρώτο πράγμα που θα έμενε ακάλυπτο θα ήταν οι δαπάνες για την υγεία, όπως σημείωσε στήριξε την κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ και έδωσε την ευκαιρία να αποφύγει η χώρα την χρεοκοπία».

Τι με ενόχλησε

Για το μνημόνιο 2 ο κ. Στασινός ανέφερε ότι έχει πολλά θετικά αλλά και παρά πολλά αρνητικά. «Εμένα με ενόχλησαν υπερβολικά δυο πράγματα», είπε και εξήγησε: «το ένα είναι η μείωση των κατώτατων μισθών στον ιδιωτικό τομέα, αυτό δεν είναι ευθύνη της τρόικα είναι καθαρά δική μας. Τώρα το πως οι δικοί μας οι λεγόμενοι «κουκουλοφόροι» και οι τροϊκανοί μας το επέβαλαν δεν ξέρω. Ξέρω όμως ότι ήδη έχουμε πολύ μεγάλη ανεργία. Τα παιδιά μας επιστήμονες και μη φεύγουν στο εξωτερικό για να βρουν δουλειά. Αυτοί που μένουν έχουν σοβαρότατο πρόβλημα επιβίωσης. Θα σας πω μόνο ότι τις τελευταίες ημέρες δέχθηκα πολλά τηλεφωνήματα από νέα ζευγάρια τα οποία αναζητούσαν γιατρό για να κάνουν άμβλωση επειδή δεν μπορούν να συντηρήσουν οικογένεια. Με αυτό που γίνεται θα έχουμε μεγάλο πρόβλημα την επόμενη περίοδο υπογεννητικότητας που σημαίνει ότι η χώρα μας κινδυνεύει άμεσα. Και το κενό που θα δημιουργηθεί δεν ξέρω πως και από πού θα καλυφθεί.

Και το δεύτερο ήταν η κατάργηση του Οργανισμού Εργατικής Κατοικίας και Εργατικής Εστίας. Ο μεν πρώτος έδωσε λύση στέγασης σε φτωχούς ανθρώπους, ο δεύτερος βοήθησε κάποιους ανθρώπους να ταξιδέψουν και κυρίως κάποιες επιχειρήσεις να δουλέψουν».

2012-02-24

ixotisartas.gr