Η βροχή έπνιξε τον κάμπο της Άρτας

Μεγάλες ευθύνες σε ΓΟΕΒ και ΤΟΕΒ-ελλιπείς καθαρισμοί σε αύλακες και τάφρους

Για πρωτοφανή καταιγίδα, σε όγκο και διάρκεια, κάνουν λόγο όσοι αναφέρονται στις πλημμύρες που προκλήθηκαν στην πεδιάδα της Άρτας από την έντονη βροχόπτωση προχθές, Πέμπτη 8 Μαρτίου. Οι ζημιές που προκλήθηκαν μέχρι και χθες το μεσημέρι ακόμη καταγράφονταν από τις αρμόδιες υπηρεσίες Δήμου και Περιφερειακής Ενότητας, ενώ η Πυροσβεστική Υπηρεσία είχε από το βράδυ της Πέμπτης επιστρατεύσει όλη τη δύναμή της για να ανταποκριθεί στις κλήσεις βοήθειας που δέχονταν για άντληση υδάτων από πλημμυρισμένα σπίτια. Οι κλήσεις βοήθειας μέχρι και το πρωί της Παρασκευής διαδέχονταν η μια την άλλη και οι αντλήσεις συνεχίζονταν έως και μετά το μεσημέρι.


Οι παρεμβάσεις ξεκίνησαν από τη νύχτα της Πέμπτης, όταν σε σπίτι ηλικιωμένης στην Ανέζα το νερό ξεπέρασε το μέτρο και χρειάστηκε η παρέμβαση των συγγενών και της Πυροσβεστικής για τη μετακίνηση της γιαγιάς και την άντληση των υδάτων, ενώ οι κλήσεις εξακολούθησαν μέχρι και το πρωί της Παρασκευής καθότι οι πλημμύρες σε σπίτια, αποθήκες, ακόμη και στάβλους ήταν πολλές.

Η Πυροσβεστική Υπηρεσία παρενέβη σε αντλήσεις υδάτων στα χωριά Ανέζα, Βλαχέρνα, Κιρκιζάτες Κυράτσα, Πλησιούς, Καλογερικό, και στην περιφερειακή οδό στο ύψος των γραφείων της ΔΕΗ Άρτας,  από τη νύχτα της Πέμπτης.


Σύμφωνα με τον Διοικητή των Πυροσβεστικών Υπηρεσιών νομού Άρτας, Θωμά Ρίζο, μέχρι και χθες το μεσημέρι όλη η δύναμη των Υπηρεσιών της Πυροσβεστικής ήταν επί ποδός και εξακολουθούσαν οι παρεμβάσεις άντλησης νερών από σπίτια αλλά και από την Βυζαντινή Εκκλησία του Αγίου Νικολάου στους Κιρκιζάτες, όπου το νερό έφτασε σε μεγάλο ύψος και οι πυροσβέστες κατέβαλλαν μεγάλη προσπάθεια για την ταχύτερη δυνατή άντλησή του, ώστε να περιοριστούν οι ζημιές στο βυζαντινό ναό. Παράλληλα σοβαρό ήταν το πρόβλημα που αντιμετωπίστηκε σε σπίτι στο Καλογερικό όπου ενώ από τη νύχτα γίνονταν άντληση υδάτων η στάθμη δεν υποχωρούσε κάτι που οδηγεί στο συμπέρασμα την πυροσβεστική ότι κάτω από το σπίτι πιθανόν να διέρχεται αύλακας.


Οι Αντιδήμαρχοι Φ. Γεωργίου και Φ. Φώτης στην Βυζαντινή Εκκλησία του Αγίου Νικολάου στους Κιρκιζάτες, με την Πυροσβεστική

«Βλέπουμε ότι υπάρχει πιθανότητα η έντονη βροχόπτωση να συνεχιστεί και ίσως να έχουμε επανάληψη των ίδιων φαινομένων», δήλωσε χθες το μεσημέρι ο Διοικητής Άρτας Θ. Ρίζος, προσθέτοντας πως: «Όσοι μένουν κοντά σε ρέματα ή έχουν σταβλικές εγκαταστάσεις ή αποθήκες σε περιοχές που πλημμυρίζουν εύκολα καλόν είναι να λάβουν κάποια μέτρα προστασίας, από μόνοι τους, ώστε να μην κινδυνεύσουν. Διότι έχει αρχίσει πάλι να βρέχει και είναι άγνωστο να θα έχουμε επανάληψη της ίδιας έντασης, σε όγκο και διάρκεια, βροχής».

Στο 95% ελλιπείς καθαρισμοί

Από πλευράς του Δήμου Αρταίων χθες το πρωί στις πλημμυρισμένες εκτάσεις σε Βλαχέρνα, Ανέζα, Καλογερικό, Ράχη, Βίγλα, Πλησιούς, Καλόβατο και Ανέζα επισκέφθηκαν οι Φώτης Γεωργίου αντιδήμαρχος υπεύθυνος Πολιτικής Προστασίας και Φώτιος Φώτης αντιδήμαρχος υπεύθυνος Τεχνικών Έργων του Δήμου.

-Ο κ. Φώτης αναφερόμενος στις καταστροφές που προκλήθηκαν δήλωσε ότι ακόμη αυτές δεν έχουν καταγραφεί στο σύνολό τους καθότι έχουν πλημμυρίσει σπίτια και έχουν επίσης προκληθεί ζημιές και σε κοπάδια με κάποια ζώα να έχουν πνιγεί στη Βλαχέρνα και σε άλλα χωριά.

Ο κ. Φώτης, ωστόσο, βρέθηκε από τα μεσάνυχτα της Πέμπτης στην περιοχή της Ανέζας όπου η πυροσβεστική είχε κληθεί για πλημμυρισμένα σπίτια και όπως δήλωσε χαρακτηριστικά: «Εντοπίστηκε πως οι πόρτες οι οποίες υπάρχουν στις αποστραγγιστικές τάφρους που είναι αρμοδιότητα των ΓΟΕΒ, ΤΟΕΒ και της Περιφερειακής Ενότητας ήταν κλειστές. Ο ίδιος χρειάστηκε με έναν κάβουρα της πυροσβεστικής «να ανοίξω την πόρτα σε διπλανή τάφρο από το σπίτι που είχε πλημμυρίσει στην Ανέζα, τη νύχτα της Πέμπτης», όπως ανέφερε χαρακτηριστικά, ο οποίος επίσης δήλωσε  ότι «Σε μεγάλο ποσοστό, δηλαδή στο 95% η εκτεταμένη πλημμύρα των χωριών του κάμπου οφείλεται σε ελλιπείς καθαρισμούς των αποστραγγιστικών τάφρων και στις κλειστές πόρτες κατά μήκος των τάφρων αυτών, τα κλειδιά των οποίων έχουν οι αρμόδιοι των ΓΟΕΒ, ΤΟΕΒ».

Καμία ενημέρωση

Στο μεταξύ σε επίπεδο ΤΟΕΒ Αράχθου υπήρξε άρνηση οποιασδήποτε ενημέρωσης, όταν σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχαμε με το γραφείο του ΤΟΕΒ Αράχθου χθες το μεσημέρι, μας αναφέρθηκε πως «Δεν μπορεί να παρέχει κανείς καμία ενημέρωση τη δεδομένη στιγμή γιατί άλλα προέχουν», κλείνοντας το τηλέφωνο.

Πολύ το νερό και για το αντλιοστάσιο

Από τον ΤΟΕΒ Λούρου αναφέρθηκε ότι το αντλιοστάσιο Βίγλας λειτουργούσε και μάλιστα χρειάστηκε να τεθούν σε λειτουργία επιπλέον μηχανές αντλήσεις όμως το νερό ήταν πολύ και υπήρξε πρόβλημα καθότι η λειτουργία του αντλιοστασίου έφτασε σε οριακό επίπεδο.

-Ο Αντιδήμαρχος, υπεύθυνος για την πολιτική προστασία κ. Φώτης Γεωργίου δήλωσε τα εξής για τις πλημμύρες: «Σήμερα ξημέρωσε μια πολύ δύσκολη μέρα λόγω των έντονων βροχοπτώσεων που σημειώθηκαν από χθες το απόγευμα. Από το πρωί ξεκινήσαμε την καταγραφή των προβλημάτων. Επισκεφθήκαμε πρώτα τη Δ.Ε. Βλαχερνών όπου εντοπίσαμε δύο – τρία σημεία τα οποία είχαν προβλήματα. Επιχειρήσαμε, σε συνεννόηση με τις Τεχνικές Υπηρεσίες, σε δύο σημεία στα οποία μπορούσαμε να δώσουμε λύση. Στα υπόλοιπα σημεία απλώς κάναμε μια καταγραφή των ζημιών διότι υπάρχουν σε όλο το Δήμο πλημμυρικά φαινόμενα σε ορισμένα σημεία όπου υπήρχαν κακοτεχνίες ή όπου δεν καθαρίστηκαν κάποια σημεία ή όπου υπάρχουν χαμηλά σημεία όπως είναι το σημείο του Καλογερικού που είναι ζώνη  εκτόνωσης και λογικό είναι όταν πλημμύρισε και το αντλιοστάσιο, το οποίο δουλεύει σε οριακό σημείο, να πλημμυρίσουν κάποια κτήματα, κάποιες μονάδες αλλά και αρκετά σπίτια. Υπάρχουν τα ίδια φαινόμενα στο σημείο της Ράχης, που πλημμύρισε ο κεντρικός αύλακας, στον Καλόβατο, στην Ανέζα όπου είναι μικρότερο το φαινόμενο αλλά γενικά υπάρχουν σε όλο το Δήμο, σε διάσπαρτα σημεία. Προσπαθούμε να καταγράψουμε σε πρώτη φάση τις ζημιές και όπου μπορούμε, σε συνεννόηση με την Τεχνική Υπηρεσία, να δοθεί κάποια λύση ή κάποια εκτόνωση, να το κάνουμε. Ο όγκος του νερού είναι πάρα πολύ μεγάλος και εύχομαι να μην συνεχιστεί η βροχόπτωση και ενταθούν αυτά τα φαινόμενα».

Η γραφειοκρατία

Ο κ. Γεωργίου αναφέρθηκε στα προβλήματα που δημιουργεί η γραφειοκρατία αλλά και ο κατακερματισμός των αρμοδιοτήτων. Συγκεκριμένα είπε: «Υπάρχει μια δαιδαλώδης γραφειοκρατία όπως υπάρχει σε όλο το Δημόσιο. Δηλαδή πέρα από το Δήμο κάποια αυλάκια τα έχει ο ΤΟΕΒ. Υπάρχουν οι κεντρικοί αύλακες οι οποίοι ανήκουν στο ΓΟΕΒ. Το ΓΟΕΒ αυτή τη στιγμή είναι ακέφαλο. Δεν έχει συμβούλιο. Δεν έχει προσωπικό. Είναι κάποιες αρμοδιότητες τις οποίες η κεντρική διοίκηση τις έχει μεταφέρει στους Δήμους και στις Περιφέρειες χωρίς να έχει δώσει τα απαραίτητα κονδύλια και το ανάλογο προσωπικό για να μπορέσουν να λειτουργήσουν. Υπάρχουν τάφροι οι οποίες έχουν καθαριστεί, υπάρχουν τάφροι οι οποίες δεν έχουν καθαριστεί, υπάρχουν τάφροι που δεν μπορούμε και εμείς να παρέμβουμε γιατί τα μηχανήματα τα οποία διαθέτει ο Δήμος μπορεί να καθαρίσουν μέχρι ένα ορισμένο εύρος ένα χαντάκι. Τα χαντάκια του ΓΟΕΒ που πρέπει να καθαριστούν, οι μεγάλοι αύλακες δηλαδή, οι μεγάλες τάφροι θέλουν μεγάλα μηχανήματα τα οποία δεν έχουμε. Ένα τέτοιο μηχάνημα έχει η Περιφέρεια η οποία καθάρισε κάποιες τάφρους αλλά δεν έχουν καθαριστεί επαρκώς όλες».

Είχε Άγιο

Στο μεταξύ γύρω στις 3 μετά τα μεσάνυχτα γυναίκα οδηγός που κινούνταν με το αυτοκίνητό της στο δρόμο του Πασά, έπεσε σε διπλανό υπερχειλισμένο αύλακα και λίγο έλειψε να χάσει και τη ζωή της αφού καλούσε σε βοήθεια χωρίς κανείς να ανταποκρίνεται.

Όμως η τύχη ήταν σίγουρα με το μέρος της αφού σε γειτονική οικία ηλικιωμένος βγήκε έξω τη νύχτα με σκοπό να ελέγξει πόσο πλημμυρισμένη είναι η γύρω περιοχή και το ύψος του νερού σε σχέση με το αν συνιστούσε απειλή και για το σπίτι του, οπότε άκουσε την έκκληση σε βοήθεια. Ακολούθησε επιχείρηση διάσωσης της οδηγού, όμως το αυτοκίνητό της έχει χαθεί στο βάθος των νερών της τάφρου και μέχρι χθες το μεσημέρι δεν ήταν καν ορατό.

Παρεμβάσεις σε όλο το νομό

Σε ότι αφορά την Περιφερειακή Ενότητα ο προϊστάμενος Τεχνικών Υπηρεσιών Αριστοτέλης Μπακόλας, δήλωσε ότι οι πρώην υπάλληλοι της ΥΕΒ (Υπηρεσίας Εγγείων Βελτιώσεων) μαζί με τους επόπτες του ΓΟΕΒ βρίσκονταν χθες από το πρωί σε κάθε χωριό του κάμπου όπου φρόντιζαν με παρεμβάσεις για την αποστράγγιση των νερών.

Παράλληλα σοβαρές όπως αναφέρθηκε είναι οι επιπτώσεις από την έντονη βροχόπτωση και στην ορεινή περιοχή, όπου από χθες το πρωί επιχειρούσαν μηχανήματα της Περιφερειακής Ενότητας και των Δήμων, για να ανοίξουν δρόμους που έκλεισαν από μεγάλες κατολισθήσεις.

Συγκεκριμένα με βάση την ενημέρωση από τον κ. Μπακόλα, μεγάλη κατολίσθηση σημειώθηκε στο δρόμο Άρτας – Τρικάλων, στον άξονα Άρτα – Καρδίτσα στο ύψος του Ξηρόκαμπου, στη θέση «Μονάστρα», στο Ξηροβούνι, στη Ροδαυγή, στη γέφυρα Τζαρή και απέναντι στο δρόμο της Ράμιας. Επίσης υπερχείλισε ρέμα στο Παλαιοκάτουνο Αθαμανίου, ενώ έπεσαν πολλές κολώνες της ΔΕΗ και υπήρξε διακοπή ρεύματος στα όρια του Δήμου Κεντρικών Τζουμέρκων, για τις οποίες η Περιφερειακή Ενότητα επικοινώνησε με τη ΔΕΗ και ενημέρωση για την αποκατάσταση της βλάβης.

2012-03-10

ixotisarta.gr