Τους απελευθέρωσαν γιατί οι συνθήκες κρατήσεις τους ήταν άθλιες

Μοναδική περίπτωση στα δικαστικά χρονικά της χώρας αποτελεί η απόφαση του Μονομελούς Πλημμελειοδικείου Ηγουμενίτσας, να αθωώσει….

15 κρατούμενους οι οποίοι κατηγορούνταν για απόδραση, με το σκεπτικό ότι οι συνθήκες κράτησης του ήταν άθλιες.

Το δικαστήριο, έκρινε ότι οι 15 αλλοδαποί κρατούμενοι που απέδρασαν ομαδικά τα τέλη Σεπτεμβρίου από τα κρατητήρια της Αστυνομικής Διεύθυνσης Θεσπρωτίας, δεν ήταν ένοχοι καθώς οι συνθήκες κράτησης τούς ήταν τόσο άθλιες, που όπως αναφέρει «Το Βήμα» ακόμα και ο Πλημμελειοδίκης Αθανάσιος Τερζούδης είπε: «Δραπετεύσατε από τον εξευτελισμό γι΄αυτό είστε αθώοι».

Οι αλλοδαποί, ζούσαν σε απαράδεκτες συνθήκες καθώς είχαν στριμωχτεί μαζί με άλλους 13 κρατούμενους σε έναν χώρο μόλις 15 τετραγωνικών μέτρων, χωρίς κανένα στρώμα, δεν τους επιτρεπόταν να προαυλιστούν, ενώ δεν υπήρχε ούτε νερό για να πιουν και να πλυθούν.

Το δικαστήριο τους έκρινε αθώους με το σκεπτικό ότι αν και είναι παράνομη η πράξη της απόδρασης, την έκαναν επειδή βίωναν «άθλιες και άκρως επικίνδυνες συνθήκες κράτησης για ανθρώπινα όντα» και την απόφαση του αυτή χαιρετίζουν από το πρωί νομικοί, δικηγορικοί σύλλογοι καθώς και σύλλογοι σωφρονιστικών υπαλλήλων.

2013-03-08

trelokouneli.gr