Σοκ από τις εξελίξεις στο Γενικό Πολεοδομικό

Σοκ προκαλεί στο Δήμο Ηγουμενίτσας και στους κατοίκους της πόλης η τροπή που παίρνει το Γενικό Πολεοδομικό, θέμα που αποκάλυψε η εφημερίδα ΒΔΕΛΛΑ.

Ένα έγγραφο της Δ/νσης Δασών Θεσπρωτίας προς τον Δήμο Ηγουμενίτσας φέρνει τα πάνω κάτω στο Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο της πόλης που φαίνεται πως βρίθει σοβαρών λαθών, παραλείψεων και αστοχιών.

Μάλιστα τα λάθη και οι αστοχίες είναι τόσο σοβαρές που έχουν χαρακτηρίσει κατοικημένες που ουδέποτε ήταν δασικές και περιοχές που έχουν χαρακτηριστεί ως ιδιωτικά δάση από τη Δ/νση Δασών ως οικιστικές ζώνες.

Το βασικότερο όμως ζήτημα είναι ότι κατά τη σύνταξη και διαμόρφωση του Γενικού Πολεοδομικού Σχεδίου Ηγουμενίτσας ουδέποτε ζητήθηκε η άποψη της καθαυτού αρμόδιας υπηρεσίας που είναι η Δ/νση Δασών Θεσπρωτίας παρά μόνο εκ των υστέρων και σχεδόν ένα χρόνο μετά την υπογραφή του ΓΠΣ Ηγουμενίτσας από την τότε Γ.Γ.Π.Η κ. Μπάστα.

Ο λόγος για το υπ` αριθ. Πρωτ. 2246/20-1-2012 έγγραφο της Δ/νσης Δασών όπου δίνονται απαντήσεις στις καταγγελίες που είχαν κάνει οι θιγόμενοι ιδιώτες προς την υπηρεσία, με παράλληλη κοινοποίηση προς τη Δ/νση Συντονισμού & Επιθεώρησης της Δ/νσης Δασών και συγκεκριμένα στο τμήμα Επιθεώρησης στα Ιωάννινα, και το Δήμο Ηγουμενίτσας όπου το έγγραφο έχει προκαλέσει γενικότερο θόρυβο και αναταραχή.

Στο εν λόγω έγγραφο επισημαίνεται ότι «δεν ζητήθηκε η έκφραση γνώμης από την Υπηρεσία μας» και επιπλέον σε δεύτερη επισήμανση ότι « Απόρροια των παραπάνω ήταν ότι, εντός των ορίων συμπεριλήφθηκαν εκτάσεις, που φέρνουν τον δασικό χαρακτήρα, μερικών εκ των οποίων κρίθηκε οριστικά ως δασικός, δια της ενδικοφανούς διαδικασίας του άρθρου 14 ν. 998/79 (4η πολεοδομική ενότητα) και γενικά εκτάσεις που ευρίσκονται υπό το πλέγμα προστασίας της Δασικής Νομοθεσίας, οι οποίες δεν μπορούν να αποδοθούν για οικιστική αξιοποίηση και δεν σημειώθηκαν ως περιοχές «Β.2.2ΠΕΠ.2 Περιοχές δασικού χαρακτήρα» στους αντίστοιχους χάρτες του Γ.Π.Σ Ηγουμενίτσας. Επίσης εκτάσεις δε, που δεν παρουσιάζουν τον Δασικό χαρακτήρα (περιοχή Πανοράματος, Λιοφάτα κ.λ.π.) εμφανίζονται ως δασικές.

Κλείνοντας το έγγραφο καλεί το Δήμο Ηγουμενίτσας όσο και τη Δ/νση Συντονισμού & Επιθεώρησης Δασών «να ανακληθεί η παραπάνω αναφερόμενη απόφαση έγκρισης του Γ.Π.Σ Ηγουμενίτσας για να αντικατασταθούν τα λάθη που έγιναν κατά τη σύνταξη και έγκριση της εν λόγω μελέτης, σχετικά με τον χαρακτηρισμό των εν λόγω εκτάσεων».

Τι σημαίνουν όμως τα παραπάνω;

Σημαίνουν πως οι αστοχίες των μελετητών που υπέγραψαν το Γ.Π.Σ αλλά και των επιβλεπόντων μηχανικών με τις παραλήψεις δαπάνησαν άστοχα χρήματα των φορολογούμενων πολιτών, τινάζοντας την αναπτυξιακή πολιτική του δήμου που βρίσκεται χωρίς μπούσουλα μέσα σε μια γενικότερη κρίση και αρνητική οικονομική συγκυρία;

Επιπλέον περιοχές προστατευμένες από το "NATURA" όπου αρμόδιος είναι ο Φορέας Διαχείρισης Καλαμά & Αχέροντα, και εκεί οι μελετητές δεν ζήτησαν την άποψη του φορέα σύμφωνα με το υπ. Αρ. πρωτ. 1948 έγγραφο του Φορέα Διαχείρισης Στενών και Εκβολών Ποταμών Αχέροντα και Καλαμά προς την δικηγόρο τον θιγόμενων «ότι δεν έχει υποβληθεί κανένα αίτημα για γνωμοδότηση στον Φορέα Διαχείρισης στενών και εκβολών ποταμών Αχέροντα και Καλαμά σχετικά με τις περιοχές διαχείρισης του που εντάχθηκαν εντός του ΓΠΣ Ηγουμενίτσας».

Ωστόσο αυθαίρετα οι μελετητές θεώρησαν την περιοχή πίσω από το Δρέπανο που είναι ιδιωτικά δασική ως ζώνη οικιστικής ανάπτυξης. Με ποιο κριτήριο άραγε πάει η οικοδομική ανάπτυξη του δήμου Ηγουμενίτσας εντός της προστατευόμενες ζώνης, τη στιγμή μάλιστα που δομημένες ζώνες χαρακτηρίζονται δασικές ενώ ποτέ δεν ήταν;

Αλλά και οι παρεμβάσεις της τότε Ν.Α Θεσπρωτίας και του Νομαρχιακού Συμβουλίου προς την ομάδα μελετητών, το δήμο Ηγουμενίτσας και τις αρμόδιες υπηρεσίες της περιφέρειας δεν ελήφθησαν υπόψη και αγνοήθηκαν.

Η υπόθεση βέβαια έχει πλέον φτάσει στο Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ) όμως οι θιγόμενοι πολίτες αλλά και η αρμόδια υπηρεσία εκτιμούν ότι προς όφελος του δήμου θα ήταν να ακυρώσει το Γ.Π.Σ και να προβεί άμεσα στις απαιτούμενες διορθώσεις.

Η δικηγόρος Ελένη Πάντου που χειρίζεται το όλο θέμα των θιγόμενων ιδιοκτητών μας δήλωσε ότι «οι ενδιαφερόμενοι προτίθενται να προσφύγουν στη δικαιοσύνη κατά των υπεύθυνων για τη ζημιά που υπέστησαν. Όσο πιο γρήγορα ο Δήμος και η Περιφέρεια ανακαλέσουν το Γ.Π.Σ Ηγουμενίτσας, τόσο το καλύτερο για τον Δήμο και τους πολίτες. Δεν πρέπει να χαθεί άλλος χρόνος».

2012-02-03

epiruspost.gr