Η επόμενη μέρα στο Αιτωλικό

Μια περιγραφή του περιβάλλοντος που υπάρχει σε πολλές πόλεις όλης της χώρας

Αυτό που τελικά μένει στο Αιτωλικό, αλλά και το νομό γενικότερα, την μεθεπόμενη μέρα των επεισοδίων είναι οι τέσσερις συλλήψεις που τελικά θα γίνουν, όπως φαίνεται, η χτεσινή βραδιά που με πολυπληθή αστυνομική παρουσία δεν είχε επεισόδια, οι αλληλοκατηγορίες μεταξύ -κυρίως-ΣΥΡΙΖΑ και Χρυσής Αυγής για το ποιος φταίει και τον κόσμο της περιοχής να μην ξέρει από που μπορεί να προκύψει λύση στο πρόβλημά του. Η παρουσία της αστυνομίας θα συνεχιστεί(μέχρι πότε άραγε;), ενώ ο δήμαρχος του διευρυμένου Μεσολογγίου κ. Κατσούλης μετά τις κατηγορίες ότι δεν πήγε στον τόπο των γεγονότων την επίμαχη βραδιά προέβη σε αποκαλύψεις- που φιλοξενεί σε άλλες αναρτήσεις το agrinionews.gr- και για το τον αριθμό των Ρομά της περιοχής αλλά και για το αν κατά πόσον πρόκειται για «κατοίκους Ρομά» στο σύνολό τους. Ίσως αυτή η τελευταία…λεπτομέρεια να εξηγεί και το γιατί στο παρελθόν δεν υπήρχαν τόσο εκτεταμένες εντάσεις στην περιοχή. Φυσικά το ρόλο της Πολιτείας αλλά των πολιτικών φορέων που στρογγυλοποιούν τα πράγματα ήρθε να καλύψει και η ρητορική της Χρυσής Αυγής. Η τοπική κοινωνία λοιπόν είναι σε σύγχυση και σε οργή ενώ υπάρχουν και μερικά δεδομένα που δεν πρέπει να ξεχνάμε:

-Λόγω της έλλειψης πολιτικής από το κράτος νομιμοποιούνται να βγαίνουν «δελτία τύπου» που περιγράφουν τον πληθυσμό του Αιτωλικού σαν «Ρομά κατοίκους» και «ντόπιους κατοίκους»(λες και οι Ρομά δεν μπορεί να είναι ντόπιοι!)αγνοώντας χιλιάδες Ρομά που έχουν έρθει από άλλες περιοχές και έχουν εγκατασταθεί, όπως αγνοώντας και μεγάλους πληθυσμούς από αλλοδαπούς Ρομά που είναι διερχόμενοι και σε άθλια κατάσταση. Έτσι αγνοούν πολλοί ότι ακόμη και στη Γέφυρα του Ρίου-Αντιρρίου, στις δυο άκρες, εδώ και καιρό οι περιπατητές και οι ποδηλάτες που άλλοτε απολάμβαναν τη βόλτα τους, τώρα δέχονται ακόμα και επιθέσεις για τα παπούτσια τους, ενώ πολλοί έχουν ληστευθεί, απειληθεί ακόμα και παρενοχληθεί σεξουαλικά, από άτομα που πηγαινοέρχονται στην Πάτρα και το Αιτωλικό, μόνο και μόνο γιατί είπαν να περπατήσουν στη Γέφυρα. Παράλληλα η ίδια απουσία του κράτους αφήνει άλλους πολιτικούς χώρους να λένε στον κόσμο ότι η απάντηση είναι η οπλοφορία και η οπλοχρησία κατά τα πρότυπα κάποιων «απέναντι» εξτρεμιστών. Το χειρότερο, δε, είναι ότι δύο κόμματα έχουν ήδη σπεύσει να μας παρουσιάσουν πόσο γρήγορα πήγαν οι βουλευτές τους στα γεγονότα και πως τους υποδέχτηκε ο κόσμος.

-Οι δήμοι-και ο δήμος Ι.Π.Μεσολογγίου-και να θέλουν  δεν μπορούν να εφαρμόσουν πολιτική στο ζήτημα αυτό γιατί δεν υπάρχει κεντρική βούληση και εξουσιοδότηση. Μπορούν όμως να είναι παρόντες και να καταγγέλλουν συμπεριφορές ή να ενημερώνουν  την αστυνομία και όχι να παρεμβαίνουν για ψηφοθηρικούς λόγους. Από την άλλη πρέπει να καταγγέλλουν τις εκατοντάδες περιπτώσεις παράνομων επιδομάτων και παροχών που λαμβάνουν οικογένειες οι οποίες φτάνουν να δίνουν στον «αρχηγό» ή «πάτερ φαμίλια» χρήματα από επίδομα για πολυτεκνία, επίδομα για σχολείο, ανύπαντρη μητέρα(είναι κάτι σύνηθες πια), αλλά και παιδιά που όλα, περιέργως, έχουν νοητικό πρόβλημα και παίρνουν επίδομα…Μια ερώτηση σε ένα ταχυδρόμο θα αρκούσε και για τους αριθμούς των δικαιούχων και για τα ποσά. Αυτά όλα ο κόσμος και στο Αιτωλικό τα βλέπει και τα μετρά μαζί με την παραβατική συμπεριφορά και την έκθεση παιδιών σε κίνδυνο, αλλά δεν μπορεί να τα αποδώσει όλα στην ανυπαρξία της Πολιτείας μέσα στη δική του δύσκολη πραγματικότητα. Αυτό που του μένει είναι ότι κάτι πρέπει να γίνει και κανείς στη χώρα δεν λέει τι ακριβώς πρέπει να γίνει. Το γεγονός ότι κάποιοι είναι ρατσιστές είναι αναμφισβήτητο αλλά δεν εξηγεί την ψυχολογία του μέσου πολίτη ούτε προσεγγίζει τον ρατσισμό και της άλλης πλευράς.

-Τέλος η Αστυνομία. Εδώ ότι και να πει κανείς είναι λίγο. Χωρίς σαφείς οδηγίες από το κέντρο για το τι  κάνει σε τέτοιες περιπτώσεις είναι ανάμεσα σε κατοίκους που θέλουν μέτρα και σε πολιτικές κορώνες από τη μια για «εκκαθαρίσεις» και από την άλλη για τα δικαιώματα μόνο των μειονοτήτων. Χωρίς πόρους και σε μόνιμη κόντρα με τις τοπικές αρχές για το πόσο αποφασιστική πρέπει να είναι. Ο κ. Κατσούλης εξηγούσε ότι οι αστυνομικοί πήγαν στην πόλη αυτές τις μέρες χωρίς καν να υπάρχει μέριμνα για να φάνε! Την  ίδια ώρα πρέπει να κυνηγήσουν στους καταυλισμούς ανθρώπους με καλάσνικωφ ή και σκληρούς ποινικούς που πάνε κι έρχονται στις πόλεις κρυπτόμενοι από μια ιδιότυπη και εθιμική αλληλεγγύη. Μετά βέβαια γίνονται συλλήψεις που σπάνια οδηγούν σε προφυλάκιση, ενώ πρέπει οι αστυνομικοί να ζουν υπό τη διαρκή απειλή ανθρώπων που δεν πάνε φυλακή γιατί δεν υπάρχει μάρτυρας να τους κατονομάσει. Όσοι ξέρουν βέβαια λένε ότι δεν είναι μόνο το συγκεκριμένο θέμα που η Αστυνομία δεν έχει ούτε εξουσιοδότηση ούτε πόρους. Αστυνομικοί έτσι κι αλλιώς κυνηγούν ναρκωτικά και σκληρούς εγκληματίες πληρώνοντας από την τσέπη τους ακόμα και τις σφαίρες!

Για την επόμενη μέρα στο Αιτωλικό, το Αγρίνιο και το Μεσολόγγι πρέπει να έχουμε υπόψιν δυο πράγματα: Πρώτον ότι η αστυνομία ακόμη δεν έχει βγάλει δελτίο που να περιγράφει τα γεγονότα, παρά μόνο ένα συνοπτικό δελτίο που ανανεώθηκε σήμερα με τις συλλήψεις και τις προσαγωγές, και δεύτερον ότι ήδη Ρομά μετακινούνται από το Αιτωλικό προς μεγάλα αστικά κέντρα όπου συγγενείς ή κοινότητες μέσα στις πόλεις, ώστε να μην είναι εκτεθειμένοι.

Γ.Σ.