“Ψάχνονται” στο Μεσολόγγι για το νέο χάρτη του ΤΕΙ

Διαφορετικές -και όχι μία αναγνώσεις -γίνονται στο Μεσολόγγι για το μέλλον και την προοπτική του ΤΕΙ μετά τις σημερινές ανακοινώσεις του σχεδίου «Αθηνά». Τοπικοί φορείς, κοινωνία, η διοίκηση και η κοινότητα του ΤΕΙ , επιχειρούν να ερμηνεύσουν την πρόταση ώστε να καταλήξουν στο εάν είναι θετική ή αρνητική για το ίδρυμα. Eντός του ΤΕΙ πολλοί είναι αυτοί που κάνουν λόγο για σοβαρή υποβάθμιση ενώ η δημοτική αρχή δεν έχει εκφραστεί προς το παρόν δημόσια. Την ίδια ώρα στη Ναύπακτο επικρατεί αναβρασμός για το σχέδιο που προβλέπει το τμήμα ΤΕΣΥΔ να μετακομίσει στην Άρτα.

Κρίσιμα ζητήματα ακόμη δεν έχουν αποκρυπτογραφηθεί όπως που θα είναι η έδρα του νέου ΤΕΙ που θα ονομάζεται Δυτικής Ελλάδας και Ιονίων Νήσων και θα περιλαμβάνει τα σημερινά του Μεσολογγίου, της Πάτρας και των Ιονίων Νήσων. Όλα πάντως  δείχνουν ότι η έδρα θα είναι στην Πάτρα.

Πολλοί είναι αυτοί στο ΤΕΙ που δηλώνουν αιφνιδιασμένοι από τις αποφάσεις.“Ποια η λογική της ίδρυσης Σχολής Τεχνολογικών Εφαρμογών στο ΤΕΙ Ηπείρου, η μεταφορά σ΄ αυτή των δύο τμημάτων του ΤΕΙ Μεσολογγίου (Εφαρμογών Πληροφορικής και του Τηλεπικοινωνιακών Συστημάτων/Παράρτημα Ναυπάκτου) ώστε να συνυπάρξουν με το τμήμα  Λαϊκής και Παραδοσιακής Μουσικής; Τι είδους αναβάθμιση είναι αυτή, τη στιγμή που τα δύο αυτά τμήματα αποτελούν την ατμομηχανή του Ιδρύματος; Πόσα τμήματα έχουν εγκεκριμένο μεταπτυχιακό πρόγραμμα, όπως έχει το τμήμα της Ναυπάκτου; Πως μπορεί να θεωρηθεί αναβάθμιση η μεταφορά των δυο αυτών τμημάτων στο ΤΕΙ Ηπείρου και η ίδρυση εκεί τμήματος Μηχανικών Πληροφορικής, όταν το ίδιο Τμήμα και η ίδια σχολή υπάρχει στο ΤΕΙ Δυτικής Ελλάδος και Ιονίων Νήσων;” είναι μόνο κάποια από τα ερωτήματα που διακινούνται στο ΤΕΙ Μεσολογγίου.

Αν υιοθετηθεί με τη σημερινή του μορφή το σχέδιο, στο ΤΕΙ Μεσολογγίου θα λειτουργούν στο μέλλον τέσσερα τμήματα (σήμερα είναι οκτώ) σε δύο σχολές , τα εξής:

-Τμήμα Φυτικής Παραγωγής της Σχολής Τεχνολογίας-Γεωπονίας

-Τεχνολογίας Αλιείας και Υδατοκαλλιεργειών (με δύο κατευθύνσεις: 1. Τεχνολογίας Αλιείας και 2. Υδατοκαλλιεργειών) της Σχολής Τεχνολογίας-Γεωπονίας

-  Διοίκησης Επιχειρήσεων, Οργανισμών και Συστημάτων (με κατεύθυνση κοινωνικής οικονομίας)της Σχολής Διοίκησης και Οικονομίας

-Λογιστικής και Χρηματοοικονομικής της Σχολής Διοίκησης και Οικονομίας.

Ειδικότερα οι ανακατατάξεις έχουν ως εξής:

-Παρελθόν θα αποτελέσει το Τμήμα Εφαρμογών Πληροφορικής και Διοίκησης στην Οικονομία που θα απορροφηθεί  από το Τμήμα Τεχνολογίας Πληροφορικής και Τηλεπικοινωνιών του ΤΕΙ Ηπείρου  στην  Άρτα. Ομοίως το Τμήμα Τηλεπικοινωνιακών Συστημάτων και Δικτύων της Ναυπάκτου  απορροφάται από το Τμήμα Τεχνολογίας Πληροφορικής και Τηλεπικοινωνιών του ΤΕΙ Ηπείρου, μετονομάζεται σε Τμήμα Μηχανικών Πληροφορικής και μετακινείται στην Άρτα.

-Το Τμήμα Θερμοκηπιακών Καλλιεργειών και Ανθοκομίας του Μεσολογγίου απορροφάται από το Τμήμα Βιολογικών Θερμοκηπιακών Καλλιεργειών και Ανθοκομίας του ΤΕΙ Πελοποννήσου, μετονομάζεται σε Τμήμα Φυτικής Παραγωγής και πλέον θα έχει έδρα την  Καλαμάτα.

-Στην Πάτρα  και τη σχολή Τενολογικών Εφαρμογών καταλήγει το τμήμα Αυτοματισμού.

-Το τμήμα Μηχανολογίας και Υδάτινων Πόρων του ΤΕΙ Μεσολογγίου  απορροφάται από το Τμήμα  Υδατοκαλλιεργειών και Αλιευτικής Διαχείρισης και μετονομάζεται σε Τμήμα Τεχνολογίας Αλιείας-Υδατοκαλλιεργειών. Σε αυτό ενσωματώνεται μάλιστα το Τμήμα Ιχθυοκομίας – Αλιείας του ΤΕΙ Ηπείρου της Ηγουμενίτσας.

-Το Τμήμα Δημοσίων Σχέσεων του ΤΕΙ Ιονίων Νήσων στο Αργοστόλι,  το Τμήμα Διοίκησης Επιχειρήσεων του ΤΕΙ Ιονίων νήσων (Ληξούρι),το Τμήμα Εμπορίας και Διαφήμισης του ΤΕΙ Πάτρας από την  Αμαλιάδα ,το τμήμα διοίκησης επιχειρήσεων του ΤΕΙ Πάτρας και το Τμήμα Τουριστικών Επιχειρήσεων του ΤΕΙ Πάτρας απορροφώνται από το τμήμα Διοίκησης Κοινωνικών- Συνεταιριστικών Επιχειρήσεων και Οργανώσεων του ΤΕΙ Μεσολογγίου, που μετονομάζεται σε Τμήμα Διοίκησης Επιχειρήσεων Οργανισμών  και Συστημάτων της Σχολής Διοίκησης και Οικονομίας.

-Το τμήμα Τεχνολογίας Περιβάλλοντος  και Οικολογίας του ΤΕΙ Ιονίων νήσων (Ζάκυνθος) απορροφάται από το τμήμα Tεχνολογίας Βιολογικής Γεωργίας και Τροφίμων Ιονίων   που μετονομάζεται σε Τμήμα Φυτικής παραγωγής της σχολής Τεχνολογίας Γεωπονίας  και θα  εδρεύει στο Μεσολόγγι.
-Το Τμήμα Λογιστικής του ΤΕΙ Πάτρας απορροφάται από το Τμήμα Λογιστικής του ΤΕΙ Μεσολογγίου που μετονομάζεται σε Τμήμα Λογιστικής και Χρηματοοικονομικής."

 2013-02-01

agrinionews.gr