Φοιτητική ζωή σε ένα πολυνησιωτικό Ίδρυμα

Στεναχωρημένος ήταν ο κ. Πρόεδρος με την «μηδενική» συμμετοχή των φορέων και σ’ αυτή την εκδήλωση του ΤΕΙ. Είχαν αντιρρήσεις κάποιοι για την ώρα και το χώρο της Ημερίδας, ωστόσο, η παρουσία των δυο εργασιών ήταν πετυχημένες , όπως πετυχημένο ήταν και το δεύτερο μέρος , με θέμα: Προώθηση των τοπικών προϊόντων των Ιονίων Νήσων στην εγχώρια και διεθνή αγορά. Δυστυχώς δεν είχαμε τη δυνατότητα να το παρακολουθήσουμε.

Χαιρέτησαν την Ημερίδα ο αντιδήμαρχος κ. Β. Κεκάτος, ο Πρόεδρος της ΚΕΔΗΚΕ κ. Άγ. Κωνσταντάκης και ο πρόεδρος του ΤΕΕ κ. Σταύρος Τραυλός.

Το πρώτο μέρος που αφορούσε τη Φοιτητική ζωή σε ένα πολυνησιωτικό Ίδρυμα: Ο φοιτητής του ΤΕΙ Ιονίων Νήσων.

Όπως είπε ο κ. Άγης Κονιδάρης στην παρουσίαση  ότι έγινε μια έρευνα με ερωτηματολόγια στους φοιτητές, και στα τρία νησιά. Καταγράφηκαν οι απόψεις τους, το ίδιο έγινε και με τι αρχές, αλλά και με τους πολίτες, συγκεντρώθηκαν οι απόψεις όλων αυτών,  και παρουσιάστηκαν από τους ομιλητές .

Επίσης όπως είπε ο κ. Κονιδάρης φτιάχτηκε και ένας δικτυακός τόπος όπου μέσα από κει θα μπορούν οι φοιτητές να αρχίσουν ένας διάλογος. Είναι ένας δικτυακός  τόπος για τους φοιτητές.

Μέρος του έργου επίσης αναζητά και αξιολογεί τις απαραίτητες συνθήκες διευκόλυνσης της καθημερινότητας των φοιτητών (ζητήματα σίτισης, μέριμνας κ.λπ.), ενώ θα εκτιμηθούν επιπλέον τρόποι και όροι για τη δημιουργικότερη ενασχόληση των φοιτητών με δραστηριότητες τοπικού χαρακτήρα (δημιουργία ομίλων δικτύωσης, διοργάνωση συναυλιών κι εκδηλώσεων ειδικού χαρακτήρα και σκοπού, γνωριμία με τα άλλα νησιά του Ιονίου κ.λπ.).

Τις δυο έρευνες παρουσίασαν ο κ. Γ. Παπακωνσταντίνου και η κ. Βασιλική Λεβεντάκου.

Ο  Πρόεδρος κ. Μαραβέγιας έμεινε έκπληκτος με την παρουσίαση, είχε κάποια αμφιβολία αν αυτού του είδους η μελέτη θα έφερνε κάποια αποτελέσματα χρήσιμα. Τα αποτελέσματα είναι συγκλονιστικά,  όπως είπε. Ο κ. Μαραβέγιας μας πληροφόρησε ότι δεν έχει γίνει πουθενά αυτού του είδους η δουλειά, και συνεχάρη την ομάδα.

Ο κ.  Κώστα Αντ. Πετράκη συντονιστής του προγράμματος «Χορηγικών Υποτροφιών Προπτυχιακών και Μεταπτυχιακών Σπουδών» του Τ.Ε.Ι. Ιονίων Νήσων, προς το τέλος έκανε μια σύντομη ομιλία.

Καλημέρα σε όλους, θα ξεκινήσω με αφορμή την σημερινή ημερίδα «Η φοιτητική ζωή σε ένα πολύ νησιωτικό εκπαιδευτικό ίδρυμα». Η φετινή ακαδημαϊκή χρονιά ξεκινά με μια πρωτόγνωρη για τα μεταπολεμικά δεδομένα, μείωση των εισοδημάτων των ελληνικών οικογενειών. Στο πλαίσιο αυτό, πολλά παιδιά εξαιτίας οικονομικών προβλημάτων δεν έχουν την δυνατότητα να εγγραφούν και να συνεχίζουν να φοιτούν στις Σχολές επιτυχίας τους, όταν οι σπουδές τους θα πρέπει να υλοποιηθούν σε πόλη διαφορετική αυτής της μόνιμης κατοικίας τους.

Μια πρωτοβουλία υποστήριξης και προσφοράς, σχεδίασε και υλοποιεί η Διοικούσα Επιτροπή του Τ.Ε.Ι. Ιονίων Νήσων, το πρόγραμμα «Χορηγικών Υποτροφιών Προπτυχιακών και Μεταπτυχιακών Σπουδών», για την παροχή υποτροφιών σε φοιτητές με οικονομικά προβλήματα.

Είναι η ώρα να αποδείξουν οι τοπικές κοινωνίες όπου λειτουργούν Τμήματα του Τ.Ε.Ι. Ιονίων Νήσων και όλοι οι Κεφαλονίτες και επτανήσιοι, ασχέτως τόπου διαμονής τους, την αλληλεγγύη τους στους αριστούχους – τουλάχιστον – που μαστίζονται περισσότερο από την οικονομική κρίση.

Πολλοί επιχειρηματίες νιώθουν οικονομική ασφυξία κι άλλοι φοβούνται μήπως βρεθούν στην ίδια θέση.

Τι να πούμε στους άριστους φοιτητές αλλά και σε εκείνους που είναι πολύ καλοί, για τους οποίους είναι δυσβάσταχτο το κόστος της επιβίωσης και βιώνουν ασφυξία ελπίδας.

Ας μην αφήσουμε αυτά τα παιδιά να απεμπολήσουνε το κυριότερο όπλο ζωής που έχουν: το όνειρο.

Οικονομική αξιοπρεπή επιβίωση ζητούν οι φοιτητές μας και μπορούμε μαζί να τους την εξασφαλίσουμε. Όποιος θέλει και μπορεί – και είμαι σίγουρος πως πολλοί και μπορούν και θέλουν να γίνουν χορηγοί στο πρόγραμμα «Χορηγικών Υποτροφιών Προπτυχιακών και Μεταπτυχιακών Σπουδών» του Τ.Ε.Ι. Ιονίων Νήσων.

Γίνετε χορηγοί: τα παιδιά του Τ.Ε.Ι. Ιονίων Νήσων είναι παιδιά όλων μας.

Γίνετε χορηγοί από 1.000 έως 10.000€. Γίνετε χορηγοί, ασημένιοι χορηγοί, χρυσοί χορηγοί ή και αδαμάντινοι χορηγοί.

Θα υπάρξει διαδικτυακή και μέσω ειδικών επιγραφών στις εγκαταστάσεις του Ιδρύματος ανάρτηση των ονομάτων των χορηγών, δείξτε την αλληλεγγύη σας. Όλοι πιεζόμαστε, τουλάχιστον, πιεζόμαστε από την οικονομική κρίση που ζούμε. Οι νέες και οι νέοι που φοιτούν στην Κεφαλονιά, την Ζάκυνθο και την Λευκάδα χρειάζονται την άμεση συνδρομή μας.

Στο τέλος της ομιλίας του ο κ. Πετράκης ανακοίνωσε ότι τα ιχθυοτροφεία πριν από λίγο του ανακοίνωσαν ότι  προσφέρουν 10.000 ευρώ.

Ελπίζουμε ότι  οι δυο έρευνες να δοθούν στην δημοσιότητα για να τις διαβάσουν όλοι.

2012-10-30

kefaloniaphotonews.gr