Το BBC στην Κεφαλονιά…

Το 1862 ο Πρίγκιπας Αλβέρτος της Ουαλίας, αργότερα Βασιλιάς Γεώργιος ο Τρίτος, επισκέφτηκε την Αίγυπτο, τους Αγίους Τόπους, το Λίβανο, την Συρία, την Τουρκία και την Ελλάδα. Στο ημερολόγιο του Πρίγκιπα, το οποίο φυλάσσεται στα Βασιλικά αρχεία και το οποίο συνοδεύεται από φωτογραφικό υλικό,  γίνεται ιδιαίτερη αναφορά στην Κεφαλονιά και στις συναντήσεις που είχε με Άγγλους αξιωματούχους της εποχής .

Η Βασιλική οικογένεια της Αγγλίας στα πλαίσια της έκθεσης που ετοιμάζει αφιερωμένη στον Πρίγκιπα Αλβέρτο  και την περιοδεία του στην Μέση Ανατολή και την Μεσόγειο το 1862, ανέθεσε στο BBC Radio 4 να ακολουθήσει τα βήματα του Πρίγκιπα και να καταγράψει τις αλλαγές που έχουν γίνει σε συγκεκριμένα μέρη τα τελευταία 150 χρόνια.

Το BBC  στα πλαίσια του αφιερώματος  αυτού επισκέφθηκε την Κεφαλονιά το Σάββατο 27 Απριλίου.

Το συνεργείο το οποίο αποτελούσαν οι Kevin Dawson και ο Βρετανός παρουσιαστής   John McCarthy υποδέχθηκε η Αντιπεριφερειάρχης Νησιωτικής Πολιτικής, κυρία Τζόγια Γρουζή μετά από επικοινωνία που είχε με το γραφείο του  ΕΟΤ στο Λονδίνο.

Το συνεργείο συνοδευόμενο από την κυρία Γρουζή, πήγε στην τοποθεσία όπου τραβήχτηκε η επίμαχη φωτογραφία από τον φωτογράφο Francis Bedford που συνόδευε τον Πρίγκιπα στην περιοδεία του.

Στην συνέχεια επισκέφτηκαν το Ιστορικό- Λαογραφικό Μουσείο(Κοργιαλένειο) όπου συνέλεξαν πολύτιμες πληροφορίες με την βοήθεια του έμπειρου προσωπικού του Μουσείου και ιδιαίτερα της κυρίας  Θεοτοκούλα Γασπαράτου Μουλίνου.

Η μονοήμερη περιοδεία τελείωσε με βόλτα στη  γέφυρα de Bosset, στον κήπο του Νάπιερ, στο Λιθόστρωτο, όπου το συνεργείο κατέγραψε ήχους και εικόνες του σήμερα.

Το αφιέρωμα αυτό του BBC θα αποτελείται από 10 δεκαπεντάλεπτα επεισόδια τα οποία θα μεταδοθούν σε εθνικό επίπεδο σε όλη την Βρετανία και πιθανά σε παγκόσμιο επίπεδο μέσα από την Παγκόσμια Υπηρεσία του BBC.

 

                                              Η Αντιπεριφερειάρχης Νησιωτικής Πολιτικής
                       
                                                               ΤΖΟΓΙΑ ΓΡΟΥΖΗ

2013-04-29

kefaloniaphotonews.gr