Μετρούν τις «πληγές»τους οι κάτοικοι της Παλικής,εκκενώθηκε οικισμός-Δεκάδες μετασεισμοί, δεν ξέρουμε αν ήταν ο κύριος σεισμός λέει ο Παπαζάχος

Σε ένα σύντομο οδοιπορικό σε μερικά χωριά της Παλικής  αλλά και στην πόλη του Ληξουρίου οι εικόνες μιλούν από μόνες τους.

Ρεπορτάζ: Μάκης Μοσχόπουλος- Μαρία Μουρελάτου

Στα Χαβριάτα ο ιερός ναός της Παναγίας της Αγριλιώτισσας να βρίσκεται σε μεγάλο κίνδυνο, μάντρες σπιτιών, στέγες, αλλά ακόμα και σπίτια διαλυμένα.  Οι εργατικές κατοικίες στο Ληξούρι να είναι σχεδόν κατεστραμμένες, η παραλία  να έχει ανοίξει, στο κοιμητήριο οι περισσότεροι τάφοι και αυτοί κατεστραμμένοι, και οι κάτοικοι να είναι σε απόγνωση. Μεγάλο το πλήγμα και για τους επαγγελματίες.

Ο κρατικός μηχανισμός σε επιφυλακή, ενώ από χτες βράδυ γίνονται έλεγχοι σε δημόσια κτήρια και σπίτια. Ο υπουργός κ. Μιχελάκης μαζί με τον περιφερειάρχη Σπύρο Σπύρου και τον δήμαρχο Αλέξανδρο Παρίση επισκέφτηκαν  τις πληγείσες περιοχές, όπως επίσης και ο βουλευτής Αχαϊας του ΚΚΕ Νίκος Καραθανασόπουλος .

Παράλληλα στο δημοτικό κατάστημα Ληξουρίου γίνονται οι από ιδιώτες και από επαγγελματίες της Παλικής δηλώσεις για τις υλικές ζημιές οικιών και καταστημάτων.

Στο Ληξούρι βρέθηκε και ο επικεφαλής του Συνδυασμού «Ανεξάρτητη Αγαπημένη Κεφαλονιά» και πρόεδρος του Επιμελητηρίου Θεόφιλος Μιχαλάτος, μαζί με τον δημοτικό σύμβουλο Παλικής Διονύση Αραβαντινό.

Δείτε φωτογραφίες και βίντεο εδώ

inkefalonia.gr

 

-Δεκάδες μετασεισμοί έχουν σημειωθεί στην Κεφαλονιά μετά τον σεισμό των 5,8 βαθμών της Κυριακής.

-Εκκενώθηκε ο οικισμός Αθέρας, εξαιτίας κατολίσθησης.

Ο οικισμός Αθέρας, που βρίσκεται 14 χιλ. από το Ληξούρι, εκκενώθηκε προσωρινά για προληπτικούς λόγους, εξαιτίας της πτώσης βράχων.
Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι επτά άτομα τραυματίστηκαν ελαφρά από την πτώση αντικειμένων στη διάρκεια του σεισμού.

Η ηλεκτροδότηση και η υδροδότηση έχουν αποκατασταθεί στις περισσότερες περιοχές του νησιού.

Κλειστός εξαιτίας κατολισθήσεων είναι ο επαρχιακός δρόμος Ληξουρίου - Αργοστολίου, ενώ κλειστοί είναι και αρκετοί επαρχιακοί ορεινοί δρόμοι.

Τα σχολεία τόσο στην Κεφαλονιά όσο και στη Ζάκυνθο παρέμειναν σήμερα, Δευτέρα, κλειστά

Προβλήματα στο Ληξούρι

Προβλήματα στα κτίρια των δικαστηρίων, της παλιάς Νομαρχίας και 2-3 σχολείων στο Ληξούρι, διαπίστωσαν οι έλεγχοι που πραγματοποιούν κλιμάκια μηχανικών στο νησί. Και το Γηροκομείο Ληξουρίου κρίθηκε ακατάλληλο από τους ελεγκτές μηχανικούς και έτσι οι ηλικιωμένοι πέρασαν το βράδυ τους σε ένα μικρό εκκλησάκι (μεταφέρθηκαν σε έναν ειδικά διαμορφωμένο χώρο στο κλειστό γυμναστήριο της περιοχής).

Στο νεκροταφείο Ληξουρίου αρκετοί τάφοι έχουν ανοίξει, καθώς έχουν σπάσει τα μάρμαρα, ενώ έχει κλείσει ο δρόμος που συνδέει το Αργοστόλι με το Ληξούρι.

Επίσης, μέχρι στιγμής, 55 από τα 100 σπίτια που έχουν ελεγχθεί στο Ληξούρι παρουσιάζουν πρόβλημα.

Οι έλεγχοι συνεχίζονται και εφόσον κηρυχθεί η περιοχή σεισμόπληκτη θα καθοριστούν οι προϋποθέσεις στεγαστικής αρωγής.

Για τη διευκόλυνση των κατοίκων λειτουργεί τηλέφωνο έκτακτης ανάγκης: 2671027311.


Παπαζάχος: «Δεν ξέρουμε αν ήταν ο κύριος σεισμός»

«Δεν μπορούμε από τα μέχρι τώρα στοιχεία να πούμε ότι πρόκειται για τον κύριο σεισμό», δήλωσε το βράδυ της Δευτέρας ο καθηγητής Σεισμολογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης Κώστας Παπαζάχος και διευκρίνισε ότι «σε 48 ώρες θα είναι σε θέση οι επιστήμονες να κάνουν σχετική εκτίμηση, καθώς η περιοχή είναι ιδιαίτερα σεισμογενής».

Ο διακεκριμένος σεισμολόγος είπε επίσης, όπως ανέφερε το ΑΠΕ-ΜΠΕ, ότι «καλό είναι να μην μπουν απόψε στα σπίτια τους οι κάτοικοι» στην πληγείσα περιοχή της Κεφαλονιάς και διευκρίνισε ότι οι μετασεισμοί θα διαρκέσουν ακόμη κι έναν μήνα.


Κάτοικοι φιλοξενούνται σε πλοία

Το «Superfast» βρίσκεται στην περιοχή και από τα ξημερώματα φιλοξενεί 500 με 600 άτομα, ενώ και το πλοίο «Ελευθέριος Βενιζέλος», χωρητικότητας 1.300 ατόμων, έφτασε στο Αργοστόλι για να φιλοξενήσει κατοίκους του νησιού, τα σπίτια των οποίων υπέστησαν ζημιές.

Αναστολή στην καταβολή εισφορών και φόρων

Έπειτα από εντολή του πρωθυπουργού, Αντώνη Σαμαρά, τα υπουργεία Εργασίας και Οικονομικών έδωσαν τρίμηνη αναστολή καταβολής εισφορών και δόσεων για φορολογικά και ασφαλιστικά θέματα για τους κατοίκους της Κεφαλονιάς και της Ιθάκης.

Επίσης, όπως δήλωσε ο υπουργός Εσωτερικών Ιωάννης Μιχελάκης, ο οποίος επισκέφθηκε τις πληγείσες περιοχές, τα υπουργεία Εργασίας και Εσωτερικών, έχουν δώσει από 100.000 ευρώ σε Κεφαλονιά και Ιθάκη για τις πρώτες ανάγκες.

Παράλληλα, η Τράπεζα Πειραιώς, έδωσε για ένα μήνα αναστολή καταβολής υποχρεώσεων στους πελάτες των δύο νησιών.

in.gr


-Την άμεση λήψη μέτρων για την ανακούφιση των πληγέντων της Κεφαλονιάς και της Ιθάκης, που χτυπήθηκαν από τον Εγκέλαδο, αποφάσισε η κυβέρνηση.

Πρώτος στόχος της κυβέρνησης, όπως δήλωσε ο υπουργός Εσωτερικών, κ. Γιάννης Μιχελάκης, είναι να επανέλθει όσο το δυνατόν γρηγορότερα η ζωή των κατοίκων στους φυσιολογικούς ρυθμούς και να υπάρξει άμεση ανακούφιση των πληγέντων.

Πιο συγκεκριμένα, με εντολή του πρωθυπουργού:

- Εκταμιεύεται άμεσα το ποσό των 100.000 ευρώ για τους κατοίκους της Κεφαλονιάς και 100.000 ευρώ για τους κατοίκους της Ιθάκης για την κάλυψη των πρώτων αναγκών των πληγέντων. (Υπ. Εσωτερικών)

- Παρέχεται οικονομική ενίσχυση 100.000 ευρώ στον Δήμο Κεφαλονιάς και 100.000 ευρώ στον Δήμο Ιθάκης για τους άμεσα πληγέντες. (Υπ. Εργασίας Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας)

- Αποστέλλονται 200 κλινοσκεπάσματα στην πληγείσα περιφέρεια για ανθρώπους που έχουν ανάγκη. (Υπ. Εργασίας Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας)

- Τα σχολεία θα παραμείνουν κλειστά Δευτέρα και Τρίτη (Υπ. Παιδείας)

- Πραγματοποιείται έλεγχος από τα αρμόδια κλιμάκια του ΟΣΚ, καθώς και της γραμματείας Δημοσίων Έργων κατά προτεραιότητα στα σχολικά κτήρια, ώστε να λειτουργήσουν, με ασφάλεια, τα ταχύτερο δυνατό (Υπ. Παιδείας)

Σημειώνεται ότι, εφόσον παραστεί ανάγκη, το νοσοκομείο Αργοστολίου μπορεί να προσφέρει μέχρι και 30 γεύματα ημερησίως, πέραν της κάλυψης των εσωτερικών του αναγκών. (Υπ. Υγείας)

- Αναστέλλεται για τρεις μήνες η υποχρέωση πάσης φύσεως καταβολών στους φορείς κοινωνικής ασφάλισης στην Κεφαλονιά και την Ιθάκη .(Υπ. Εργασίας Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας)

- Δίνεται παράταση διάρκειας τριών μηνών στην υποβολή των φορολογικών δηλώσεων, καθώς και αντίστοιχης διάρκειας παράταση στην καταβολή βεβαιωμένων οφειλών, δίνεται από το υπουργείο Οικονομικών στα φυσικά και νομικά πρόσωπα της Κεφαλονιάς. Η παράταση στις υποχρεώσεις των φορολογουμένων δίνεται με εντολή του πρωθυπουργού σε εφαρμογή της σχετικής νομοθεσίας για αντιμετώπιση φυσικών καταστροφών. (Υπ. Οικονομικών)

- Λόγω των έκτακτων συνθηκών, καταργείται για περίοδο ενός (1) μηνός, η καταβολή των €5 για εξετάσεις στα Τακτικά Εξωτερικά Ιατρεία των νοσοκομείων Αργοστολίου και Ληξουρίου (Υπ. Υγείας)

2014-01-27